För människor med dålig hörsel är tv-världens undertexter en välsignelse, och många önskar att samma sak skulle finnas i verkligheten.

Nu lanserar Google en app som gör det här. Den heter Transkribering och ljudaviseringar (Live Transcribe and Sound Notifications) och har dubbla funktioner. För det första kan den transkribera det som sägs, alltså omvandla tal till skrift. När appen är påslagen visar den allt tal som text på skärmen. Om något pratar långsamt och tydligt blir resultatet imponerande bra, även på svenska. Däremot har den problem att uppfatta snabbt och slarvigt tal.

Transkribering

Den andra funktionen handlar om att visuellt varna för viktiga ljud. Om brandvarnaren startar, om ett barn skriker eller om en hund skäller kan mobilen vibrera, blinka och visa text på skärmen. Den som har en smart klocka kan även få aviseringen här.

Det är dock viktigt att komma ihåg att det här bara fungerar om appen ständigt är påslagen, vilket kan skapa integritetsproblem och öka batteriförbrukningen.

Appen finns bara för Android, men motsvarande funktion har byggts in i den senaste versionen av operativsystemet IOS för Iphone.