Testad produkt: Dell Latitude 7410 Chromebook
Pris: 10 907 kronor på Dell.se

Förutom en billig och inte särskilt kraftfull, halvruggad budgetmodell är Dells Chromebook-utbud främst riktat till företag. Latitude 7410 Chromebook är en sådan. Den listas till och med i Dells webbutik som Chromebook Enterprise. Och det är i skrivande stund bara där den säljs.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Med denna Chromebook får du hög byggkvalitet, generöst med portar och extra prestanda. Men inte så mycket att det är värt flera tusenlappar i pris och dess tveksamma kvalitet i ljud och bild samt oroande wifi-uppkoppling gör att vi inte kan rekommendera den.

Positivt

  • Stadigt bygge.
  • Extra prestanda.
  • Gott om anslutningar.

Negativt

  • Relativt tjock och tung.
  • Ingen pekskärm.
  • Blek bild och tunt ljud.

En Chromebook för företag är generellt sett dyrare med samma hårdvara som en Chromebook för konsumenter. Då ingår service- och supportavtal som en vanlig privatanvändare troligen inte kommer att ha glädje av. Det passar bäst för företag, där det dagliga arbetet absolut inte får drabbas av störningar, som är beredda att betala extra.

Men faller den dig i smaken finns det inget som hindrar att du som egenföretagare eller privatperson köper en. Vad du då får är en stabilt byggd bärbar dator med 13-tumsskärm, som är tjockare och tyngre än liknande Chromebooks vi testat. Det här är en traditionell bärbar dator utan pekskärm, som därför har matt skärmyta istället för blankt glas. Det har fördelen att du inte får samma problem med reflexer i skärmen som med en blank skärmyta. Både musplatta och tangentbord håller hög klass, även om knapparna i tangentbordet är relativt små och skramlar när vi skriver. Bakbelysningen i tangentbordet är jämn och snygg, men kunde vara starkare.

Ingen vidare bildskärm

Skärmen är tyvärr ingen lysande upplevelse. Den har måttlig maxljusstyrka, markant varierande vitpunkt och kontrast, beroende på betraktningsvinkel, samt ovanligt ojämn bakbelysning med påtaglig tapp i ljusstyrka ut sidorna. Färg- och kontrastmässigt gör den inte bort sig – om du sitter rätt placerad framför datorn. Upplösningen, 1 920 x 1 080 bildpunkter, är nog för skärmstorleken.

Datorns inbyggda högtalare är uppenbart designade för att framhäva röster bra, men passar sämre för musik och annan media. Det är ingen vidare detaljåtergivning i diskanten och väldigt svagt basljud. Den inbyggda mikrofonen tar upp tal på ett tillfresställande sätt, men den plockar även upp bakgrundsbrus. Webbkameran övertygar däremot. Den ger en stabil och jämn bild utan släp och bra hantering av olika ljusförhållanden.

Dell Latitude 7410 Chromebook

Latitude 7410 Chromebook har en Intel Core i5-processor som är snäppet snabbare än i till exempel en Asus Chromebook Flip C436F. Men skillnaden i upplevd prestanda när vi jobbar är försumbar. Vad som däremot märks är att den här datorn har 16 gigabyte internminne istället för åtta gigabyte. Detta gör skillnad med mindre lagg och en rappare upplevelse när vi kör flera tunga webbtjänster och appar samtidigt och växlar mellan dem.

Många val för extern skärm

En annan trevlig sak är att det finns gott om externa anslutningar. Dubbla usb typ c, dubbla usb typ a, och en separat hdmi-port. Det går även att koppla en skärm till någon av usb typ c-portarna.

På minussidan får vi av någon anledning ovanligt seg wifi med datorn. Vi testar vid olika tillfällen och i olika nätverk, men den underpresterar konstant med sega nedladdningstider. Det går inte så långsamt att det stör ett videosamtal eller en mediaström, men det kan vara värt att hålla koll på aktiva appar så inte för många slukar din bandbredd. Om detta är ett antennproblem eller något som går att åtgärda med firmware och drivrutiner är svårt att säga, vi hoppas på det senare.

Batteritiden för Dell Latitude 7410 Chromebook är godkänd men långt ifrån bäst i klassen. En intensiv och aktiv arbetsdag kommer definitivt innebära att du behöver hitta ett vägguttag framåt sen eftermiddag. Eller så sänker du ljusstyrkan på skärmen.

Vid enstaka tillfällen blir datorn rejält högljudd, vilket kan ha att göra med ett relativt litet fläktutblås. Men det sker sällan och däremellan pendlar den mellan knäpptyst eller acceptabelt tyst.

Specifikationer

Produktnamn: Dell Latitude 7410 Chromebook
Testad: December 2020
Modellnummer: n003l7410cb14emea
Kontakt: www.dell.se
Processor: Intel Core i5-10310U, 1,7-4,4 GHz quad core
Grafik: Intel UHD Graphics 620
Minne: 16 GB
Lagring: 256 GB ssd, plats för mikro sd
Bildskärm: 14 tum ips, 1920x1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2st 10 Gbit usb 3 dyp c med displayport, 2st usb 3 typ a, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.1
Operativsystem: Chrome OS
Övrigt: 3 års serviceavtal
Batteritid: 7h 30min onlinevideo (hög ljusstyrka), 13h låg belastning (låg ljusstyrka)
Ljudnivå: 0-40 dBa
Storlek: 32,1 x 21,2 x 1,8 cm
Vikt: 1,42 kg
Rek. pris: 15 861 kr
Pris: 10 907 kronor på Dell.se

Prestanda

Speedometer 2.0: 124,5 poäng
Geekbench 5, en kärna: 1 055 poäng
Geekbench 5, alla kärnor: 2 721 poäng
GFXbench Manhattan: 3 702 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 4 017 poäng