Testad produkt: Adlibris Letto Frontlight 3 HD
Pris: 1 695 kronor

E-böcker är ett bra alternativ för alla som inte kan besöka bibliotek och butiker. Du som vill ha en maximal läsupplevelse gör bäst i att skaffa en renodlad e-boksläsare (läsplatta).

Betyg 4 av 5

Omdöme

Adlibris Letto har länge varit en våra favoriter bland e-boksläsarna och version 3 fungerar lika bra som föregångarna. Den öppna lösningen och den utmärkta skärmen är tilltalande. Plattan är däremot fattig på nyheter och är lite för klumpig för att få högsta betyg.

Positivt

  • Klarar alla format – inklusive biblioteksböcker.
  • Smidig koppling till Adlibris nätbutik.
  • Bra skärm.

Negativt

  • Onödigt stor och klumpig.
  • Inget stöd för ljudböcker.
  • Plasten blir lätt smutsig.
En e-boksläsare har en specialgjord skärm som varken strålar eller flimrar. Tack vare den så kallade e-bläckstekniken känns det som att läsa en pappersbok – och eftersom tekniken är så strömsnål kan batteritiden räknas i veckor.

Den svenska näthandlaren Adlibris lanserade redan 2010 sin e-boksläsare Letto, som nyligen kom i en ny version. Letto Frontlight 3 HD lockar med en kraftfullare processor, mer minne och ett nytt gränssnitt – men det bästa är faktiskt det som har tagits bort. Letto 2 hade ett klumpigt plastskal som inte gick att ta av. I Letto 3 är skalet borta, vilket gör att vikten har minskat med nästan en fjärdedel. Vill du trots allt ha skalet säljs det separat för 300 kronor.

Letto
Letto Frontlight 3 HD har fått ett nytt gränssnitt som styrs med hjälp av pekskärmen.

Men trots att Letto har blivit "avskalad" är den fortfarande förhållandevis klumpig. Konkurrenter som Pocketbook Touch HD 3 är exempelvis nästan ett hekto lättare – och dessutom vattentålig.

En annan nackdel är att Letto Frontlight 3 HD är gjord i samma matta plastmaterial som föregångaren. Det är bekvämt att hålla i, men det fungerar som en magnet för smuts och fingeravtryck.

Längst ned på plattan hittar du en micro usb-kontakt. Den används för att ladda batteriet, men den låter dig också synkronisera dina böcker via datorn om du vill. Det här är dock som regel onödigt. Eftersom Letto har stöd för wifi är det smidigare att sköta allt direkt i plattan.

Öppen lösning

Letto har en inbyggd direktkoppling till Adlibris nätbutik. Du kan alltså köpa böcker direkt från plattan genom att logga in på ditt Adlibris-konto. Har du köpt e-böcker tidigare går det att ladda hem dem automatiskt.

Letto
E-böcker som du köper på Adlibris webbplats kan smidigt synkas till Letto.

Men Letto är inte låst till Adlibris nätbutik. Det kan öppna alla sorters e-böcker – inklusive sådana som du lånar på biblioteket. Letto har även stöd för text, bilder och pdf-filer. Har du en komplicerad pdf-fil finns det till och med ett verktyg som plockar bort bilderna och bara visar texten.

Letto kombinerar med andra ord det bästa av två världar: den öppna och den låsta. Däremot saknar vi en funktion som allt fler konkurrenter har fått, nämligen stöd för ljudböcker. I exempelvis Storytel Reader går det smidigt att växla mellan att läsa e-boken och att lyssna på ljudboken.

Seg webbläsare

Letto har en pekskärm med ett virtuellt tangentbord som du kan använda för att göra anteckningar, skapa bokmärken eller söka i den inbyggda ordboken. Ja, det finns till och med en inbyggd webbläsare som låter dig surfa.

Det senare fungerar dock ganska dåligt i praktiken. Skärmar med e-bläck är extremt långsamma, vilket gör att de egentligen bara passar bra för att bläddra i böcker.

För att läsa böcker fungerar Letto Frontlight 3 HD däremot utmärkt, och eftersom den har en skärm med extra hög upplösning och utan blänk blir läsupplevelsen riktigt bra.

Vill du läsa i mörker kan du tända den inbyggda bakgrundsbelysning som lyser upp hela skärmen. Du kan reglera styrkan själv och det går även att växla till ett nattläge som minskar andelen störande blått ljus.

Specifikationer
Testad: Januari 2021
Tillverkare: Adlibris, www.adlibris.se
Skärm: 6 tums pekskärm med e-bläck och 300 dpi.
Belysning: Ja.
Batteri: 1 900 mAh
Kompatibla format: Epub, pdf, html, txt, fb2 och alla vanliga bildformat.
Klarar bibliotekslån: Ja.
Minne: 16 GB.
Storlek: 121 x 155 x 11 mm.
Vikt: 240 g.
Övrigt: Micro usb-kontakt för laddning och synkronisering, anteckningar, bokmärken, inbyggd ordbok,
Pris: 1 695 kronor hos Adlibris

Betyg: 4 av 5

Betyg: 4 av 5