Det är otroligt lätt att få otroligt många att hänga upp sig på otroligt felaktiga grunder. Särskilt 2020, när månader av ångest, understimulans och frustration måste ventileras ut i decembermörkret. Första vågen av den traditionsenliga julilskan riktas i år mot ett oskyldigt sms, beståendes av ett par meningar om att följa myndigheternas corona-råd.
Sms är ett dåligt kommunikationsmedel på många sätt, och säkerligen finns det bättre sätt att nå ut till en befolkning på. Protokollet är öppet, osäkert och föråldrat. Många har redan gått över till säkrare och fräschare kommunikationskanaler – men det går inte att förneka att man kan nå många med mass-sms.
Det vet varenda bedragare där ute också, vilket är skälet till att trenden med bluff-sms är så tydlig. Vem som helst kan med grundläggande kunskaper utge sig för att vara en myndighet och skicka nätfiskelänkar till många nummer samtidigt.
Klicka inte på länkar i sms!
Just att gårdagens utskick saknade länk tycks ha retat upp många. MSB uppger att sms-länkar ofta används i bedrägerisyften, varför man valde att inte inkludera en sådan. Helt rätt! Det är på tiden att alla lär sig att man inte ska klicka på länkar i sms om man inte till hundra procent kan verifiera avsändaren. Och det kan man ytterst sällan. Pedagogiske säkerhetsexperten Karl Emil Nikka går ännu längre och rekommenderar att man aldrig någonsin ska klicka på sms-länkar.
Bedrägerier, virus och annat elände som rör coronaviruset är ett globalt fenomen. Inför måndagens massutskick gick polisen ut med en varning om att sms:et kunde inspirera nätbedragare. Det är en rimlig farhåga. Det är nu därför extra viktigt att vi är försiktiga med vilken information vi litar på i våra sms-inkorgar.
Nåväl, tillbaka till utskicket. Vidare är informationen väldigt knapphändig och består i en uppmaning om att följa de nya skärpta covid-19-råden och besöka Krisinformation för vidareläsning. Inte heller detta är fel. Sms har en teckenbegränsning (även om de med modern teknik kan göras längre med hjälp av uppdelning och sedan sammanfogas till en helhet) men kan inte göras hur långa som helst för att behålla läsbarheten. Speciellt inte med tanke på att alla inte har toppmoderna mobiltelefoner.
Bra att många tog del av Covid-råden efter SMS. Tack till operatörerna som gjorde det möjligt, och tack till alla som debatterat utskicket och bidragit till att råden spridits. https://t.co/mKcjznVrMC
— Anders Ygeman (@Ygeman) December 15, 2020
Jag har svårt att hitta några fel över huvud taget med gårdagens utskick förutom att det är just ett sms. Smått underhållande i sammanhanget är att energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman rentav är tacksam för all debatt det orsakat. Sannolikt har gnällstormen hjälpt till att sprida viktig information och påminna om situationens allvar. Det gick trots allt ut till 12 miljoner abonnemang och bidrog till "kraftigt ökad" trafik till hemsidorna för Krisinformation och MSB.
Själv vill jag bara påminna ännu en gång om att inte klicka på länkar i sms.