Man ser dem överallt. Deras blick är desperat och befinner sig i ankelhöjd. De tittar ned mot golvlisten och söker efter ett strömuttag – eller någon som kan låna ut en laddsladd.

Ja, coronakrisen har fått många av oss att distansarbeta på bibliotek, kaféer och restauranger – och plötsligt blir det uppenbart hur usel batteritid våra bärbara datorer har. Min egen klarar bara några timmar utan ström även om jag enbart surfar, mejlar och ordbehandlar. Men batteritiden är också ett problem när vi är hemma och vill kunna använda datorn överallt, även där det inte finns ett eluttag.

Att batterierna blir sämre med tiden är oundvikligt, men inte ens splitternya datorer imponerar. När PC för Alla i somras testade bärbara lättviktare lyckades ingen av deltagarna komma upp i mer än tre timmar vid hög belastning – och i ett test av bärbara kraftpaket låg batteritiden som sämst på 40 minuter.

Jag tror inte den pinsamt dåliga batteritiden är någon tillfällighet. Jag tror att processortillverkarna Intel och AMD har fokuserat på fel saker. Sedan många år tillbaka utkämpar de en bitter kamp om att kunna lansera de mest kraftfulla processorerna. Problemet är att de flesta av oss inte har något behov av den här ökade kraften. Inte nu längre, vill säga.

Vi som var med på 90-talet minns hur varje ny generation processorer då förändrade våra liv. Nya processorer gjorde att pc:n gick från att vara en avancerad skrivmaskin till att även fungera som musikspelare, videobandspelare och spelkonsol.

På den tiden hade vi järnkoll på skillnaden mellan en 8088:a, en 386:a och en 486:a. Men den här praktiska betydelsen av nya processor är sedan många år borta för de flesta av oss. Visst har den som spelar avancerade datorspel och redigerar högupplöst video fortfarande behov av ökad processorkraft. Men för vardagssysslor som Netflix, Facebook, ordbehandling, surf, mejl, bankärenden och enkel bildbehandling har processorn blivit ointressant.

Själv önskar jag att tillverkarna i stället kunde fokusera på två saker som knappt har förbättrats alls. Det ena är förstås batteritiden. Det andra är ljudnivån. Med tanke på ett en bärbar dator befinner sig ett par decimeter bort från våra öron borde de självklart vara ljudlösa – men många modeller låter fortfarande som små vindkraftverk.

Ett företag som insett att något måste förändras är trendkänsliga Apple. Årets stora nyhet är att de har släppt en egen processor som ersätter Intel-modellerna i framtida Macar. Processorn heter M1 och gör det möjligt med datorer som är både ljudlösa och uthålliga. Ett test från Macworld visar att samma dator fick nästan dubbelt så bra batteritid med den nya processorn.

Kanske kan Apple-lanseringen bli den kick som Intel och AMD behöver för att fokusera på verkliga problem. Till exempel problemet att batteriet är slut innan man hittat ett eluttag.