Chromebooks, datorer med Googles Chrome OS, har nu funnits i över nio år, har blivit allt mer populära och på senare tid allt mer varierade i pris, design, prestanda och format. Funktionsmässigt har operativsystemet ChromeOS också fått mer bredd. Detta tar sig verkligen uttryck i Lenovos nya kompakta modell Ideapad Duet.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Utan hysterisk prestanda eller premium-lyx lyckas Lenovo här leverera en Chromebook på ett utmärkt sätt. Ideapad Duet visar allt du kan göra med systemet och att det numera är kapabelt till saker som du kanske inte ens tänkt på. Här får du en fullfjädrad nästan-Android-platta samt en kompakt och kompetent surf-laptop till ett pris som absolut inte avskräcker. Längtar du tillbaka till netbookens dagar är det här en utmärkt nostalgifix.

Positivt

  • Välbyggd, bekväm och lätt.
  • Bra ljud och bild i prisklassen
  • Överraskande bra som surfplatta
  • Bra batteritid

Negativt

  • Budgetpris ger budgetprestanda
  • Något svag wifi
  • Segladdat batteri
PC för Alla rekommenderar

Testad produkt: Ideapad Duet Chromebook ZA6F
Pris: 4 190 kr på Netonnet (128 GB).

Det är till formatet en surfplatta, lika tunn, lätt och smidig som en Ipad eller Android-modell. Den har en 10,1-tumsskärm, centimetertunn ram runtom skärmen, bekväm baksida i matt plast och lättmetall samt en slimmad design som är sju och en halv millimeter tjock. Bygget håller kort och gott hög byggkvalitet.

Förutom plattan får du dockbart tangentbord med musplatta, som snäpper fast i botten med magneter, som sedan blir ett behändigt skärmskydd vid transport. Det är samma lösning som Microsoft Surface, förutom att tangentbordet här ingår i priset.

Det är dock lite mer budget-vibbar på den här. Knappkvaliteten är hög, men vi saknar till exempel bakbelysning och musplattan har inte den där riktiga precisionen. Men med tanke ligger runt 4 000 kronor kan vi inte klaga. Att tangentbordet och musplattan är kompakta och trånga går dock inte att undvika med det här lilla formatet.

Ideapad Duet Chromebook fodral
Den annars så tunna plattan blir påtaligt klumpigare med alla tillbehören på plats.

Extra rygg för bordsplacering

Ideapad Duet har inget utfällbart stöd baktill. Därför får du också med ett bakstycke, som även det fäster med magneter och sitter överraskande stadigt väl på plats. Det är riktigt snyggt med sin textilbeklädda baksida, men liksom tangentbordet sticker det ut lite på sidorna vilket gör helheten mindre kompakt.

Bildskärmen har full hd-upplösning, plus lite extra på höjden, vilket gör den utmärkt att använda, men på nära håll kan vi givetvis skönja en och annan pixel. Den är dugligt ljusstark, upp till 400 cd/m2, men du bör undvika att sitta med direkt solljus i ryggen. Färger är snygga och neutrala, även om färgkorrektheten inte är på proffsnivå, ger den en bra surf- och mediaupplevelse. Kontrasten är ovanligt skarp för en så här prisvärd enhet.

På ovansidan sitter två högtalare intill vardera hörn. De ger ett rent, klart ljud med fin stereospridning och detaljåtergivning. Ljudet i mellanregisteret och basen är dock klent, men då begär vi kanske för mycket, det är trots allt en kompakt surfplatta.

Ideapad Duet ska stödja Dolby Audio, men någon sätt att kontrollera ljudbilden ser inte ut att finnas. En annan sak som inte finns är hörlursuttag. Vill du slippa störa omgivningen är det hörlurar via usb c eller bluetooth som gäller.

Ideapad Duet Chromebook skärm
Det är ungefär samma begränsade utrymme för tangentbord och musplatta som en Microsoft Surface Go. Alldels lagom för vissa användare, men trångt för andra.

Snabb nog, men inte med marginal

Prestandamässigt ska du inte förvänta dig alltför mycket. Ideapad Duet drivs med systemkretsen Helios P60T från Mediatek. En krets som hör hemma i billigare mobiler och surfplattor. Den har dock åtta kärnor och goda egenskaper för multitasking, vilket gör den trevlig att använda för webbsurfande med många flikar.

Den är absolut inte långsam för vardagligt arbete och till skillnad från Windows har Chrome OS relativt lätt att snabbt och problemfritt utnyttja arm-baserad processorarkitektur. Men nej, det här är inte i klass med de Intel Core-baserade Chromebooks vi sett på senare tid. Men de kostar också betydligt mer.

Plattan finns i två versioner, antingen med 64 eller 128 gigabyte lagringsminne. Vi rekommendera definitivt 128 gigabyte-modell vi testat. Den är marginellt dyrare och 64 gigabyte kan snabbt ta slut. Chrome OS är tänkt att mestadels köras molnbaserat, men med tanke på alla funktioner som tillkommit under åren har behovet för egen lagring vuxit. Systemet har numera offline-läge för flera stora appar, lokal mediaspelare samt stöd för den riktigt äventyrlige som vill installera Linux-program och inte minst stöd för Android-appar. 

Ideapad Duet Chromebook surfplatta
Skärmen är tillräckligt ljusstark och bra för vardaglig användning. Färgegenskaperna räcker inte för proffs, men de är inte heller målgruppen.

Justera skärmen för mer utrymme

Med tangentbordet fungerar Ideapad Duet precis som vilken kompakt Chromebook som helst. Förutom att skärmen i standardläge känns trång att använda, levererar den en överraskande snärtig upplevelse i webbsidor, de flesta appar och filmströmning.

Det går att få bättre översikt. Skärmens upplösning är hög, men ChromeOS skalar i standardläge upp allting på skärmen när den har mindre fysiska mått. Vår arbetsyta för dokument och webbsidor motsvarar 1080 x 657 pixlar. Men det går att ändra så du får bättre överblick, men på bekostnad av mindre och svårläslig text. Det är en kompromiss du och dina ögon själv får avgöra.

Wifi-uppkopplingen är kanske plattans främsta källa till att kännas seg. I våra mätningar kommer den aldrig upp i den hastighet som vi förväntar oss i de nätverk vi ansluter till. Laddning av tunga webbaserade appar och hämtning av större filer kan upplevas som tålamodsprövande.

Till en början verkar även strömmad video ha en tendens att dra ned på kvaliteten, såväl på Youtube, Netflix som SVT Play. Det brukar ofta ha att göra med ojämn och svag wifi-signal. Men vi kan utan problem strömma med 1080p-upplösning från alla tre när vi manuellt ställer in det och det med god buffringsmarginal.

Chrome OS
Chrome OS i skrivbordsläge respektive surfplatteläge. I denna bild på högkant, men det går givetvis att köra liggande också.

Överraskar som surfplatta

Kopplar vi ur tangentbordet går Ideapad Duet in i ett surfplatteläge vi inte sett på tidigare testade Chromebooks. Den skippar då den vanliga skrivbordsytan, istället kommer startmenyn upp i helskärm. Appar öppnas i fullskärmsläge istället för i fönster samt en handfull extra navigeringssätt aktiveras.

Det är inte lika intuitivt som en Android-platta, men efter lite experimenterande i hur man enklast använder tillgängliga svepgester, arrangerar appar på startmenyn och sätter upp parallella appar med delad skärm, faller bitarna så småningom på plats och det blir smidigt att använda. Tablet-läge i Chrome OS har funnits sedan tidigare, men efter en stor uppdatering är det nu verkligen användbart.

Eftersom vi har tillgång till Google Play-butiken och kan köra appar därifrån (med enstaka undantag), blir det som att ha en Android-surfplatta. Vi använder med fördel såväl Android-appar som spel. Den måttligt kraftfulla Mediatek-kretsen, och det faktum att allt Android-baserat körs i ett emuleringslager, gör att extra grafiktunga spel får det motigt. Men många populära titlar går att köra utan problem.

Ideapad Duet Chromebook
Allt du får i paketet. Förutom en liten usb-laddare.

Långlivad, men långsam att ladda.

Ideapad Duet har ett batteri på drygt 7 000 mAh, vilket visar sig räcka övertygande länge. Vi kan strömma video en hel arbetsdag och lite till om vi är försiktiga med ljusstyrkan. Att surfa och jobba i appar mer sporadiskt inomhus och med dämpad ljusstyka går ännu bättre. Batteriet räcker då från morgon till sen kväll. Vilket är bra då nattladdning är att föredra, batteriet är nämligen allt annat än snabbladdat.

Ideapad Duet Chromebook är en riktigt lyckad liten dator som visar upp Chrome OS från flera olika sidor som övertygar. Det vi saknar är prestanda. Hade Lenovo stoppat in en snabbare processor, kanske en Helio P90 eller en tyngre Snapdragon, samt filat på wifi-prestandan, hade vi gärna betalat en tusenlapp extra för det. Och det hade fortfarande varit prisvärt.

Specifikationer

Produktnamn: Ideapad Duet Chromebook ZA6F
Testad: November 2020
Tillverkare: Lenovo
Systemkrets: Mediatek P60T
Processor: 4st Cortex-A73 2 GHz, 4st Cortex-A53 2 GHz
Grafik: Mali-G72 MP3
Minne: 4 GB ddr4x
Lagring: 64/128 GB ssd
Bildskärm: 10,1 tum ips, 1920x1200 bildpunkter, multitouch
Kameror: 8 megapixel bak, 2 megapixel fram
Anslutning: Usb 2 typ c, docking tangentbord.
Kommunikation: Wifi 5, bluetooth 4.2
Operativsystem: Chrome OS
Övrigt: Påsnäppbart tangentbord, bakstycke med utfällbart stöd.
Batteritid: 7 180 mAh, 8h 10min onlinevideo (hög ljusstyrka), ca 16 h blandad användning (låg ljusstyrka)
Storlek, platta: 24 × 16 × 0,75 cm
Storlek, totalt: 24,5 × 16,9 × 1,8 cm
Vikt, platta: 450 gram
Vikt, totalt: 920 gram
Rek. pris: 3 999 kr (64 GB), 4 199 kronor (128 GB)
Pris: 4 190 kr på Netonnet (128 GB).

Prestanda

Speedometer 2.0: 28,99 poäng
Octane 2.0: 10 066 poäng
Geekbench 5, cpu*: 930 poäng, 263 poäng single core
3dmark Sling Shot Extreme, gpu*: 1 094 poäng

*Google Play-app körd i emulerad Android 9

Betyg: 4 av 5