Testad produkt: Asus Chromebook Flip C436F
Pris: 8 990 kronor hos Webhallen

Asus bästa Chromebook just nu har en 14-tums pekskärm, bra prestanda och byggkvalitet i toppklass. Den är också något så ovanligt som en äkta ultralätt Chromebook. Bland de datorer vi har testat, med Googles operativsystem, tillhör den är de bättre och helt klart en av de mest slimmade. Och det utan stora kompromisser.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Den är inte snabbast i klassen eller har den längsta batteritiden och dess återhållsamma portuppsättning är inte optimal. Men det Chromebook Flip C436F gör bra, gör den väldigt bra. Utmärkt bildkvalitet, ännu bättre ljud tillsammans med låg vikt och bra batteritid gör den till en utmärkt portabel Netflix-maskin.

Positivt

  • Tunn och lätt.
  • Bra bild och ljud.
  • Tyst kylning.
  • Bra batteritid.

Negativt

  • Något ljussvag skärm.
  • Halvdan webbkamera.
  • Få anslutningar.
PC för Alla rekommenderar

Chromebook Flip C436F har ett stiligt, slimmat aluminiumchassi i ljus ton med bekväma matta ytor. Vikten är låga 1,18 kilo, då bidrar även en pekskärm med glasyta och en millimetertjock ram runt till vikten. Den är utmärkt lätt att slinka ner i en väska och bekväm att bära runt på.

Uppfälld ger den dig ett brett tangentbord med distinkt klick i knapparna, möjligen något kort slaghöjd för att vara optimalt. Tangentbordet är kraftfullt belyst från undersidan, men placeringen av dioderna för detta är ojämn, vissa tecken på tangenterna är svårlästa. I tangentbordet sitter också en snabb och pålitlig fingeravtrycksläsare. Under tangentbordet hittar vi en extra bred musplatta som ger bra kontroll.

Pekskärmen är precis, men reagerar segt. Om vi till exempel drar ett fönster släpar det efter mer än vanligt. Det är inte en avgörande nackdel, utan något som Asus kan fixa för framtida modeller.

Snygg bild, måttlig ljusstyrka

Skärmen håller bra notebook-klass, en 1080p ips-panel med i stort sett full srgb-matchning, snygg och jämn bakbelysning, fin kontrast och neutrala färger. Den är inte extremt ljusstark, utan passar bäst inomhus. Ska du sitta utomhus bör du sitta i skugga. Annars håller den hög klass både för jobb och i underhållning.

Ljudmässigt imponeras vi av såväl ljudkvalitet som volym, med fin dynamik, tydlig bas och detaljåtergivning i ljudet. Högtalarna är monterade i gångjärnet och antingen riktade uppåt (i uppfällt läge) eller mot dig (i fotoramsläge). Det ger fint stereoljud i valfri riktning.

Tyvärr saknar vi, precis som i alla andra Chromebooks, möjlighet att själva justera ljudinställningarna. Den här datorns redan bra ljud hade kunnat bli bättre. Men detta verkar vara en generell Chrome OS-begränsning.

Aningen efter i prestanda

Chromebook Flip C436F har samma Intel Core i5-processor som flera andra Chromebook-modeller i samma prisklass, men av någon anledning är ram-minnet av ddr3-typ istället för ddr4. Det, och kanske också försiktigare kylning, tack vare det slimmade chassit, gör att den presterar några procent lägre än till exempel konkurrenten Acer Chromebook Spin 713.

Asus Chromebook Flip C436F

I vardagen är det inte avgörande. Vi kan köra allt från tunga webbapplikationer till Google Play-appar och enklare spel utan större problem. Med fyra kärnor och väloptimerade Chrome OS kommer du långt. Molnbaserade applikationer flyter på bra med snabb wifi 6-uppkoppling. Vi testade även att strömma tunga spel med Geforce Now, vilket gick utmärkt, om du har snabb wifi och dito bredbandsuppkoppling.

Vi har däremot två saker vi inte tycker om. Den här datorn är inte idealisk för videomöten. Den har en webbkamera som levererar video med brus och blaskiga färger, samt en mikrofon som tar upp mycket störande brus och andra ljud. Det andra är att vi får väldigt få externa portar. Enbart två stycken usb 3 typ c-kontakter, varav en kan vara upptagen med batteriladdning. Bägge stödjer i alla fall batteriladdning och extern skärm.

Räcker hela dagen, kanske

Batteritiden är bra, för det mesta klarar du en lång arbetsdag utan att behöva ladda, men räkna inte med det. Intensivt jobb kan tömma batteriet snabbare. Och framåt sen kväll lär du definitivt behöva ladda batteriet.

Chromebook Flip C436F säljs i Sverige i tre versioner. Två av dessa kan vi inte se någon skillnad på, vare sig priset eller specifikationer. Vår modell har ett rekommenderat pris på 11 990 kronor, men går att hitta ett par snäpp billigare. Det finns även en billigare modell med 128 gigabyte ssd istället för 256 gigabyte.

Detta gör den dyrare än andra liknande Chromebook-modeller som vi har testat. Men, den är värd det. Här får du byggkvalitet i premiumklass, snygg skärm, utmärkta ljud och bra batteritid. Och framförallt låg vikt.

Specifikationer

Produktnamn: Asus Chromebook Flip C436F
Testad: December 2020
Modellnummer: C436FA-E10035
Kontakt: www.asus.se
Processor: Intel Core i5-10210U, 1,6-4,2 GHz quad core
Grafik: Intel UHD Graphics 620
Minne: 8 GB ddr3
Lagring: 256 GB ssd, plats för mikro sd
Bildskärm: 14 tum ips, 1920x1080 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2 st usb 3 typ c, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5
Operativsystem: Chrome OS
Övrigt: Flippbar till surfplatteläge, fingeravtrycksläsare
Batteritid: 13h 30min onlinevideo (hög ljusstyrka), 13h låg belastning (låg ljusstyrka)
Ljudnivå: 0-36 dBa
Storlek: 31,95 x 20,5 x 1,4 cm
Vikt: 1,1 kg
Rek. pris: 11 990 kr
Pris: 8 990 kronor hos Webhallen

Prestanda

Speedometer 2.0: 101,6 poäng
Geekbench 5, en kärna: 927 poäng
Geekbench 5, alla kärnor: 3 018 poäng
GFXbench Manhattan: 3 328 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 3 776 poäng

Betyg: 4 av 5