FRÅGA. Min webbläsare har börjat tjata om att jag har någonting som heter Flash. Den säger att jag måste ta bort det. Varför måste jag göra det? Jag spelar spel som använder Flash, så jag vill ha kvar det!
Marie

SVAR. Flash Player är ett är en teknik som gör det möjligt att visa rörliga bilder och interaktiva tjänster direkt via webbläsaren. Den togs fram redan 1996 och var länge en självklarhet på våra datorer. Tekniken användes exempelvis av barn som ville spela kul spel på datorn.

Flash blev efter en tid en integrerad del av våra webbläsare – och så snart vi besökte en sajt som använde Flash startade programmet. Att använda Flash var med andra ord väldigt smidigt, vilket förklarar att tjänsten blev så populär. Problemet var att den också blev väldigt osäker. Olika it-brottslingar kunde använda Flash för att göra intrång i datorn.

Flash började därför ersättas av modernare lösningar som html5. Det här gjorde att tillverkaren Adobe till sist beslutade sig för att avveckla Flash. Redan för tre år sedan förklarade Adobe att man skulle sluta distribuera och uppdatera Flash Player, och att detta skulle ske den 31 december 2020.

Det här är förklaringen till att våra webbläsare nu tjatar så mycket om att Flash måste avinstalleras – men det är tyvärr inget vi kan göra något åt. Att försöka behålla Flash blir väldigt osäkert, så det enda man kan göra är att hitta sajter som inte använder Flash.

Så avinstallerar du

Det finns flera sätt att avinstallera Flash. För det första är programmet inbyggt i många webbläsare, men den senaste tiden har tillverkarna valt att avaktivera den funktionen.

Om du får en uppmaning att göra det bör du med andra ord svara ja. Du kan också göra det manuellt:

Flash

Google Chrome. Klicka på Mer (de tre punkterna uppe till höger) och välj Inställningar. Gå till Sekretess och säkerhet, Webbplatsinställningar (alternativt Inställningar för webbplatsen) och klicka på Flash. Se till att det står Blockera webbplatser från att köra Flash (rekommenderas). Står det Fråga först för du reglaget till vänster.

Microsoft Edge. Klicka på Fler alternativ (de tre punkterna uppe till höger) och välj Inställningar, Cookies och webbplatsbehörigheter (alternativet kan ligga under Avancerade inställningar). Klicka på Adobe Flash och se till att Fråga innan Flash körs är inaktiverat

Du gör på ungefär samma sätt i Firefox, Opera och andra webbläsare. Läs mer på Adobes hjälpsida. Här kan du också testa om programmet är aktivt eller inte.

För det andra kan det fristående programmet Adobe Flash Player vara installerat på din dator. Det här kan du ta reda på genom att surfa till Adobes supportsajt. På den här sidan kan du inte bara se om Adobe Flash Player är installerat på din dator – du kan också ladda ned ett avinstallationsprogram som hjälper dig att ta bort det.