När ni googlar idag, hur många av er skänker då en tanke till pionjärerna som fanns för nästan 25 år sedan? De flesta av oss som började använda internet på 1980-talet kommer ihåg och för er som inte gör det tänker vi vandra tillbaka i tiden och minnas det en gång var.
Lycos – lyckades gå med vinst
Första anhalten på vägen är Lycos, som lanserades 1994. Det var ungefär samtidigt som internet blev något vanliga människor började använda.
Redan 1997 var Lycos ett av de första internetföretagen som lyckades gå med vinst och 1999 var sajten en av de mest besökta i världen. Sedan sprack internetbubblan och Lycos såldes vidare och gavs nya funktioner – från mejl till media.

Trots alla motgångar finns Lycos faktiskt kvar än idag. Det går fortfarande alldeles utmärkt att söka på internet.
Hotbot – drevs av tidningen Wired
Nästa hållplats är Hotbot, som var den första sökmotorn som tillät användare att söka bland sökresultaten. Hotbot var dessutom knuten till en av de första dedikerade online-tidningarna, Hotwired, som i sin tur var en del av tidningen Wired (som fortfarande finns).
1998 gav ägarna upp hoppet om Hotbot och sålde sökmotorn till …Lycos.

Alltheweb – skilde på ord och text
Alltheweb dök upp i slutet av 1990-talet och hade potential att bli nya Google. Vad som gjorde Alltheweb spännande var att den var en av de första sökmotorerna som erbjöd differentierad sökning. Ett sökord genererade träffar på såväl ord, bilder som video.

Det gick också att personifiera söksidan med egna bilder. Men klantigt ledarskap, dålig annonsingång och dito marknadsföring ledde till att sajten togs över 2011 av – tada! – Google.
Excite – sökning bland sökningarna
Excite kanske inte får det att ringa många klockor, men under en kort tid var den en av de mest populära sökmotorerna på nätet.
Excite var en så kallad metasökmotor, vilket innebär att den samlade in och sorterade resultat från andra sökmotorer.

Liksom alla andra sökmotorer gick även Excite i konkurs och blev uppköpta.
Askjeeves – en personlig butler
Det företag som köpte upp Excite hette Askjeeves. Askjeeves var din personliga butler på nätet och hade liksom Jeeves i P.G Wodehouse-böckerna en del sluga trick i skjortärmen, som att den levererade sökning och svar i en Q&A-form.
Askjeeves blev så småningom Ask.com, en sajt som idag också fungerar som en metasökmotor.

Altavista – tog hjälp av superdatorer
Sist på minnenas boulevard finns Altavista - nätets bästa sökmotorer under större delen av 1990-talet. Altavista var från början en sajt som företaget Digital Equipment Corporation använde sig av för att demonstrera sin superdator Alphaserver 8400 Turbolaser (så ska för övrigt en superdator heta!).
Den hade 64-bitars arkitektur och kunde söka otroligt snabbt i enorma databaser. En dag kom en eller flera anställda på att det skulle kunna vara en idé att lansera sidan som sökmotor för allmänheten. Sagt och gjort.

Med en superdator i ryggen kunde Altavista indexera tio gånger mer än sina konkurrenter. Den var också smart. Du kunde exempelvis skriva ”vad gör en smed” och du fick svar på vad en smed gör och inte på orden ”vad gör en”, något som var ett vanligt otyg i sökmotorernas spädbarnsår.
Sedermera köpte Compaq rättigheterna till Altavista och beslutade att en ren och enkel söksida är tråkigt. Efter ett kort tag blev Altavista nedtyngd av allehanda annonser och artiklar som ingen ville läsa. Till slut hamnade den hos Yahoo som i tysthet begravde sajten 2013 i den digitala jorden.
Och kanske lika bra det. Trots allt är frasen ”det är bara att googla” bra mycket bättre än ”det är bara att altavista”.