En ny undersökning genomförd av it-säkerhetsföretaget Mimecast visar att antalet falska nätbutiker ökat kraftigt de senaste veckorna. Detta på grund av bedragare som försöker lura till sig betalinformation av personer som är på fyndjakt under Black Friday-rean den 27 november.

Mellan den 26 oktober till 11 november ska tio misstänkta webbplatser ha öppnats i Sverige som imiterar två av de största elektronikkedjorna. Globalt har det under samma period tillkommit hela 13 924 misstänka webbplatser där 20 av världens största detaljhandelskedjor imiteras.

Webbplatserna är snarlika sina förlagor och försöker locka besökare med extremt bra "erbjudanden" som ofta gäller ett begränsat antal produkter eller under korta tidsperioder för att pressa besökarna att agera snabbt och inte tänka efter.

Mimecast rekommenderar Black Friday-shoppare att undvika att bli lurade genom att vidta flera säkerhetsåtgårder.

Att söka efter erbjudanden själv istället för att klicka direkt på länkar via exempelvis sociala medier. Att iaktta märkliga stavfel, konstiga engelska ord eller märkliga prisbelopp och att ta det lugnt om ett erbjudande försöker få dig att agera fort.

Slutligen varnar Mimecast personer för att se upp för nyhetsbrev med erbjudanden. Öppna aldrig bilagor i dessa eller klicka på länkar. Besök istället en sajt manuellt för att kolla upp ett erbjudande.

Läs också: Black Friday - allt om teknik-rean och var du hittar de bästa priserna