Vi lever i en tid när nästan allt du behöver för att göra någonting, vad det än må vara, är din smarta telefon. Dessa smarta enheter har blivit så till den grad smarta att det finns appar för nästan allt. Du kan till exempel använda din telefon som en virtuell linjal!

Mätning (eller Measure) är en app från Google som körs med hjälp av så kallad förstärkt verklighet (augmented reality, ar). Den hjälper dig att mäta saker runt omkring dig med din smarta telefon. Om du har glömt ditt måttband hemma och vill mäta saker på ett ungefär kan denna app med andra ord täcka behovet.

För att köra appen måste du ha en smart telefon som stöder augmented reality. Eftersom det handlar om hårdvara kan du inte installera någon mjukvara för det. Så för att kontrollera det kan du titta i specifikationerna för din smarta telefon. Ett annat alternativ är att kontrollera om Googles mjukvara finns installerad.

En liten varning – se detta mest som en leksak och använd det för att testa och ha kul. I ärlighetens namn är appen och funktionaliteten ännu inte tillräckligt utvecklad, lite knepig att använda och fungerar så där…

Google Mätning

1. Kontrollera mobilen

Ett sätt att kontrollera om din telefon eller platta stöder denna funktionalitet är att öppna inställningarna och titta under Appar om Google Play Services for AR finns installerad. I så fall kan du gå till butiken och installera Mätning.


Google Mätning

2. Godkänn åtkomst

När du startar appen måste du godkänna att den får åtkomst till kamera och lagring. Sedan kan du rikta telefonen mot omvärlden och se vad den hittar. Det ska helst vara föremål med färg och struktur för att det ska fungera.


Google Mätning

3. Klicka på plus

Rikta telefonen mot den punkt där du vill starta mätningen och klicka på plustecknet. Flytta siktet till den punkt där du vill avsluta mätningen och klicka på bocken. Du kan fortsätta med ytterligare mätpunkter om så önskas.


Google Mätning

4. Börja mäta

Det hela fungerar som sagt inte perfekt och kan stundtals vara ganska förvirrande, men appen klarar hur som helst att mäta längden på en tumstock med hyfsad korrekthet. Kul att leka med i alla fall.