Testad produkt: Asus Proart PA32UCX-K
Pris: Kostar från 31 653 kronor på Prisjakt

Medan oled dominerar bland de bästa modellerna på tv-sidan och i mobiltelefoner, samt börjar dyka upp i en och annan laptop, är de helt obefintliga bland skrivbordsskärmar. De få tillverkare som gör paneler har helt enkelt inget att erbjuda i den 24- till 32-tumsstorlek de flesta vill ha på skrivbordet. Därför är det flera tillverkare som sneglar på mini led-teknik som ett alternativ, för att få oled-liknande kontrastkontroll.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Det här kan vara en av de bästa skärmarna du kan ställa på skrivbordet just nu, men du får betala en hel del för den, både i rena pengar och i minskad arbetsro. Den visar sig vara bångstyrig i handhavandet om du vill använda skärmen till olika sysslor. För ett proffs som vill anpassa skärmen till en specifik arbetsuppgift är den däremot lysande.

Positivt

  • Stabil och flexibel fot.
  • Fina färger och superb kontrast.
  • Hög ljusstyrka och mångsidig hdr.
  • Kalibrator på köpet.

Negativt

  • Mini-led når långt, men inte hela vägen.
  • Omständligt att växla skärmlägen.
  • Konstant fläktsurr.
  • Priset.
PC för Alla rekommenderar

En som kommit längre än de flesta är Asus, som var först ut med proffsskärmar med tekniken. Här har vi testat Proart PA32UCX-K, en 32 tums skrivbordsskärm med 4k-upplösning och bildegenskaper och funktioner riktade mot krävande proffs.

Det är en bastant skärm, tjockare än de flesta andra skrivbordsskärmar, med tunna kanter runt bildytan, vilket till viss del håller ned måtten. Det tjocka bakstycket rymmer ett par helt okej stereohögtalare, men framförallt är det till för aktiv fläktkylning.

Det är inte ofta vi ser det i en datorskärm och när vi slår på den drar ett konstant surrande igång. Det är inte extremt högljutt, men klart påtagligt och kan vara en dealbreaker om du är ute efter en tyst arbetsmiljö. Det här är något Asus själva lyckats lösa snyggare och tystare i till exempel sina allt-i-ett-datorer, de kunde lagt ned mer omsorg på att dämpa ljudstyrkan i den här skärmen.

Asus ProArt PA32UCX-K baksida
Asus Proart PA32UCX-K är mist sagt massiv för att vara en modern skärm. Den har också aktiv och inte särskilt tyst fläktkylning, vilket kan vara ett problem för en del användare. 

Flexibel fot och kalibrator på köpet

Proart PA32UCX-K har en stadig och flexibel höj- och sänkbar fot med hög kvalitetskänsla. Skärmen är lätt att ställa in i rätt vinkel och arbetsställning samt går även att vrida 90 grader till horisontellt läge. Den är också lätt att montera och kräver ingen skruvdragning.

Förutom skärm, fot och alla kablar du kan tänkas behöva, får du också med en monterarbar skärmhuv och den professionella skärmkalibratorn X-rite i1 Display Pro. Det här är kort och gott hela paketet för dig som vill ha en proffsskärm. Men det kostar därefter, runt 38 000 kronor, men det går att få tag på den för några tusenlappar billigare om du letar.

Mini-led ska inte förväxlas med mikro-led, vilket precis som oled innebär att varje pixel är sin egen ljuskälla. Det här är egentligen ingen ny teknik, utan det handlar om direkt bakbelysning i ”full array”, lokala dimnings-zoner (fald), precis som många led-tv och datorskärmar använder. Skillnaden är att dimningzonerna här är enormt många fler än vanligt, över 1 000 stycken istället för mellan 70 och 100 som andra fald-skärmar använder. 1 154 för att vara exakt.

Asus ProArt PA32UCX-K kalibrator
Med X-rites kalibrator på köpet kan du förbättra bilden ytterligare.

Nära oled-skarpt, men inte felfritt

Det gör att du kan släcka ned mer av bilden till 100 procent och detaljkontrollera bakgrundsljuset med extra hög precision. Statiska bilder på den här skärmen ser snygga ut, men den kan inte mäta sig med oled på alla punkter. Ljusa ytor direkt intill mörka ger fortfarande en viss så kallad blooming-effekt. Men mycket mindre än med en mer traditionell fald-skärm.

Små detaljer med hög lokal kontrast kommer även bort och lyses antingen inte upp utan blir blekgrå istället för vita, eller så lyses upp för mycket och läcker ljus, till exempel en muspekare på en svart bakgrund. Bakbelysningen har också en viss fördröjning. Objekt som rör sig snabbt över skärmen kan få en visst flimrighet i den lokala dimningen när bakbelysningen ska hänga med.

Med foton eller det mesta i filmväg, hanterar den lokala dimningen lysande med full dynamik och kontrast. Mycket tack vare skärmens utmärkta ljusstyrka på upp till 1 200 cd/m2 och utmärkta hdr-stöd. Den stödjer hdr10, Dolby Vision och hlg, och med rätt profil vald till rätt bildkälla levererar den ett utmärkt resultat med hög intensitet och dito nyansering.

Det är dock bökigt för den som ofta vill växla mellan olika lägen, till exempel för att konsumera media, skapa och redigera i photoshop, få rätt upplevelse med sdr-material eller 3d-miljöer i spel. Skärmen detekterar ofta ”fel” hdr-läge, så vi måste gå in och manuellt justera det. Det beror dels på Windows klumpiga hantering, men vi har sett skärmar som hanterar det smidigare.

Asus ProArt PA32UCX-K
ProArt PA32UCX-K med medföljande skärmhuven monterad.

Klockrena färgegenskaper

Skärmen är för övrigt en kvantpunkts-lcd-panel av absoluta toppklass som klarar av det mesta du kan tänkas behöva. Skärmen har ett stort färgomfång med intensiv färgmättnad som matchar dci-p3 och Adobe RGB till 99 procent eller bättre och givetvis med perfekt srgb-matchning. Adobe RGB ser dock inte ut att gå att kombinera med hdr-läge. Den är även kompatibel med den ännu större färgrymden rec.2020, men har då inte lika perfekt matchning.

Det är fortfarande väldigt bra och framförallt kan skärmen skryta med extremt hög färgkorrekthet, antingen i de förinställda bildprofilerna eller efter en manuell kalibrering. Du har också full kontroll över alla bildparametrar i en relativt lättnavigerad inställningsmeny som styrs med ett styrkors och en rad snabbknappar på skärmens baksida.

Du kan även ställa in två personliga bildprofiler. Det kan vara bra att spara en mer behagligt dämpad bildinställning med lätt blåljusfilter, dämpad ljusstyrka och srgb-klass på färgomfånget, något som gör vanligt kontorsjobb mer behagligt.

Asus ProArt PA32UCX-K meny
Inställningsmenyerna ger dig extra hög detaljkontroll.

Det här kan vara den bästa skärmen du kan ställa på ett skrivbord i skrivande stund. Innebär det att du ska rusa ut och köpa en? Nja. Det här är en nischad skärm för krävande proffs som sysslar med design, fotoredigering och annan medieproduktion, som behöver det där extra i kvalitet och färgkorrekthet. Och som har pengar att lägga på detta arbetsverktyg.

Specifikationer

Produktnamn: Asus ProArt PA32UCX-K
Testad: December 2020
Tillverkare: Asus
Storlek: 32 tum
Rörlighet: Höj-sänkbar, pivot, tilt, sidled
Upplösning: 4k, 3840x2160 bildpunkter
Paneltyp: Ahva ips
Lokal dimning: Mini-led, 1 154 zoner
Ljusstyrka: 600 cd/m2 normalt, 1200 cd/m2 peak
Kontrast: 1 000:1 (statisk), 1 000 000:1 (dynamisk)
Färgdjup: 10 bitar rgb
Hdr: HLG, HDR10, Vesa DisplayHDR 1000, Dolby Vision
Uppdateringsfrekvens: 60/65 Hz
Svarstid (GtG): 5 ms
Anslutningar: Displayport 1.2, 3st hdmi 2.0, thunderbolt 3 in, thunderbolt 3 ut, usb 3 in, 3st usb 3 ut, hörlur
Övrigt: Stereohögtalare (2x3 Watt), X-rite i1 Display Pro kalibrator
Storlek: 72,7 x 24 x 47-60 cm
Vikt inkl fot: 14 kg
Effektförbrukning: ca 88 W
Rek. pris: 37 990 kr
Aktuellt pris: 31 914 kr hos Proshop

Betyg: 4 av 5

Asus ProArt PA32UCX-K Pris vid test: 31653 kr.

Bästa pris just nu: 32817 kr