Med sina 16 år hos processorjätten Intel har Thomas Melzer fått betrakta pc-utvecklingen från första parkett. Hans resa har gått via befattningar som lösningsarkitekt, teknikmissionär och flera specialistroller till att nu inbegripa ansvar över ett av företagets totalt fem datacenterlaboratorium. Thomas beskriver sig själv som "nördig gamer" och understryker att han inte haft en enda tråkig dag på jobbet hittills.

Vi träffas för en kort pratstund över Zoom för att diskutera Intels senaste satsningar inom bärbara datorer. Konkurrenterna AMD och Apple är minst sagt på krigsstigen och har stått för uppseendeväckande lanseringar under året, men Intel anser sig stå väl rustade med den nya Tiger Lake-arkitekturen.

– Elfte generationens Core i7-processorer finns nu i drygt femtio olika laptopdesigner och vi väntar oss hundra till under nästa år. Med den integrerade Iris Xe-grafiken, tillsammans med specifikationerna ur Evo-projektet blir resultatet tunna och lätta datorer med mycket kraft, samtidigt som de är batterisnåla, säger Thomas Melzer.

Vad är Project Evo och varför satsar ni på det? 
– Evo är en uppsättning krav vi ställer på datortillverkarna för att de ska kunna certifiera sig för plattformen. Bland annat måste datorernas batteri klara mer än 9 timmars videouppspelning i Full-HD, datorerna måste kunna vakna ur viloläge på mindre än en sekund och bjuda på bättre uppkoppling med nya Wifi 6. 

Thomas Melzer, Intel
Thomas Melzer, Intel.

Jämförelse: Intel Tiger Lake mot AMD Ryzen 4000 – så väljer du rätt

Thomas Melzer förklarar Evo-satsningen med hur kraven på en välpresterande laptop har utvecklats de senaste åren. Både nytto- och nöjesanvändarna har höga prestandakrav, men vill inte kompromissa med vare sig prestanda eller batteritid. Det största hoppet mot att blidka marknaden menar han var de så kallade Ultrabookarna, som gjorde entré 2011. Allt därefter har varit en vidareutveckling.

– Tiger Lake och Evo är förhållandevis stora kliv framåt. På ett mer tekniskt plan är också Tiger Lakes arkitektoniska förändringar imponerande, där 10-nanometerstekniken, Superfin, nu låter oss dra en bärbar processor upp till 4,8 GHz tack vare tekniska framsteg i byggprocessen.

2020 har varit ett väldigt annorlunda år. Hur har ni märkt av det?
– Framför allt har ju marknaden dammsugits på bärbara pc nu när många ska jobba hemma. Det var knappt så att vi kunde få tag i ett knippe laptops till våra hemarbetare! Men vi ser naturligtvis också ökade krav på kraft och bärbarhet. Videomöten och annan mjukvara för kommunikation suger ju prestanda. Tungrodda program inom skapandeyrken likaså.

MSI Prestige 14 Evo
MSI Prestige 14 Evo är bestyckad med Intels senaste Tiger Lake-processor. Du kan läsa vårt test av datorn här!

Analys: Apple M1 är en väckarklocka för datorbranschen

Under året har högprofilerade lanseringar från konkurrenten AMD (i desktop-segmentet) och nu senast Apple gjort att Intel fått en mer prekär konkurrenssituation. Enligt Thomas Melzer välkomnar man nackflåset och ser det som ett faktum som kommer att öka innovationstakten framöver.

– Det händer mer saker vilket gör åtminstone mitt jobb mycket roligare. Det är väldig fart internt nu, och bara för att vi lanserat Tiger Lake kan vi inte sitta still i båten. Jag kan inte gå in på några detaljer, men vågar lova att det kommer väldigt intressanta saker från Intel inom en snar framtid.

Lite lättar Thomas Melzer dock på locket när han återigen nämner den integrerade Iris Xe-grafiken, som av vår testredaktör Mattias Inghe nyligen beskrevs som "ett enormt steg".

– Det vi nu lanserat är bara första steget. Integrerad grafik kommer att bli ett väldigt intressant ämne nästa år, det vågar jag lova.