Testad produkt: Lenovo Ideapad Flex 5 Chromebook
Pris: 8 990 kronor hos Elgiganten.

I årets uppsättning av högpresterande Chromebook-datorer utmärker sig Lenovos nya Ideapad Flex 5 Chromebook med en enklare konstruktion och ett lägre pris än konkurrenterna. Men det är med enklare material och designval som Lenovo främst sparar pengar – inte när det gäller kvalitet, funktion och prestanda.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Den är billigare än liknande konkurrenter, och har inte samma flådiga design. Här får du rätt funktioner, prestanda samt godkänd byggkvalitet på det mesta till ett bra pris.

Positivt

  • Prisvärda prestanda.
  • God ergonomi och hög komfort.
  • Relativt bra batteritid.

Negativt

  • Plastig känsla.
  • Ljussvag skärm.
  • Liten ssd.

Ideapad har inte riktigt samma slimmade chassi eller tunna skärmkanter som andra Chromebook-modeller vi testat. Den är dock redigt byggd med stabila gångjärn, matt aluminium och gråsvart komposit samt har en behagligt greppvänlig matt yta.

Skärmen är en 13,3 tums 1080p-skärm med breda betraktningsvinklar och neutrala färger, men saknar det där lilla extra i färgintensitet och kontrast. Den har måttlig maxljusstyrka på ungefär 250 cd/m2, vilket gör den knepig att använda utomhus. Vi är inte heller helt övertygade av pekskärmen, som är långsam i reaktionen och har hög ytfriktion, vilket gör att du tappar precision vid fingersvepningar.

Bekväm i de flesta lägen

Annars är datorn riktig trevlig att använda, med utmärkt svikt, respons och slaghöjd i tangentbordet, välbalanserad bakbelysning och en utmärkt musplatta. Med dess matta utsida är det en av de mer bekväma flippbara Chromebook-modellerna att bära som en surfplatta. Men givetvis är det inget du vill göra en längre tid. Då kan du istället skaffa exempelvis en Lenovo Ideapad Duet Chromebook.

På vardera sida av tangentbordet sitter två stora galler för högtalare, men i själva verket är det två relativt små högtalarelement som gömmer sig. De ger dugligt ljud för röståtergivning, men låter platt och oinspirerat för musik och annan media.

Lenovo Ideapad Flex 5 Chromebook

Webbkameran ovanför skärmen håller bra kvalitet för videosamtal, möjligen med överdrivet kall bildåtergivning och en aning brus såväl i kamera som mikrofon. Lenovo får ett plus i kanten för att den har inbyggt linsskydd.

Rätta prestandan

Datorn har prestanda i klass med konkurrenterna från Asus, HP och Acer. Allt från krävande webbsidor och Android-appar till enklare spel går att köra på den utan tillstymmelse till lagg. Precis som i flertalet Chromebook-modeller hade vi dock hoppats på mer internminne. Och en 256 gigabyte ssd-disk istället för en på 128 gigabyte. En Chromebook gör fortfarande det mesta i molnet, men extra plats för lokalt sparade media är inte fel.

Datorn har fläktar som kan bli påtagligt högljudda, men för det mesta håller de sig passiva eller spinner igång med ett milt sus. Vi får snabb och problemfri wifi-uppkoppling, både till wifi 5 och wifi 6, men har av någon anledning svårare än vanligt att parkoppla bluetooth-tillbehör. Det går, men kan ta tid och ett par extra försök.

Lenovo Ideapad Flex 5 Chromebook är inte marknadens bästa, men den har hög lägstanivå och passar bra för konsumenter. Priset ligger runt 10 000 kronor, men du kan hitta den för mindre. Kanske hade ett högre pris och snäppet bättre pekskärm och högtalare varit bättre, men på de flesta punkter levererar den en bra datorupplevelse för pengarna.

Specifikationer

Produktnamn: Lenovo Ideapad Flex 5 Chromebook
Testad: December 2020
Modellnummer: 82B80000MX
Kontakt: www.lenovo.com/se
Processor: Intel Core i5-10210U, 1,6-4,2 GHz quad core
Grafik: Intel UHD Graphics 620
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 128 GB ssd, plats för mikro sd
Bildskärm: 13,3 tum blank ips, 1920x1080 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2 st usb 3 typ c, usb 3 typ a, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5
Operativsystem: Chrome OS
Övrigt: Flippbar till surfplatteläge, stöd för stylus-penna
Batteritid: 10h onlinevideo (hög ljusstyrka), 12h 50min låg belastning (låg ljusstyrka)
Ljudnivå: 0-40 dBa
Storlek: 31 x 21,4 x 1,7 cm
Vikt: 1,35 kg
Rek. pris: 8 990 kr
Pris: 8 990 kronor hos Elgiganten.

Prestanda

Speedometer 2.0: 108,2 poäng
Geekbench 5, en kärna: 967 poäng
Geekbench 5, alla kärnor: 3 706 poäng
GFXbench Manhattan: 3 432 frames
3dmark Sling Shot Extreme: 3 874 poäng

Betyg: 4 av 5