Jag brukar aldrig ge några nyårslöften. Ambitionen om att träna-mer, äta-nyttigare och använda-tandtråd-varje-dag brukar alltför ofta misslyckas.

Men även om man inte alltid håller nyårslöftena kan de hjälpa till att fokusera på det som är viktigt – och även små steg är bättre än inga.

Som teknikanvändare finns det många saker som kan göra tillvaron lite bättre för oss alla. Vad du och jag gör har faktiskt betydelse, och därför tänkte jag utmana dig som PC för Alla-läsare med sju nyårslöften som alla skulle kunna ge.

1. Återvinn gamla prylar. Har du, precis som jag, en massa gamla teknikprylar undanstoppade? Det här är idiotiskt. Om de fortfarande är användbara kan vi sälja eller ge bort dem, vilket är bra både för ekonomin och ekologin. Är de inte användbara är det ändå viktigt att lämna dem till återvinning – förhoppningsvis betyder det att värdefulla metaller inte behöver brytas upp ur marken.

2. Stäng av. Om en person lämnar sin tv eller dator påslagen i onödan påverkar det inte miljön. Om 10 miljoner personer gör det så har det betydelse. Att stänga av våra tekniska prylar när vi inte använder dem är en lätt insats för klimatet – och något jag nu lovar att göra under 2021.

3. Undvik verbala attacker. På samma sätt som när koldioxid skapar problem i miljön förstörs klimatet på internet av våra verbala utsläpp. Här finns det en poäng att se till sitt eget beteende. Vad har jag för ton när jag skriver inlägg och kommentarer? Hur formulerar jag mig när jag skriver mejl. Om alla lovade att hålla en normal samtalston online 2021 skulle internet faktiskt se helt annorlunda ut.

4. Dela inte. Ryska troll och digitala hatpredikanter skulle inte klara sig en dag om ingen delade deras inlägg. Så snart vi trycker på Dela- eller Gilla-knappen i sociala medier så tar vi på oss ett stort ansvar. Är det som står sant? Håller det en respektfull samtalston? Om svaret är nej bör vi hålla klickfingret i styr.

5. Kolla etiken. Priset är inte allt när vi ska köpa nya prylar. Som diskussionen om arbetsförhållandena på Amazon och Apotea har visat finns det ofta en förlorare när priserna pressas för hårt. Att hitta företag med god etik är tyvärr svårt. Att identifiera de som har dålig etik är lättare.

6. Skippa selfien... Det är kul att ta selfies och andra mobilbilder, men det finns tillfällen där det faktiskt inte passar. I vissa fall är det bara störande, som till exempel på platser som är heliga för en grupp människor. I andra fall kan det vara helt livsfarligt, till exempel i samband med olyckor.

7. … och mobilen. Ibland är det till och med vara störande att över huvud taget ta fram mobilen. Att ha den undanlagd på exempelvis restauranger, biografer och teatrar borde vara en självklarhet. Och att lägga undan mobilen är ett nyårslöfte som alla skulle kunna följa.