Testad produkt: Acer Chromebook Spin 713
Pris: 7 990 kronor hos Webhallen

“Intel Engineered for Mobile Performance” står det på en klisterlapp intill musplattan när vi fäller upp locket till Acers lyxiga Chromebook Spin 713. Det är en av många Chromebook-modeller som lanserats i år som vill utmana bärbara Windows-datorer. Det är inte en Chromebook för den som vill ha något billigt. Den här är för den som verkligen vill ha kvalitet och flexibilitet.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Det är mycket som är bra och få saker som inte är bra hos Acers senaste Chromebook. Med utmärkt batteritid och extra skarp skärm visar den att Chromebook är att räkna med. För rätt sorts användare kan det vara ett riktigt smart val. Det enda som hamnar på minussidan är webbkameran. Men även den har acceptabel kvalitet, om än bara knappt.

Positivt

  • Skarp bildskärm.
  • Mycket bra batteritid.
  • Extra stryktålig.
  • Bra externa anslutningar.

Negativt

  • Kräver manuell inställning.
  • Webbkameran.
PC för Alla Bäst i test

Testad produkt: Acer Chromebook Spin 713
Pris: 8 790 kronor hos Webhallen

Med ett rekommenderat pris på 10 490 kronor blir Spin 713 en direkt konkurrent till en mängdb bra, men inte lyxiga, Windows-datorer. Byggkvalitetsmässigt matchar den nästan en av Acers egna Aspire-modeller.

Den är välbyggt, stabilt och snyggt, utan att för den delen göra något extra. Förrutom på en punkt. Den uppges vara testad enligt Mil-STD-810G-standard för fall från upp till 1,2 meter.

Chassit är en mix av aluminium och plastkompositer med hög kvalitetskänsla som går i sobra mörkgrå toner med enstaka detaljer av blank metall.

Det här är en dator med kompakta mått. På pappret har den en 13,3-tumsskärm, men den har 2:3 i bildförhållande, vilket gör datorn smalare på bredden och aningen djupare. Den är dock inte exceptionellt slimmad eller lätt – något den har gemensamt med få Chromebook-datorer.

Det är ingen större skillnad på prestanda mellan Chromebook-datorer i den här klassen. De är i princip alla bestyckade med 10:e generationens Core i5-processor, åtta eller ibland 16 gigabyte ram-minne och en 128 till 256 gigabyte ssd av halvsnabb typ. Det är med andra ord ungefär vad du kan förvänta dig av en bärbar för cirka 10 000 kr, oavsett operativsystem.

Rätta anslutningarna

Chromebook-datorerna kan ibland vara snåla med externa portar, men här får vi en bra mix. Dubbla usb 3 typ c-portar, som även laddar batteriet, en stor usb 3-port och en separat hdmi-port för anslutning av extern skärm. Det uppskattas. Många modeller har antingen skärmutgång via usb c, vilket kräver adapter eller inget stöd alls.

Vi har inga klagomål på tangentbord och musplatta. Knapparna är bakbelysta, om än något svagt, och har plastig känsla, men inte så pass att det stör. Musplattan är trevligt stor och har fin precision. Den fungerar bra med alla de multitouchgester som Chrome OS använder.

Bäst styr du Chromebook Spin 713 med händerna. Spin heter just så för att den har en fullt vridbar pekskärm täckt med Gorilla Glass. Den kan vändas och användas i ett surfplatteläge. Sedan Chrome OS uppdaterades i våras är det här en funktion som är riktigt smidig att använda. Även menyhantering i vanligt desktop-läge går bra att styra med fingertopparna. Skärmen har bra respons och kontroll för det.

Själva skärmpanelen är trevligt nog högupplöst: 1 504 pixlar på höjden och 2 256 på bredden, vilket ger en riktigt skarp bild. Den har också bra ljusstyrka, utmärkta betraktningsvinklar och rena, klara färger.

Acer Chromebook Spin 713

Problemfria prestanda

Den högre upplösningen, i princip lika många pixel som en vanlig 1440p-skärm, gjorde oss oroliga. Vi trodde inte att den måttliga prestandan i Intel-grafikkortet skulle räcka till, men det visar sig inte vara några problem. Vi bläddrar snabbt och utan problem i stora dokument och konstaterar att datorn har rapp fönsterhantering.

Även Google Play-appar i helskärmsläge klarar upplösningen utan problem. Det kan finnas enstaka appar och spel som krånglar, men inga vi stötte på under testet. Det går faktiskt hyfsat att köra enklare Android-spel på den, men inte helt problemfritt. Datorn klarar för det mesta att jobba hårt utan att spinna upp fläktarna för aktiv kylning.

Ett par högtalare i framkant på undersidan ger bra ljud i mellanregister och diskant, men basen är aningens svag. Men ljudet är helt klart tillräckligt bra för vardaglig användning. Samma sak kan sägas om datorns webbkamera och inbyggda mikrofon. Funktionell kvalitet, men inte så mycket mer än så.

Överraskande bra batteritid

Acer Chromebook Spin 713 har en vikt på 1,37 kilo, en viss del av detta är ett större batteri. Det kan behövas för den högupplösta och ljusstarka skärmen. Acer själva uppger att den har tio timmars batteritid, men det är som alltid en svårbedömd siffra.

Vi skulle säga att den klarar betydligt mer. Vi strömmar högupplöst långfilm från Youtube i nästan 14 timmar. Dämpar vi ljusstyrkan och kör enklare kontorsjobb som mejl och surf verkar den räcka i några timmar till. Det är klart bäst av liknande Chromebook-modeller vi testat.

Överlag är det här en riktigt lysande liten dator. Den har en och annan detalj som kunde vara bättre, som ett skramligt tangentbord och en webbkamera som bara är knappt godkänd. Men den levererar det viktigaste – bra prestanda, utmärkt bildskärm, bättre än förväntat ljud, snabb wifi och utmärkt batteritid, utan att dra iväg i pris.

Specifikationer

Produktnamn: Acer Chromebook Spin 713
Testad: December 2020
Modellnummer: NX.HWNED.002
Kontakt: www.acer.se
Processor: Intel Core i5-10210U, 1,6-4,2 GHz quad core
Grafik: Intel UHD Graphics 620
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 256 GB ssd, plats för mikro sd
Bildskärm: 13,3 tum ips, 2256x1504 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2 st usb 3 typ c, usb 3 typ a, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5
Operativsystem: Chrome OS
Övrigt: Flippbar till surfplatteläge, stöttålig (fall upp till 1,2m)
Batteritid: 13h 45min onlinevideo (hög ljusstyrka), 17h låg belastning (låg ljusstyrka)
Ljudnivå: 0-38 dBa
Storlek: 30,1 x 23,5 x 1,7 cm
Vikt: 1,37 kg
Rek. pris: 10 490 kr
Pris: 7 990 kronor hos Webhallen

Prestanda

Speedometer 2.0: 110,4 poäng
Geekbench 5, en kärna: 983 poäng
Geekbench 5, alla kärnor: 3 659 poäng
GFXbench Manhattan: 3 550 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 4 142 poäng

Betyg: 5 av 5