Testad produkt: HP Elite c1030 Chromebook
Pris: Från 16 405 kronor på Prisjakt

HP har ett brett utbud av Chromebook-datorer, både för företag och konsumenter. Den vi valt att titta på är en företagsinriktad modell med flera intressanta egenskaper. Den kostar en hel del och som alla andra företagsmodeller av Chromebook är det bland annat extra servicenivå du betalar för, fast även då är den relativt dyr. Så vad mer får du för pengarna?

Betyg 4 av 5

Omdöme

Denna eleganta Chromebook har rätt kvalitet i bygget, bild och ljud. Den bjuder på en del intressanta egenskaper och extra funktioner. Och den levererar prestanda som vi förväntar oss. Det höga priset och den korta batteritiden är de enda egentliga nackdelarna – kan du leva med dessa, då kan vi rekommendera den.

Positivt

  • Utmärkt bild och ljud.
  • Byggkvalitet i topp.
  • Extra bra webbkamera.
  • Smarta säkerhetsfunktioner.

Negativt

  • Sure View påverkar skärmen även när den är avslagen.
  • Tveksam batteritid.
  • Priset.
PC för Alla rekommenderar

Det här är ett riktigt lyxigt kvalitetsbygge. Elite c1030 har ett elegant aluminiumchassi, slimmad design och hög kvalitetsfaktor – från tangentbordet, med snygg bakbelysning och perfekt skrivkänsla, till det stabila skärmgångjärnet. Som så många andra Chromebook-modeller nu för tiden är den försedd med pekskärm och 360 graders vridbar skärm.

Allt är dock inte hundra procent. Datorn är inte överdrivet tjock eller tung, men dess skarpt avfasade kanter och den vassa kanten runt skärmen gör att den passar klart bättre som bärbar dator än som surfplatta. Även liggande på ett bord blir skärmkanterna irriterande när man kommer åt dem.

En sak vi verkligen gillar är att skärmytan är halvmatt. Det påverkar inte pekkontrollen negativt, men gör att vi slipper irriterande reflexer i skärmen. Skärmen, med 1 920 x 1 280 bildpunkter, har god ljusstyrka och jämna färger.

Smart skärmfilter

Skärmen har en intressant funktion, den är utrustad med HP Sure View, ett elektroniskt styrt insynsskydd som gör att skärmen blir oläsbar vid ungefär 45 graders betraktningsvinkel. Funktionen slås på eller av med en dedikerad knapp på tangentbordet.

HP Elite c1030 Chromebook

När funktionen är aktiverad blir skärmen avsevärt ljussvagare för användaren, men i normalt inomhusljus är den fullt användbar. Även inaktiv påverkar den skärmen något, men det kan den extra säkerheten vara värd.

På tal om extra säkerhet har datorn också en utmärkt fingeravtrycksläsare för upplåsning och en fysisk knapp på sidan som stänger av och slår på webbkameran. Just webbkameran får pluspoäng med riktigt snygg färghantering, minimal släpighet i bilden och bra mikrofon, som tar upp röster och relativt lite bakgrundsbrus. 

Bra prestanda, liten ssd

Datorn har dubbla usb c-portar och en usb a-port, alla med usb 3-hastighet. Typ a-porten är för stor för det slimmade chassit och sitter därför i en expanderande lucka. Det kan vara en risk för långsiktig hållbarhet, men alternativet hade varit, att som i vissa andra tunna datorer, helt skippa det.

Prestandan i HP Elite c1030 Chromebook sticker inte ut. Det här har en fyrkärnig Intel Core i5-processor, åtta gigabyte internminne och en halvsnabb ssd, som dock bara är på 128 gigabyte i vår testkonfiguration, vilket känns snålt med tanke på priset. Det är i princip standarduppsättning hårdvarumässigt för en bra Chromebook 2020, förutom den snålt tilltagna ssd-disken, med det ger bra prestanda för kontorsjobb, webb, och enklare mediahantering. Det vill säga precis det en Chromebook ska vara bra på.

Datorn klarar också detta utan att mer än vid ett fåtal tillfällen spinna igång fläktar. Och även när den gör det är den relativt tyst. Det som istället ska låta, det låter kraftfullt och riktigt bra. Datorns inbyggda högtalare levererar fylligt ljud med fin krispighet i diskanten och tydlig bas. Det är hög klass för att vara en Chromebook eller en bärbar dator över huvud taget.

Faller på sista momentet

Tyvärr är vi inte helt övertygade av datorns batteritid. Här får vi som bäst knappt tolv timmars arbetstid och det är med minimal skärmljusstyrka och mycket försiktig användning. Drar vi upp ljusstyrkan och försöker jobba i mer krävande appar är risken stor att det inte räcker en arbetsdag. Medieströmning verkar även av någon anledning tära mer på batteriet än i konkurrerande modeller.

Vore det inte för det då skulle HP Elite c1030 Chromebook kunna vara en höjdardator för alla, inte bara för den som behöver driftssäkerhet på företaget. Den är ett övertygande lyxbygge med flera smarta funktioner, men för den som inte känner behov av funktioner som Sure View, utökad support och som vill ha bättre batteritid finns det andra alternativ.

Specifikationer

Produktnamn: HP Elite c1030 Chromebook
Testad: December 2020
Modellnummer: 178C7EA#UUW
Kontakt: www.hp.se
Processor: Intel Core i5-10310U, 1,7-4,4 GHz quad core
Grafik: Intel UHD Graphics 620
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 128 GB ssd, plats för mikro sd
Bildskärm: 13,5 tum ips, 1920x1280 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2 st usb 3 typ c, usb 3 typ a, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.1
Operativsystem: Chrome OS
Övrigt: 3 års serviceavtal, fingeravtrycksläsare
Batteritid: 5h 10min onlinevideo (hög ljusstyrka), 11h 15min låg belastning (låg ljusstyrka)
Ljudnivå: 0-36 dBa
Storlek: 29,5 x 21,7 x 1,7 cm
Vikt: 1,33 kg
Rek. pris: 17 799 kr
Pris: Från 16 405 kronor på Prisjakt

Prestanda

Speedometer 2.0: 112,5 poäng
Geekbench 5, en kärna: 980 poäng
Geekbench 5, alla kärnor: 3 546 poäng
GFXbench Manhattan: Ej mätt
3dmark Sling Shot Extreme: 4 154 poäng

Betyg: 4 av 5