Business or pleasure? I den digitala världen blir gränsdragningen allt mer diffus. När corona-pandemin bröt ut började exempelvis många privatpersoner att träffas via digitala videomöten, verktyg som tidigare främst använts av stora företag.
Google och Microsoft, jättarna inom det här området, gjorde snabbt sina tjänster Google Meet och Microsoft Teams gratis. Ursprungligen sa man att det var under en begränsad tid, men snart insåg båda företagen att det fanns ett behov även på längre sikt. Google Meet har länge varit öppet för alla, och nyligen gjorde Microsoft samma sak med Teams.
Mer än videomöten
Det viktigaste verktyget i Microsoft Teams är förstås mötesfunktionen. Med hjälp av kamera, mikrofon och hörlurar går det att kommunicera med andra. En kul funktion kallas för Tillsammans och den placerar mötesdeltagarna vid ett virtuellt kafébord.
Men Teams kan mer än så. Det finns ett chattverktyg med flera smarta extrafunktioner. Det går till exempel att ordna enkla omröstningar, använda gemensamma att göra-listor och dela bilder eller dokument. Teams har även en kalender som gör det enkelt att både planera videomöten och vanliga fysiska aktiviteter.
Tanken bakom den nya privatversionen av Teams är alltså att exempelvis en familj eller ett kompisgäng ska kunna samla all sin kommunikation här. Bäst funkar det förstås om alla är Teams-användare, men det går även att bjuda in vem som helst till ett videomöte.
För företag och organisationer finns förstås proffsversionen kvar. Den finns både i en gratisversion och i ett antal betalversioner. Lär mer om skillnaderna mellan funktionerna på den här sajten.
Steg för steg: Kom igång med Teams

1. Sätt igång
Surfa till www.microsoft.com/teams och klicka på Lösningar, För hemanvändning. Har du använt tjänsten tidigare väljer du Logga in och går till steg 3. Annars klickar du på Registrera dig kostnadsfritt och följer instruktionerna.

2. Skapa profil
Nu öppnas Välkommen till Teams och du får skapa din profil. Tryck exempelvis på den runda ikonen för att lägga in en bild. Du kan även välja Använd ett annat konto om det föreslagna skulle vara fel. Tryck sedan på Fortsätt för att gå vidare

3. Starta möte...
På den sida som öppnas kan du klicka på Möte nu. Det går också att välja Kalender, Möte nu eller Chatt, Nytt möte (ikonen med en webbkamera). Via Kalender- och Chatt-ikonerna hittar du även alla andra verktyg för kommunikation i Teams.

4. ... och bjud in
Du kan nu ge mötet ett namn och välja Skapa en länk att dela. Den kan du sprida via valfria kanaler. Det finns även en genväg för att mejla inbjudan. När du är nöjd trycker du på Starta möte och godkänner eventuella varningar från webbläsaren.

5. Ställ in hårdvara
Nu visas en förhandsvy – och du kan välja om kamera och mikrofon ska vara påslagna när mötet startar. Det går också att trycka på kugghjulet och välja Enhetsinställningar för att byta mikrofon, hörlur eller kamera. När du är nöjd trycker du på Anslut nu.

6. Hantera mötet
Ditt möte öppnas nu och du ser övriga deltagare när de ansluter sig. Rör med musen så visas ett verktygsfält där du slår av kameran och mikrofonen. Här kan du exempelvis också dela skärm och textchatta. Ännu fler alternativ finns under de tre punkterna.
7. Ladda ned Teams på datorn
För den som sällan använder Teams är det smidigt att köra den direkt i webbläsaren – utan någon installation. Att installera Teams-programmet på datorn gör dock tjänsten mer stabil. Det här gör du genom att trycka på nedladdningspilen längst ner till vänster när du har öppnat Teams. Ett installationsprogram laddas nu hem, och genom att köra det och följa instruktionerna installerar du det på datorn.

8. Kör i mobil och platta
Teams finns även som app. För att installera den öppnar du Google Play Butik (Android) eller App Store (Iphone/Ipad) och söker efter Microsoft Teams.
Ett annat alternativ när Teams är öppet i webbläsaren är att trycka på de tre punkterna uppe till höger. Här kan du välja att ladda ned apparna.
Så funkar Microsoft Teams-programmet

1. Bläddra
Bläddra dig framåt och bakåt i dina vyer – och sök efter meddelanden, filer med mera.
2. Aktiviteter
Koll på allt du har gjort i Teams.
3. Chatt
Du kan använda Teams för att textchatta.
4. Grupper
Skapa grupper i Teams för att jobba bättre tillsammans.
5. Möten
Starta ett möte direkt eller schemalägg det till senare.
6. Telefon
Om din Teams-version tillåter röstsamtal hittar du funktionen här.
7. Filer
Här samlas alla teamets filer.
8. Appar
Det går att koppla ihop Teams med många tredjepartsappar.
9. Mobil
Hämta Teams för din smartphone eller surfplatta.
10. Möte
Starta ett möte i Teams (se fråga 4-5).
11. Konto
Få mer information om ditt konto i Teams.
Fotnot: Beroende på vilken version av Teams du kör kan vyn se lite annorlunda ut. Grundtanken är dock densamma,