Google är i färd med att rulla ut version 87 av sin webbläsare Chrome. Det blir även årets sista uppdatering, men absolut inte minsta. Företaget utlovar nämligen den största prestandabättringen på flera år, och går i ett blogginlägg igenom de mest betydande förändringarna.

Till att börja med startar webbläsaren nu upp till 25 procent snabbare. Nya flikar laddas in med en 7-procentig hastighetsförbättring och ska dessutom ta mindre ramminne i anspråk. När du väl surfar runt kommer Chrome att prioritera de aktiva flikarna, vilket ska medföra 5 gånger mindre cpu-belastning och upp till 1.25 timme längre batteridrift på bärbara datorer.

Även Android-versionen får prestandaförbättringar. Google uppger att sidor laddas "i stort sett omedelbart" när du använder framåt/bakåt-navigationen under en surfsession.

Självplågare (eller ska vi säga effektiva individer?) som hoppar runt bland ett stort antal flikar i webbläsaren får nu en sökfunktion för att lättare kunna hitta rätt. Den består av ett sökfält som visar relevanta flikar i en list-vy så fort du börjar skriva in texten för att hitta det du letar efter.

Adressfältet blir också mer kraftfullt. Nu kan du göra mer än tidigare, och Google exemplifierar med att du kan skriva in "radera min webbhistorik" eller "redigera mina lösenord" för att nå önskad funktion utan att behöva klicka på knappar i inställningsmenyn. Denna funktionalitet implementeras successivt och fungerar ännu inte hos oss.

Chrome 87 börjar rullas ut nu. Som vanligt kan du själv leta efter den senaste versionen genom att gå in på Hjälp och sedan välja Om Google Chrome i webbläsarens inställningsmeny.