Nvidias nya grafikkort Geforce RTX 3080 är fortfarande en bristvara som du får köa för att få tag på. I alla fall om du är noga med vilken variant du vill ha. Det enklaste och snabbaste sättet att få ett RTX 3080 kan helt sonika vara att köpa en ny dator – butikerna reserverar nämligen kort för sina egna datorbyggen.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Inet vet hur en pc ska byggas. Här är en med bra prestanda, smarta komponentval förpackade i en snygg och behändig datorlåda med det nya grafikkortet som den stora stjärnan. Du behöver ha kunskap om datorer för att kunna komplettera med rätt mjukvara. Vi hade dock hoppats att det skulle vara lättare att fylla på med stora lagringsdiskar. Annars har vi inte mycket att klaga på.

Positivt

  • Bra prestanda för jobb, ännu bättre för spel.
  • Rymligt chassi.
  • Goda möjligheter till uppgradering.
  • Inte orimligt dyr.

Negativt

  • Störande ljudnivå vid långvarig drift.
  • Bökigt att installera sata-diskar.
  • Grundläggande pc-kunskap krävs
PC för Alla rekommenderar

Testad produkt: Taurus Gaming Elite RTX 3080 - 3700X
Pris: 20 999 kronor hos Inet

Inet hör till en av flera stora svenska pc-byggare som säljer mängder av datorkonfigurationer med de nya RTX-korten. Vi har tittat närmre på Taurus Gaming Elite, mer specifikt en modell namnet Taurus Gaming Elite RTX 3080 - 3700X. Namnet beskriver de två viktigaste komponenterna, ett Geforce RTX 3080-grafikkort och processorn, AMD Ryzen 7 3700x. Mer om det senare.

Inet använder sina egna datorlådor med Taurus-branding. Det innebär en färgglad logga med rgb-dioder på framsidan och en större, men mer diskret, logga i relief på sidan. Lådan till Gaming Elite har för övrigt heltäckande tonat härdglas på motsatta sidan, där vi ser hela innandömet.

Utan att ens skruva upp den ser vi att den är utrustad med ett grafikkort från Asus TUF Gaming-serie, samma utmärkta kort som vi testade tidigare i höstas, som levererar rätt prestanda inklusive färdig överklockning och behagligt ljuddämpad kylning.

Effektiv kylning, men inte tystast i klassen

Här finns även den vattenbaserade processorkylaren Hydro H100x från Corsair, vilket är aningen överdimensionerat för processorn. Det är inte heller marknadens tystaste kylning, men den gör jobbet. Utöver det ser vi en extra chassifläkt på fram- och baksida, två av fyra ram-minnesplatser är upptagna samt en ledig och lättillgänglig plats för en ssd i m.2-format på moderkortet, som även det kommer från Asus TUF-lineup.

Taurus Gaming Elite sida
Inet har sina egna datorlådor. Den som används till Taurus Gaming Elite är både snygg och lätt att öppna.

Det här är inte en maxad dator, snarare en som är konfigurerad för att precis lagom kunna få ut det mesta ur grafikkortet till ett överkomligt pris med goda möjligheter att uppgradera i framtiden. 20 999 kronor får du betala för den, då utgörs en stor del av priset av grafikkortet.

Den levereras med 16 GB ram-minne och kan byggas ut till upp till hela 128 GB. Valet av Ryzen-processor i 3000-serien är smart, då det är samma sockel för nya Ryzen 5000-serien, även moderkortet har fullt stöd för en dylik uppgradering.

För mer än bara spel

Du kommer dock väldigt långt med processorn som redan sitter i datorn. Ryzen 7 3700X, med sina pigga åtta kärnor, låter dig inte bara spela laggfritt, du får också ett kraftfullt verktyg för tungt arbete, den kan rendera video, redigera bilder och 3d-modellera utan större hinder. Givetvis går det att uppgradera till ännu mer kraftulla komponenter, men det är ändå mycket datorkraft du får för pengarna. Den kanske bästa investeringen du kan göra här är installera ytterligare 16 gigabyte minne.

Utöver de expansionsmöjligheter vi redan nämnt finns plats för ett eller två extra pci-kort, samt ett par sata-diskar i 2,5 eller 3,5-tumsformat. Med en ssd på 1 TB känner vi inget omedelbart behov av mer lagring, och det finns ju redan plats för extra m.2-lagring om det skulle behövas. Diskplatserna, som nås från baksidan, är bökiga att nå på grund av skrymmande kablage.

Något vi är sugna på är att skaffa ett bra wifi-kort. Du får snabb ethernet-uppkoppling med en 2,5 gigabitport, men inget trådlöst. Det skulle definitivt vara en poäng att komplettera med wifi 6-kapacitet så du slipper dra sladdar för kunna surfa, strömma, samt köpa och ladda ned stora spel.

Taurus Gaming Elite ovansida
Upptill sitter ett galler med magnetlås. Var noga att med att inte täcka över gallret. Det är nämligen det huvudsakliga luftflödet för kylning av processorn.

Bara Windows och ingenting annat

Datorn levereras helt ren från bloatware, den kanske till och med är ren i underkant, då inte styrprogrammen för moderkort och grafikkort är installerade. Dessa är inte nödvändiga, datorn fungerar utan och du kan ladda hem dem från Asus supportsidor. Men med dessa får du extra kontroll på grafikkortets klockning, diodljuset i komponenterna och systemets fläktar.

Med Asus GPU Tweak kan du ställa grafikkortet i ett tyst läge och offra prestanda mot mindre fläktbrus. Inte för att det är överdrivet högljutt i standardläget, det är snarare fläktarna som håller vattenkylningen sval som väsnas mest. Som tur är de inte heller särskilt högljudda, inte ens när de snurrar som mest.

Under långa pass med grafiktunga spel får du ändå räkna med en viss brusnivå i bakgrunden. Inget överdrivet oljud, men vi har testat flera kraftfulla datorer med bättre ljuddämpning. Se bara till att ge datorn generöst med utrymme runt om den, då den aktivt leder bort värme från såväl bak- som ovansidan.

Taurus Gaming Elite insida
Öppnar du datorn på motsatta sidan till glasluckan kommer du åt elaggregatet och stora diskplatser. Det kan dock vara svårt att nå dessa med alla kablar som är i vägen.

PC-gaming är en dyr hobby om du vill hålla dig i topp, men med ett Geforce RTX 3080-kort har du en investering som borde hålla länge. Datorn levererar allt du behöver för att komma igång med spel på toppnivå. Det här är en stabil dator för tunga jobb som ger dig goda möjligheter att uppgradera med tiden.

Specifikationer

Produktnamn: Taurus Gaming Elite RTX 3080 - 3700X
Testad: November 2020
Tillverkare: Inet
Processor: AMD Ryzen 7 3700X
Grafik: Asus TUF Gaming Geforce RTX 3080
Minne: 16 GB ddr4 (max 64 GB)
Lagring: 1 TB ssd
Expansionsplats: 1 st m.2, 2 st pcie x1, 1 st pcie x16, 6st sata
Anslutningar, bak: Usb 3 10 Gbit typ c, usb 3 10 Gbit typ a, 4st usb 3, 2st usb 2, 2,5 Gbit ethernet, 5.1 audio ut, line in, mikrofon, s/pdif
Anslutningar, frontpanel: 2 st usb 3, hörlur, mikrofon
Trådlöst: Inget
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Vattenkylare för cpu
Ljudnivå: 29-39 dBa
Storlek: 21 x 29,5 x 45,6 cm
Pris: 20 999 kronor hos Inet

Prestanda

Cinebench R20, cpu: 4 843 poäng,
Cinebench R22, cpu: 12 227 poäng, 1294 poäng single core
Geekbench 5, cpu: 8 580 poäng, 1 325 poäng single core
Geekbench 5, grafik: 218 83 poäng
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 30 431 poäng
3dmark Time Spy (DirectX 12): 15 617 poäng
3dmark Port Royal (Strålspårning): 11 180 poäng
Disk, läsning: 1 311,6 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

Betyg: 4 av 5