Lite extra och snabbladdad lagring att plugga in kan vara praktiskt. Med ssd-teknik, som numera räknar datahastigheter i gigabyte per sekund, är det ett smart sätt att transportera stora mängder data. Speciellt med 10 gigabits usb-port i datorn, det som har det lite förvirrande namnet usb 3.2 gen 2. Sådana finns på många nyare datorer, antingen separata eller också ingår de i thunderbolt 3.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Detta är en av få externa ssd-enheter vi testat som faktiskt håller exakt vad den lovar. Vi får gigabit-hastighet både vid läsning och skrivning i en liten dosa som är praktiskt utformad och utmärkt tålig mot elementen. Det enda som talar emot den är priset. Det finns många nästan lika bra ssd:er som kostar betydligt mindre. Den lite bökiga kabellösningen är också en liten nackdel.

Positivt

  • Utmärkt snabb.
  • Bekväm och stryktålig.
  • Smart program för kryptering.

Negativt

  • Drar snabbt till sig damm.
  • Lite opraktisk medföljande kabel.
  • Ganska dyr.

Testad produkt: Sandisk Extreme Portable SSD V2
Pris: 2 988 kr på Cdon.

VI har testat enstaka externa ssd tidigare som stödjer denna snabbare standard av usb 3, men ingen har riktigt lyckats utnyttja hela usb-portens kapacitet. Det klarar nya Sandisk Extreme SSD V2 av utan problem. Denna behändiga och fickvänliga enhet ger oss hastigheter som till och med överträffar de utlovade på 1050 GB/s i läshastighet och 1 000 i skrivhastighet. Marginellt mer, men klart bättre än de tresiffriga resultat vi sett med andra enheter.

Sandisk Extreme SSD
Sandisk Extreme Portable SSD V2 är mycket lik föregångaren Sandisk Extreme Portable SSD 600. Hur Sandisk väljer att namnge sina produkter är inte helt solklart.

Det här är givetvis under helt rätt förhållanden. Du behöver en dator med bra kvalitet på usb-porten. Och att den stödjer antingen usb 3.2 gen 2 eller ännu nyare usb 3.2 gen 2x2. Ja, de som basar över usb-standarden gör det inte lätt för sig med namngivningen, men det innebär att med 2x2 får du dubbla hastigheten, i alla fall på pappret.

Smakar det så kostar det

Extreme SSD V2 finns såvitt vi kan se i svenska butiker i tre storlekar, 500 gigabyte samt 1 respektive 2 terabyte, för cirka 1 500, 3 000 och 5 200 kronor. Den vi testat är på 1 terabyte. Det existerar också en billigare 256 gigabytes-modell, men den verkar vara svårare att få tag på. Det är rätt så dyrt per gigabyte, men inte hutlöst med tanke på de utmärkta prestanda vi får.

Det här är inte den mest kompakta externa ssd vi sett, men den är bekvämt utformad med fickvänlig form, skyddande gummilist runtom, heltäckande gummi baktill för stadigt grepp, och ett hål i hörnet för att kunna fästas i till exempel en nyckelring. Den är testat för fall från två meter och ska även kunna motstå kraftiga vibrationer.

Sandisk Exteme
Disk, kabel och adapter. Allt du får i paketet.

Usb-porten är öppen, vilket innebär att den är exponerad mot elementen, troligen en orsak till att enheten inte är helt vattentät, men det är å andra sidan mer praktiskt än en lucka som måste pillas upp vid anslutning. Den är ip55-klassad, vilket innebär att den kan spolas av under en rinnande kran, men att det kan bli problem om du tappar den i vattnet.

Inte optimal sladd

Det enda negativa vi kan säga om utformningen är att den drar till sig all världens damm och smuts, så det är inte länge den ser så snygg ut som på Sandisks reklambilder. Kanske är också medföljande kabeln lite kort. Du får en sladd på ett par decimeter, med usb c till usb c-anslutning, samt en adapter för att konvertera ena änden av den till usb a. Vi hade hellre sett ett par separata sladdar istället, då adaptern inte direkt sitter stadigt och är irriterande pillig att montera på och av.

Sandisk i handen
Inte minst i klassen, men liten nog.

Ansluter du till en Windows- eller Mac-dator kan du aktivera 128 bitars aes-kryptering som gör disken oläsbar om du inte har Sandisks säkerhetsprogram installerat och rätta lösenordet. Det är lätt att konfigurera och du har även möjlighet att låta disken komma ihåg en betrodd dator så att du inte behöver ange lösenord varje gång du pluggar in den.

Installationsfiler ligger förladdade och går även att ladda hem från tillverkaren om du skulle råka radera dem. Aktiverar du detta blir disken dock helt oanvändbar på till exempel en Chromebook.

Är det här en produkt du ska rusa ut och köpa? Kanske inte. Den har alla de rätta kvaliteterna, men avvakta ett litet tag och se om priset går ned en aning. Om inte finns det mer lockande alternativ.

Specifikationer                           

Produktnamn: Sandisk Extreme Portable SSD V2
Testad: December 2020
Tillverkare: Western Digital
Produkttyp: Extern ssd
Anslutning: Usb 3.2 gen 2 (10 Gbit/s)
Minnestyp: NVMe ssd
Lagringsvolym: 500 GB/1 TB/2 TB
Hastighet (uppmätt): Upp till 1060,53 MB/s läsning, 1040,34 MB/s skrivning
Säkerhet: 256-bit aes med lösenordshanterare (Windows/Mac)
Tålighet: Vattentålig (ip55), stöttålig (fall upp till två meter)
Övrigt: Usb c till usb c-kabel, adapter till usb a
Storlek: 10,05 cm x 5,24 x 0,9 cm
Vikt: 63 gram
Rek. pris: 184,99 Euro (ca 1 900 kr) för 1 TB
Pris: 2 988 kr på Cdon.

Betyg: 4 av 5