Windows 10 har fortfarande inget vettigt sätt att skriva andra tecken än de vanliga du hittar på tangentbordet med hjälp av alt-gr- och/eller skift-tangenterna. Med svenskt tangentbord påminner det här en del om hur det fungerar på Mac, medan amerikanskt tangentbord helt saknar alt-gr-koderna vilket leder till att många amerikanska Windows-användare klagar på svårigheten att skriva med diakriter och specialtecken.

Skärmtangentbord

För att se vilka tecken du kan skriva och var de sitter kan du, förutom att titta på tangentbordet, även öppna Inställningar -> Hjälpmedel -> Tangentbord och aktivera Använd Skärmtangentbordet. Klicka på altgr eller skift (eller båda) för att se specialtecknen som döljer sig bakom varje tangent. Här kan du till exempel upptäcka att Microsoft numera har lagt till stöd för tecken som ° och ¿.

För tecken som inte alls finns på tangentbordet är det vanligaste tipset att använda olika alt-koder, till exempel alt+0189 för ½. Men det är inte direkt smidigt och svårt att lära sig utantill.

Specialtecken

Ett mer praktiskt sätt om du inte behöver specialtecken speciellt ofta är att starta programmet Teckenuppsättning (vilket du gör genom att trycka på sökverktyget till höger om Start-knappen och skriva programmets namn). Här kan du se alla tecken som ingår i olika typsnitt, med Arial som standard. Leta upp tecknet du behöver och dra det från Teckenuppsättning till programmet där du vill använda det. Alternativt kan du dubbelklicka på tecknet, klicka på Kopiera och sedan klistra in på rätt plats.

Om du vill efterlikna hur det fungerar på Mac finns också ett sätt att göra det. Du behöver programmet Autohotkey och det här skriptet. I nyare versioner av Autohotkey har vi upplevt att du kan behöva byta ut koden på rad två från ”!VKC0SC029::Return” till ”!VKC0::Return” för att det ska fungera. Skriptet är anpassat för amerikanskt tangentbord men fungerar med svenskt, även om det är onödigt för till exempel accenter. Tipset kommer ursprungligen från Aaron Gustafson som även beskriver hur du får det att köras automatiskt när Windows startar.

Du kan också använda Autohotkey för att skapa genvägar till ännu ovanligare specialtecken som ½ och för att skriva med diakriter som saknas på svenskt tangentbord, som ¸ (cedilj – används på franska), ˇ (hake – baltiska och slaviska språk) och ˛ (svans – i bland annat polska och älvdalska). Om du använder dem någorlunda ofta kan det spara mycket tid utan att behöva byta tangentbordslayout.