Vad är det absolut mest extrema i bildskärmsväg du kan ställa på ditt skrivbord i dagsläget? Samsungs Odyssey G9 är en stekhet kandidat. I alla fall om du gillar böjd bredbildsskärm och har en kraftfull pc att koppla in den till. Den har ett bildförhållande på 32:9, och en upplösning på 1440 pixlar på höjden. Men med extra breda formatet innebär det att den totalt har nästan lika många pixlar som en 4k-skärm.

Betyg 4 av 5

Omdöme

En rejäl skärm med uppstudsig design, hög nivå på de viktigaste egenskaperna och en omslutande bildyta som ger dig en bredare upplevelse för spel än något vi tidigare sett. Odyssey G9 är påkostad, högklassig och riktigt rolig att använda. Men en hög prislapp och användning hårt anpassad till just gaming gör att gäller det att tänka efter om det är den rätta skärmen för dig.
 

Positivt

  • Mäktigt omslutande bild för spel.
  • Bra färgegenskaper och utmärkt hdr.
  • Hög frekvens och hastighet för spel och annat.
  • Rolig, utstickande design.

Negativt

  • Enorm och skrymmande.
  • Kurvaturen är inte rätt i alla lägen.
  • Kontrast är inte optimal.
  • Priset.

Testad produkt: Samsung Odyssey G9 C49G95T
Pris: 13 399 kronor på Komplett

Odyssey G9 kan leverera 10 bitars färgdjup och en uppdateringsfrekvens på hela 240 Hz, vilket är imponerande. Det kräver dock att du har rätt dator för det. Endast Nvidias RTX 2000- och 3000-serie samt motsvarande grafikkort från AMD Radeon kan leverera den extra datamängd över display-porten som krävs, detta med en teknik som kallas Display Stream Compression (DSC). Oavsett om du tänker spela spel eller bara vill ha 10-bitars färg och en enorm arbetsyta.

Skärmen har även hdmi-ingång, dock inte av den nya standarden 2.1, utan bara 2.0. Använder du hdmi kan du inte utnyttja 240 Hz eller ens 120 Hz bildfrekvens med full upplösning. Men å andra sidan har ju alla bra datorer displayport, hdmi torde bara vara för inkoppling av spelkonsoler. Om de överhuvudtaget klarar av skärmformatet är väldigt tveksamt. 

Stabilt snabba svar

Då det är en skärm främst tänkt för spelande har den givetvis optimerat låga svarstider, ned till en millisekund för att skifta en pixel. Det är ett värde som tillverkare lätt slänger sig med, då det indikerar bästa möjliga tid som skärmen kan skifta en pixel under ideala förhållanden, men Samsung lyckas här hålla svarstiderna korta överlag.

Samsung Odyssey G9
Den breda, böjdja och högupplösta bilden tillsammans med snygga färger och hög frekvens ger dig en enorm spelupplevelse. Så länge du inte snålat på pc:n.

Det varierar om du har skalbar bildfrekvens (Variable Refresh Rate, eller vrr) aktiverat, detta drar upp svarstiden något, eller om du kör i fast 60 fps-läge, vilket ocskå gör svarstiderna mindre stabila. Men vi ser inget problem med att köra skärmen i så kallat native-läge med maxad bildfrekvens. Den gör också ett utmärkt jobb med att eliminera släpande skuggor eller ljusa spår efter pixlar vid en bild i rörelse. Det ger en extra skarp upplevelse.

Allt detta och mer därtill är lätt att ställa in i en snygg meny som styrs med ett knapp från skärmens undersida. Du behöver dock ha läst på om just denna typ av inställningar, då termer och vad olika värden innebär inte alltid förklaras. Du kan dock snabbt växla mellan en handfull förinställda profiler för olika typer av spel och annan användning, som vi tycker ger tillräckligt bra bild. 

Tar upp massor av plats

Oddysey G9 är en enorm pjäs att placera på skrivbordet. Du behöver verkligen se till att du har utrymme både på bredden och på djupet. Den har en bredd på 1,15 meter och ett hölje som är decimetertjockt på mitten samt en rejäl fot som sticker ut såväl på baksida som framsida.

Framförallt är det själva böjen som kräver extra mycket plats. Med en välvningsradie på 1000 millimeter innebär det att den fungerar som bäst och ger dig rätt betraktningsvinkel i alla lägen på exakt en meters avstånd. Det kan vara mycket för många skrivbord.

Och det gäller verkligen att sitta rätt. Inte bara för att få en uppslukande närvarokänsla i spel, utan också för att skärmens betraktningsvinklar inte är förlåtande. Centralt placerad får du de rätta färgerna, men i skarp vinkel, vilket det lätt blir utåt hörnen om du är felplacerad, får du inte bara en rejäl perspektivförvrängning, på grund av den ovanligt skarpt böjda ytan, utan även skiftningar i framförallt ljusa toner. 

Samsung Odyssey G9 baksida
Skärmen har en design med gaming-vibbar, men det ändamålet sticker inte ut överdrivet mycket. Förutom då rent fysiskt.

Böjen inte rätt för allt och alla

Det är också en smaksak om den böjda ytan är något du är bekväm med att använda till annat än spelande och film. Skärmen återger bild i hög klass även för kontorsjobb eller exempelvis foto- och filmredigering. Panelen är av va-typ och har liknande kvantpunktsteknik som ger Samsungs qled-tv fin intensitet i färgerna. Den ligger nära dci-p3-standard och har utmärkt noggrannhet i färgåtergivning och toningar.

Den enorma arbetsytan är givetvis ett stort plus, även om det kan bli mycket vridande på huvudet om du vill utnyttja hela ytan ända ut i hörnen. Om du vill kan du smidigt aktivera bild-vid-bild-läge och dela skärmen mellan två bildkällor.

Skärmen har dock inte någon klockren kontrast och tappar i svärta. Är det något skärmen saknar som en bra Samsung-tv har, så är det lokala dimningszoner för bakbelysningen. I alla fall om du har ljusstyrkan högt ställd. Det kan det finnas orsak till detta, för att du ska få ut det mesta av hdr-bildsignaler. Den har punktljusstyrka upp till hela 1 000 cd/m2 och är Vesa DisplayHDR 1000-certifierad. Toppljusstyrka i normalläge är 650 cd/m2, vilket är mycket för en skrivbordsskärm.

Meny
Inställningsmenyn går att få på svenska och ger snabb information om sådant som bildfrekvens, svarstid och en del andra egenskaper. Här har vi kopplat den till en Mac Mini och med dess begränsade grafikprestanda blir vi därför förpassade till 60 fps och kommer därmed bara åt inställningar som är relevanta för den bildkällan.

Positioneringen extra viktig

Vi noterar en del ljusläckage och ojämn kantbelysning utmed långsidorna. Det är knappt märkbart om du är perfekt placerad framför skärmen, men det är påtagligt vid mörka bilder om du sitter felplacerad.

Skärmen har för övrigt möjlighet att justeras i höjd samt tiltas för bästa ergonomi, men den går inte att vrida i sidled. Du kan också byta ut foten mot ett medföljande vesa-väste för upphängning. På baksidan sitter bildingångar, strömingång och övriga småkontakter.

Förutom två displayportar och en hdmi-ingång finns hörlursport samt en usb 3-hubb med en ingång och två typ a-utgångar, dessa är placerade bakom en lucka. Något vi uppskattar då hela baksidan går i en snygg blankvit stil. Fästet runt foten kan dessutom glöda i en blå ton, om du roas av sådant.

Samsung Odyssey G9 vinkel
I snäva vinklar behåller skärmen rätt färgtoner, men ljusa ytor blir aningen grå. På en mörk skärm blir för övrigt bakbelysningen tydligare.

Fantastiskt bra, för vissa användare

Med rätt dator levererar Odyssey G9 en av de mäktigaste spelupplevelserna vi varit med om. Den har även de rätta bildegenskaperna för att nyttja skärmen till kreativt och produktivt arbete. I alla fall om du är rätt typ av användare, har ett välordnat skrivbord, aldrig behöva byta arbetsställning och har enormt med plats.

Du behöver också ha pengar, Skärmen är föga förvånande allt annat än billig. Men den som ändå satsar åtskilliga tusenlappar på en spel-pc, med ett av de nya grafikkorten från Nvidia eller AMD, kan lika väl gå hela vägen och uppgradera skärmen till max.

Specifikationer

Produktnamn: Samsung Odyssey G9 C49G95T
Testad: November 2020
Tillverkare: Samsung
Storlek: 49 tum, 32:9 bildförhållande
Upplösning: 5 120 x 1 440 bildpunkter
Paneltyp: Va med matt yta, böjd (1000R)
Ljusstyrka: Ca 600 cd/m2
Kontrast: 2 500:1
Färgdjup: 10 bitar
HDR: DisplayHDR 1000
Uppdateringsfrekvens: 240 Hz
Svarstid: 1 ms (GtG)
Adaptiv synk: FreeSync, G-sync
Bildingångar: Hdmi 2.0, 2st displayport 1.4
Övrigt: Bordsmonterat stativ (höj-sänkbart, tilt), usb 3.0-hub (2 portar), hörlursport
Storlek inkl stativ: 114,8 x 41,7 x 41,7-53,7 cm
Vikt inkl stativ: 16,7 kg
Rek. pris: 15 995 kr
Pris: 13 399 kronor på Komplett

Betyg: 4 av 5