Januari

 • På den stora teknikmässan CES visar flera tillverkare upp vikbara datorer. Lenovo låter exempelvis mässdeltagarna titta närmare på Thinkpad X1 Fold, en bärbar dator med en 13 tumsskärm som går att vika på mitten. Svensk lansering är ännu oklar.
Thinkpad X1 Fold
 
 • De smarta klockorna blir allt bättre på att hålla koll på vår hälsa. Withings visar upp sin smarta klocka Scanwatch som har ekg, sp02 och vo2 max. Det betyder att den kan upptäcka förmaksflimmer på hjärtat och mäta blodets syresättning. Det senare kan bland annat varna för sömnapné. I vårt test får den betyget 4.
 • Glöm 4g, nu är det 8k som gäller. På CES-mässan visar flera tv-tillverkare upp 8k-modeller, vilket alltså betyder en betydligt högre upplösning. Störst uppmärksamhet fick LG och Samsung för sina nya modeller med fantastisk bildkvalitet.

Februari

 • Ikea fortsätter sin satsning på teknikprylar, och tillsammans med företaget Teenage Engineering släpper man ljudserien Ikea Frekvens. Här ingår fyra bluetooth-högtalare, en spotlight och en multibelysning. Produkternas utseende kan förändras, exempelvis genom att ändra ljussättningen. I vårt test konstaterar vår testare att det vara ett kul koncept som inte håller hela vägen.
Ikea Frekvens
 • Mobiltillverkaren Huawei pressas hårt av USA:s svartlistning, som gör att nya mobiler inte får tillgång till Google Play-butik. Ett ljus i mörkret kommer dock när appen Bank-ID släpps för Huawei-mobilerna. Bank-ID är en förutsättning för att man exempelvis ska kunna swisha, deklarera eller betala räkningar smidigt.
 • Filmtittarna får allt fler valmöjligheter, och i februari blir videotjänsten Comhem Play Plus tillgänglig även för den som inte är Com Hem-kund. För 69 kronor per månad får man tillgång till filmer och tv-serier från både Sverige och utlandet. Tjänsten fungerar för alla plattformar och i hela EU. Vår testare ger tjänsten en trea i betyg. I maj kontrar värsta konkurrenten Telia med att på samma sätt öppna sin tjänst Telia Play för andra än sina egna kunder.

Mars

 • Samsung lanserar sin nya flaggskeppsserie S20. Den består av tre modeller, S20, S20 Plus och S20 Ultra. Den stora tekniska nyheten är stöd för nästa generations mobilnät 5g och rejält förbättrade kameror. Många fasar dock inför prislappen på över 13 000 kronor för vissa modeller. När vi testar toppmodellen S20 Ultra får den en fyra i betyg.
Samsung Galaxy S20
 
 • Huawei presenterar en ny version av sin vikbara mobiltelefon. Den heter Mate Xs och bjuder på många nya funktioner. Precis som övriga nya Huawei-telefoner saknar den dock Google-tjänsterna på grund av det amerikanska handelsstoppet.
 • Coronapandemin påverkar även it-världen med nedstängda mässor och leveranssvårigheter. Säkerhetsföretaget Check Point varnar också för att sajter som är relaterade till corona har 50 procent större risk att innehålla skadliga program än andra domäner. Ett program som kallas COVID-19 Inform App visar sig exempelvis vara en trojan.

April

 • Microsofts kontorspaket Office 365 byter namn till Microsoft 365 – och får flera nya funktioner. Bland nyheterna syns Microsoft Editor, som ger dig språkhjälp och Powerpoint Presenter Coach, som förbättrar dina presentationer. Båda använder artificiell intelligens. Microsoft 365 kostar 650-900 kronor om året beroende på antal användare.
 • En positiv effekt av coronapandemin är att flera program för videosamtal blir tillgängliga för alla. Google släpper tjänsten Meet fritt och Microsoft gör samma sak med sin lösning Teams. Mest uppmärksamhet får dock utmanaren Zoom, som framför allt blir populär vid distansundervisning.
Google Meet
 
 • Microsoft skjuter upp lanseringen av vikdatorn Surface Neo till 2021. Enligt nyhetstjänsten Zdnet fattas beslutet för att kunna fokusera på covid-19-pandemin. Surface Neo är en bärbar dator, surfplatta och digital anteckningsbok som använder sig av två skärmar.

Maj

 • Den svenska 5g-lanseringen drar ut på tiden, men även om den officiella auktionen inte ens är påbörjad väljer operatörerna Tele2 och Tre i slutet av maj att lansera sina första 5g-nät. De finns bara i storstäderna och använde frekvenser som inte behöver auktioneras ut. Även Telia och Telenor lanserar under året 5g-nät på prov.
5g
 • Vårens Windows 10-uppdatering bjuder inte på några stora nyheter. De största förändringarna i maj 2020-uppdateringen sker under ytan – bland annat genom att en snabbare indexering av innehållet på hårddisken.
 • Kinesiska mobiltillverkaren Xiaomi hamnar i blåsväder sedan flera säkerhetsforskare visar att företaget samlar in och delar användarnas data. Det här sker även om webbläsarens inkognitoläge är påslaget. Xiaomi svarar på kritiken genom att lägga ut uppdateringar som gör det möjligt att slå av datastatistikinsamlingen.

Juni

 • 2020 blir ett bra år för Microsofts nygamla webbläsare Edge, som har har dubblerat sin marknadsandel på ett år. En förklaring är att nya Edge sedan juni rullas ut som förvald webbläsare i Windows 10. Tidigare var man tvungen att installera den manuellt, men nu kommer den alltså med automatik.
Microsoft Edge
 
 • För några år sedan slutade Samsung sälja datorer i Sverige, men nu är företaget tillbaka. Galaxy Book heter deras serie bärbara datorer och den finns i flera varianter. Den mest spännande är Galaxy Book S, som använder Intels färska hybridprocessorer i Lakefield-serien. Datorn är 11,8 millimeter tunn, väger 950 gram och kostar 14 600 kronor.
 • Bra Miljöval är en märkning som vi är vana att se på produkter som tvättmedel, men nu kommer märkningen även till mobilabonnemang. Bland de krav som ställs är att all el som används i nätet ska vara miljömärkt. ETC Mobil blir först ut med Bra Miljöval-märkta abonnemang.

Juli

 • Den 1 juli träder den nya e-handelslagen i kraft. Rent praktiskt betyder lagen att den som checkar ut från en svensk nätbutik inte längre får se kreditalternativen överst på sidan eller som förval. Det mest framträdande ska vara att handla kontant. Målsättningen är att kunderna inte ska ta oöverlagda krediter.
 • Tyska säkerhetsforskare slår larm om att säkerheten i många hemroutrar är dåliga. Av de 127 routrar som Fraunhofer Institute for Communication testat hade 46 inte fått en enda säkerhetsuppdatering under det senaste året och många av routrarna hade kända säkerhetsbrister som kan utnyttjas av hackare.
Routrar
 
 • Google påbörjar förändringen av designen för Gmail. Det nya gränssnittet påminner starkt om Outlook och målet med den nya designen är att användare ska slippa växla mellan olika appar hela tiden.

Augusti

 • Reglerna för privatkopieringsersättningen ska ses över. Regeringen utser en utredare som ska lämna förslag på hur den kan moderniseras. Ersättningen, som ibland kallas för kassettskatt, har fått skarp kritik och lett till en rad tvister i domstol. Utredningens förslag ska redovisas senast 21 februari 2022.
 • Google lanserar en ny budgetmobil som heter Pixel 4a och blir en uppföljare till förra årets succé Pixel 3a. Priset ligger på motsvarade runt 3 500 kronor i länder som USA, Storbritannien och Tyskland. Än så länge finns den inte att köpa på den nordiska marknaden.
Google Pixel 4a
 • Coronakrisen har tvingat fram en snabb digitalisering, och en undersökning som PC för Alla har gjort visar att 47 procent tänker fortsätta på det digitala spåret även efter krisen. 4 000 läsare deltog i undersökningen, som även visar att dåligt ljud och instabil uppkoppling är det som irriterar mest under digitala videomöten.

September

 • Google släpper utvecklarversionen av Android 11, som är den senaste versionen av företagets operativsystem för mobiler och surfplattor. Bland de större nyheterna syns nya synkroniseringar för meddelandetjänster där tangentbordet nu kan synka med appens innehåll för att skapa en smidigare användning.
 • En ny Chromecast ser dagens ljus. Det är en ganska nyskapande enhet, som via det nya Google TV-gränssnittet samlar innehåll från dina olika strömningstjänster på en och samma startskärm. Den stora hårdvarumässiga nyheten handlar om den medföljande fjärrkontrollen, som har inbyggd mikrofon och knappar för att nå Google Assistent, Youtube och Netflix. Nya Chromecast finns i skrivande stund inte i Sverige, men i USA säljs den för 50 dollar (jämför med 30 dollar, som dagens modell kostar).
Chromecast
 
 • Efter lång väntan lanseras streamingtjänsten Disney Plus på den svenska marknaden. För 69 kronor i månaden får kunderna tillgång till ett stort utbud av filmer och tv-serier från Disney, Pixar, Marvel, Star Wars och National Geographic. Det skapas också nytt material enbart för Disney Plus. I PC för Allas test får tjänsten en fyra.

Oktober

 • Facebook Dating blir tillgänglig i Sverige. Om tjänsten aktiveras skapas en dejtingfokuserad ”profil i profilen”, som inte syns för icke-dejtare. Ingenting syns alltså på din vanliga profil och dina Facebook-kontakter dyker inte upp som föreslagna matchningar.
Facebook Dating
 
 • Den 28 oktober slår Amazon.se upp portarna i Sverige. Efter år av spekulationer kommer alltså den stora e-handelstjänsten hit. Mottagandet blir dock ganska svalt eftersom sajten är dåligt översatt, har röriga prisangivelser – och saknar viktiga svenska aktörer.
 • En it-säkerhetsskandal i Finland ger även genklang i Sverige. Det privata psykoterapicentret Vastaamo utsätts för ett dataintrång som gör att känslig information om patienterna hamnat på vift. Informationen används nu av en eller flera aktörer i utpressningssyfte, både direkt mot Vastaamo och de drabbade kunderna.

November

 • Processorstillverkaren AMD tar på allvar upp kampen med marknadsledande Intel i och med lanseringen av Ryzen 5000-serien. PC för Allas tester visar att AMD besegrar Intel på samtliga punkter, vilket får vår skribent att tala om ”ett historiskt tronskifte”.
 • Raspberry Pi Foundation lanserar en ny modell av sin minimala så kallade enkortsdator. Den heter Raspberry Pi 400 och är inbyggd i ett tangentbord. En skärm är med andra ord allt som behövs för att kunna använda den.
Raspberry Pi 400
 • Den 10 november skulle den svenska auktionen av 5g-licenser äga rum, men en juridisk konflikt med företaget Huawei gör att den skjuts upp. I övriga världen fortsätter dock utrullningen av 5g-nät, och en rapport från analysföretaget Strategy Analytics visar att ungefär var tredje telefon som säljs i Storbritannien och Tyskland har 5g-stöd.

December

 • Efter lång väntan går Flash i graven. Tekniken, som används för att visa video och interaktiva tjänster på nätet, lider av stora säkerhetsproblem. Tillverkaren Adobe har därför beslutat att Flash Player slutar att uppdateras och ges ut efter 31 december 2020.
 • Google har flera nya funktioner i kartappen Maps för att hjälpa till i säkerhetsarbetet kring coronaviruset. Sedan tidigare i år har tjänsten ett "covid-lager" som låter användare se graden av smittspridning i olika områden. För att göra det lättare att undvika folksamlingar rullar Google Maps också ut realtidsinformation om hur mycket trängsel det är i kollektivtrafiken.
Google Maps
 
 • Microsoft slutar stödja den Windows 10-uppdatering som släpptes i maj 2019 och som kallas 1903. Den sista patchen släpps 8 december och användare börjar sedan automatiskt uppdateras till en senare version av Windows 10 (1909)..