Testad tjänst: Atlas VPN
Pris vid helårsabonnemang: Ca 33 kronor per månad
Pris per månad: Ca 110 kronor per månad

Amerikanska Atlas VPN är en nykomling som överraskar positivt. Det är en vpn-tjänst som direkt blandar sig i toppstriden, men blandad åtkomst till de vanligaste streamingtjänsterna hindrar den från att nå högsta betyg.

Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Atlas VPN är en snabb och billig vpn-tjänst. Bara några få nackdelar som ett lågt antal servrar, få länder och begränsad åtkomst till vanliga streamingtjänster hindrar Atlas VPN från att blanda sig i den absoluta toppstriden bland de vpn-tjänster vi hittills har testat.

Positivt

  • Billigt
  • Snabbt
  • Åtkomst till SVT Play, BBC Iplayer och amerikanska Netflix
  • Gratisversion

Negativt

  • Få servrar och länder
  • Ej åtkomst till TV4 Play, HBO Max eller svenska Disney+
En av de största fördelarna visar sig direkt när du tecknar ett abonnemang. Visserligen är ett månadsabonnemang rätt dyrt (110 kronor), vilket är en av de få nackdelarna med Atlas VPN, men med ett årsabonnemang blir månadskostnaden bara 33 kronor (3,29 dollar). Och binder du upp dig på tre år blir kostnaden låga 20 kronor (1,99 dollar) per månad, en av de absolut lägsta månadskostnaderna bland de vpn-tjänster vi har testat så här långt.

Dessutom har Atlas VPN en gratisvariant av sin tjänst. Visserligen går det bara att komma åt två olika platser (USA och Australien) och du får en begränsad mängd data (10 gb i månaden), men det finns inga hastighetsbegränsningar och det fungerar utmärkt att strömma amerikanska Netflix via denna gratistjänst. Du har även en 30-dagars ”pengarna tillbaka-garanti” på betaltjänsten.

Positivt är också att man inte har några begränsningar när det gäller antalet samtidiga användare.

Få länder men snabbt

Antalet servrar och länder är den andra lilla nackdelen med Atlas VPN. Här finns bara drygt 750 servrar i 37 länder. Men det går snabbt och vi kommer åt flera av de streamingtjänster vi testar.

Vi kommer åt såväl SVT Play, som brittiska BBC Iplayer och amerikanska Netflix. Däremot kommer vi tyvärr inte åt TV4 Play, HBO Max (varken svensk eller amerikansk) eller svenska Disney+. Det är i och för sig något som de allra flesta vpn-tjänster har problem med, men det finns också de som faktiskt klarar av dem.

Hastighetsmässigt är Atlas VPN mycket bra. Mot svensk server kommer vi upp i 132 Mbit/s, mot brittiska får 123 Mbit/s och mot amerikanska 102 Mbit/s, vilket är klart godkänt för alla tre.

Detta på en 250 Mbit/s-uppkoppling, vilket gör att Atlas VPN kommer upp i 53 procent för svenska servrar, 49 procent för brittiska och 41 procent för amerikanska, vilket alla tre är mycket bra resultat.

PC för Alla rekommenderar

Specifikationer

Tjänst: Atlas VPN
Testad: Maj 2022
Verksamhetsland: USA
Sajt: atlasvpn.com
Antal servrar: 750+ servrar i 37 länder
Sajt på svenska: Nej
Program på svenska: Nej
Program till pc: Ja
Program till mac: Ja
Kill switch: Ja
Antal samtidiga enheter: Obegränsat.
Snitthastighet svensk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 132 Mbit/s (53%)
Snitthastighet brittisk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 123 Mbit/s (49%)
Snitthastighet amerikansk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 102 Mbit/s (41%)
Åtkomst till SVT play: Ja*
Åtkomst till TV4 Play: Nej*
Åtkomst till svenska Disney+: Nej*
Åtkomst till svenska HBO Max: Nej*
Åtkomst till BBC Iplayer: Ja*
Åtkomst till amerikanska Netflix: Ja*
Åtkomst till amerikanska HBO Max: Nej*
Pris vid helårsabonnemang: Ca 33 kronor per månad
Pris per månad: Ca 110 kronor per månad
Pris vid tvåårsabonnemang: Ca 20 kronor per månad

* Netflix och andra streaming-tjänster jobbar aktivt med att blockera tillgång via vpn-tjänster. Att en viss streaming-tjänst fungerade vid testtillfället är ingen garanti för att den fungerar idag.

Betyg 4,5 av 5