Webbläsaren är det datorprogram som vi tillbringar mest tid framför, men det är också ett av de program som vi skänker minst uppmärksamhet. Så länge webbläsaren visar våra webbsidor korrekt fortsätter de flesta att använda Google Chrome eller Microsoft Edge av gammal vana.

Det finns dock utmanare, och ett intressant alternativ är norska Vivaldi. Grundarna jobbade tidigare med Opera, en annan norsk webbläsare som för några år sedan fick kinesiska ägare. Vivaldi ägs däremot av sina anställda och har kontor i Oslo, Reykjavik och Boston.

Säkerhet och finesser

Webbläsaren Vivaldi lockar med bättre respekt för den personliga integriteten än Google och Microsoft. Den kan skydda dig mot spårningsprogram och oönskade annonser. Under ytan kör den dock Chromium, alltså samma ”motor” som Chrome och Edge. Det gör att Chrome-tillägg även fungerar i Vivaldi och att webbsidorna visas utan problem.

Men den stora poängen med Vivaldi är alla smarta finesser. Du har exempelvis en sidopanel där bokmärken och filhämtningar samlas och där du kan lägga till chattappar och nyhetssidor.

Det finns dessutom ett inbyggt anteckningsverktyg, en timer som håller koll på hur mycket du jobbar och ett verktyg som analyserar sajtens bilder. Ja, Vivaldi kan till och med ta skärmdumpar (bilder av skärmen) av en sajt. Även navigeringen går snabbare tack vare flikgrupper och vertikala flikar.

Vivaldi har också en pausknapp. Trycker du på den stängs alla öppna flikar tillfälligt av, vilket både kan förbättra batteritiden och minska dataförbrukningen eftersom inget sker i bakgrunden.

Nyligen släpptes en ny version, Vivaldi 4, som har fått ännu fler verktyg. Det finns bland annat ett inbyggt program för att läsa mejl, och det kan synkronisera med Gmail, Outlook och andra tjänster – om du inte vill skaffa en Vivaldi-mejladress.

Vivaldi har också fått en kalender och en egen översättningsfunktion för alla som tycker att det känns obehagligt att använda Google Translate utifrån ett integritetsperspektiv.


Så funkar webbläsaren Vivaldi

Vivaldi

1. Meny

Hitta alla funktioner via programmets komprimerade ”rullgardinsmeny”.

2. Surfa

Navigerar via knapparna och adressfältet.

3. Flikar

Sajter du öppnar visas som flikar. Markera flera flikar med Ctrl + musklick och högerklicka för att hantera dem.

4. Stängda flikar

Ta fram de flikar du nyligen har stängt.

5. Logga in

Logga in med ett Vivaldi-konto (se fråga 5 nedan).

6. Panel

Visa exempelvis bokmärken och nedladdade filer i panelen (se fråga 4).

7. Inställningar

En genväg till programmets inställningar.

8. Paus

Pausa alla sidor – vilket sparar batteri och data.

9. Sida

Ta en skärmbild av sidan, ändra visningsläge och gör annat med den aktuella sidan.

10. Zooma

Ändra sajtens storlek med reglaget.

11. Klocka

Visa aktuell tid eller klicka för att starta larm och nedräkningar.


Frågor och svar om programmet

Vivaldi

1. Hur installerar jag?

Surfa till www.vivaldi.com och tryck på Dator, Hämta Vivaldi. Klicka på nedladdningspilen och spara installationsprogrammet. Dubbelklicka på det och välj Godkänn och installera. Du kan även klicka på Avancerad om du vill ändra några inställningar.


Vivaldi

2. Hur gör jag den förvald?

Under installationen får du avgöra om du ska använda Vivaldi som förvald webbläsare. Ta bort rutan Kontrollera vid start för att slippa få frågan igen.
Du får nu gå igenom en inställningsguide för att bland annat bestämma om du vill importera bokmärken och välja utseende på sajten.


Vivaldi

3. Vad är annonsblockerare?

I inställningsguiden får du även en möjlighet att blockera annonser. Gör du det kan det hända att du inte kommer åt alla sajter – och även innehåll försvinner. Det kan därför vara klokt att låta bli, även om det förstås betyder mer snabbladdade sajter.


Vivaldi

4. Vad är panelen?

I panelen till vänster samlas bokmärken, hämtade filer, anteckningar med mera. Här hittar du även de nya funktionerna mejl och kalender.

tt klick på respektive ikon fäller ut panelen och ett nytt klick fäller ihop den. Du kan också klicka på plus-ikonen för att lägga till en valfri sajt. För att helt dölja panelen klickar du på ikonen längst ned.


Vivaldi

5. Måste jag registrera mig?

Tänker du använda Vivaldi på flera datorer kan du registrera ett Vivaldi-konto för att synkronisera bokmärken, webbhistorik, inställningar med mera.
För att registrera dig trycker du på profilbilden uppe till höger, väljer Logga in och klickar på Skapa Vivaldi.net-konto. Har du redan ett sådan är det förstås bara att välja Logga in.

Synkningen fungerar inte bara med dator utan även med mobil. Vivaldi finns nämligen även som en mobilapp för Android, och du hittar den i Google Play Butik.