Hoppa till

Kort inledning bla bla

 Mesh-routrar 

Asus Zenwifi AX XT8: Snabbt mesh-system

Asus Zenwifi mesh-router

Ur vårt test: I Zenwifi AX8 får du kraftfull wifi på tre frekvensband och totalt upp till cirka 6,6 gigabit wifi-kapacitet. Det mesta av kapaciteten och extra snabb 160 MHz-bandbredd är dock reserverat på det andra 5 GHz-bandet som är dolt och används för kommunikation mellan mesh-enheterna.

Prestanda för wifi 6 övertygar, med hastighet från en fast ansluten dator till en wifi 6-laptop på över 800 Mbit/s i våra tester, och stabilt bra räckvidd. Två rum bort har vi fortfarande stabila 400 Mbit/s. Det är lite sämre med räckvidden i höjdled, så vi rekommenderar en enhet per våning i en normal villa. Hastigheten på 5 GHz är mer dämpad, vilket delvis beror på att routern inte stödjer 3x3 mimo där. Men även då får vi runt 400 Mbit/s i hastighet, vilket får anses vara riktigt bra.

Läs hela vårt test här.

Asus Zenwifi AX XT8
Kampanjpris: 3 089 kronor hos Kjell & Company
Ord. pris: 5 189 kronor.

Följ prisutvecklingen hos prisjakt här!


TP Link

Meshrouter med räckvidd

Den här routern fick utmärkelsen ”Bra val” när vi testade den i maj tidigare i år. Vår testare skrev ”TP-link fortsätter att leverera prisvärda lösningar med hög användarvänlighet, och med uppdaterat funktionutbud ligger de bra till på den punkten, även om usb-port hade varit ett plus.” TP-link Deco fick fyra av fem i betyg.

TP-link Deco
Kampanjpris:
1 090 kronor hos Kjell & Company
Ord. pris: 1 690 kronor

Följ prisutvecklingen på prisjakt här!


Zyxel

Konsonantsoppan

Från tillverkaren med namnet som får tungan att snubbla, Zyxel, hittar vi Multy X. Även detta testades i våras där vi skrev ”ett bra köp som fortfarande håller bra klass. De har blivit bättre med åren med nya tjänster som kopplats på, samt är lätta att sköta och installera. Ett tre-pack av dessa ger dig bra wifi-täckning i de allra flesta hem”. Tre stycken mesh-burkar ger bra skjuts i ditt trådlösa nätverk.

Zyxel Multy X WSQ50 AC3000 Tri-Band WiFi System
Kampanjpris:
Kostar 3 290 kronor hos Proshop
Ord. pris: 4 500 kronor

Följ prisutvecklingen på prisjakt här!


 Wifi 6-routrar 

Linksys MR9600: Smidig liten wifi 6-router

Linksys MR9600

En router med avskalad design som gör den lätt att placera ut. Dessutom har den föredömligt bra användarvänlighet, samt bra räckvidd för både wifi 5 och wifi 6. Det är absolut inget fel på router- och wifi-kapaciteten, men vi saknar verktyg för manuell finjustering av wifi.

Läs hela vårt test här.

Linksys MR9600
Kampanjpris: 1 790 kronor hos Webhallen.
Ord. pris: 2 990 kronor.

Följ prisutvecklingen på Prisjakt här!


TP-link Archer AX11000: Påkostad gaming-router

TP-link Archer AX11000

Archer AX11000 är en extra kraftfull router med fyrkärnig processor och trippelbands-wifi. Ett av 5 GHz-banden har som standard namnet Gaming på slutet. Så det är uppenbart vad TP-link tänkt att du ska ha det till – reserverad frekvens och bandbredd för störningsfritt onlinespelande.

Med kraftfull processor under huven, extra snabb 2,5 Gbit wan-port för internet och möjlighet till länkaggregering på två av dess hela åtta fasta gigabitportar för lan går det att få riktigt toppade hastigheter under rätt förutsättningar.

Läs hela vårt test här.

Archer AX11000
Kampanjpris: 3 290 kronor hos Webhallen.
Ord. pris: Ca 4 900 kronor. (Webhallen uppger 5 990 kronor, men så mycket har de flesta återförsäljare inte tagit för denna router sedan förra året.)

Följ prisutvecklingen hos Prisjakt här!


Asus

För gejmers

Är du speltokig och kräver snabb trådlös uppkoppling, då kan Asus RT-AC86U vara för dig. Bra täckning som kan utökas genom att skapa ett mesh-system. Du kan också aktivera Gamer Private Network som skapar en privat anslutning med låg latens och laggfritt spelande.

Asus RT-AC86U
Kampanjpris:
990 kronor hos Elgiganten
Ord. pris: 1 690 kronor

Följ prisutvecklingen på prisjakt här!


Netgear Stealth

Flygplansinspirerad

Även Netgear Nighthawk testades tidigare i år. Vi skrev ”Är det bara hög kapacitet, snabbt ethernet, höga hastigheter och lång räckvidd du värdesätter är Netgears maxade router väldigt vass. Tillskottet av utmärkta föräldraskyddet Circle och stöd för virusskydd med Armor är också välkommet.” Efter dessa rader blev han så till sig att han delade ut högsta betyg. Och den har stöd för wifi 6.

Netgear Nighthawk AX12
Kampanjpris:
2 690 kronor hos CDON
Ord. pris: Cirka 3 300 kronor

Följ prisutvecklingen på prisjakt här!


Archer 7

För gästerna

TP-Links Archer C7 har stöd för 802.11ac och levererar bra flås i ditt trådlösa nätverk. Den teoretiska hastigheten är 1,3 Gbps över 5GHz-bandet och upp till 450 Mbps över 2,4GHz-bandet. Perfa för streaming i hd-kvalitet och spelande. Har även funktionen gästnätverk, som du kan slå på i hemmet när du får besök.

TP-Link Archer C7
Kampanjpris:
Kostar 590 kronor hos Webhallen
Ord. pris: 750 kronor

Följ prisutvecklingen på prisjakt här!