En enda skadlig Android-app installerad på din enhet är allt som krävs för att den ska riskera dina data och din säkerhet. Kom ihåg att skadlig mjukvara inte har någon varningsflagga. Att veta hur man undviker skadlig kod i första hand är din bästa form av försvar. Du kan börja med att bara installera appar från Google Play-butiken.

Om du behöver installera appar utanför Play-butiken bör du vara helt säker på att du litar på källan innan du sidoladdar dem till din enhet. Tredjepartsbutiker som Amazon Appstore kan visa sig vara bättre att använda än webbplatser som erbjuder APK-nedladdningar direkt.

Du kan dock inte för givet att alla appar i Google Play-butiken är säkra att använda. Misstänkta appar kommer då och då att ta sig igenom kontrollen. Tack och lov erbjuder Google ett sätt att rapportera appar som du tycker är misstänkta för granskning.

Den enklaste metoden för att rapportera en app är att göra det via Google Play-butiken på din enhet.

Google Play
  1. Öppna Google Play Butik och sök efter den misstänkta appen.
  2. I det övre högra hörnet i applistan ser du menyknappen med tre punkter. Tryck på denna och klicka på Anmäl som olämpligt.
  3. Du hittar en lista med sju kategorier för ditt klagomål, från sexuellt innehåll till imitation. Välj orsaken som bäst passar ditt klagomål. Om du till exempel rapporterar en app för skadlig programvara, välj Skadligt för min enhet eller min data.