Höstens Mac-nyheter var ett riktigt energipiller för datorbranschen när Apple presenterade tre nya Macar som kör på deras egna processor. M1, som i princip är en uppskalad version av processorn i Apples Iphone och Ipad, visade sig vara precis det som behövdes för att ta Apple till en ny nivå och bryta x86-plattformens dominans.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Av de två Macbook Air-modeller som finns, har vi testat den med extra lullull. Den är kort och gott den snabbaste ultratunna laptopen just nu. Den lyckas också uppnå detta utan fläktkylning och den nya hårdvaruplattformen med stöd för IOS-appar ger nya intressanta möjligheter. När allt annat med datorn håller sedvanlig hög Macbook-klass, och batteritiden levererar, kan det inte bli annat än full pott.

Positivt

  • Mycket bra prestanda
  • Grym batteritid
  • Bra ljud och bild
  • Fläktlös

Negativt

  • Inte mest kompakt i klassen
  • Ej längre Windows-stöd
PC för Alla Bäst i test

Testad produkt: Apple Macbook Air M1 8C
Pris: 13 790 kronor hos Amazon Sverige

Från utsidan är det inget som avslöjar att det skett en mindre revolution under huven på nya Macbook Air. Det är samma stramt designade laptop som tidigare, med sitt breda och mekaniskt välbyggda och tunna tangentbord, sin stora musplatta med taktil respons och hög precision, dubbla thunderbolt 3-kontakter på ena sidan och hörlursport på den andra.

Det är inte den lättaste datorn i klassen. Den har breda skärmkanter och en vikt på precis under 1,3 kilo, men det ger den lite extra utrymme för just tangentbordet, vilket uppskattas. Detta trots de mycket välljudande stereohögtalarna, placerade på vardera sidan av tangentbordet, som med fin balans och Dolby Atmos-stöd levererar utmärkt ljud.

Bildskärmen har länge varit ett starkt kort i Macbook-datorer och här får du en högupplöst, så kallad retina-skärm, med 2 560 x 1 600 bildpunkter, bra ljusstyrka upp till 400 cd/m2 och utmärkta färgegenskaper med dci-p3-klass på färgomfånget och smart automatisk färgbalans med Apples Truetone-funktion, som anpassar färgtemperatur till omgivande ljus.

Samma processor, snabbare grafik

Kollegorna på Macworld testade instegsmodellen av Macbook Air när datorn lanserades i höstas. Här har vi valt att titta på den kraftfullare av två grundmodeller, som ligger närmare andra konkurrerande ultratunna datorer i pris.

Det innebär en snäppet kraftfullare version av M1-processorn med en grafikdel på åtta kärnor istället för sju. Det innebär också mer lagring, 512 gigabyte ssd som standard istället för 256 gigabyte. Att processorn levererar rejäl notebook-prestanda har redan konstaterats. Den överträffar det bästa motsvarande från Intel och AMD på vissa punkter och drar ungefär jämnt på andra.

 Apple Macbook Air M1 OC 8C

Medan den sjukärniga grafikkretsen i enklare M1-processorn ligger efter Intels Iris Xe-grafik i våra mätningar, hamnar den åttakärniga modellen, som sitter i modellen vi testar, i tätpositionen bland integrerade grafikkretsar. Om än med liten marginal. Det handlar om ett prestandalyft på ungeför 15 procent i våra mätningar. Men det kan vara märkbart i vissa situationer. 

Trots att detta är en dyrare variant av en Mac-dator så är den faktiskt inte överdrivet dyr, särskilt inte eftersom den kommer med dubbla ssd-storleken. Det är inte ofta Apple står för det prisvärda alternativet jämfört med Windows-konkurrenter, men så är faktiskt fallet med Macbook Air. Du får ovanligt mycket dator och hög kvalitet för pengarna. Det inkluderar sådant som bra kamera och mikrofon för videomöten och en snabb och säker fingeravtryckläsare.

Mer minne finns att få

Det enda som känns snålt är att den bara kommer med 8 gigabyte internminne. Nu går det inte jämföra minnesmängd hur som helst. Precis som IOS kan göra mer med mindre internminne än vad Android kan, verkar Mac OS klara sig med mindre internminne än Windows. Men en del tyngre program skulle säkert tjäna på extra marginaler. Att uppgradera till 16 gigabyte kostar 2 500 kronor. Det kan det vara värt, och inte heller då blir Macbook Air hutlöst dyr.

Den som är bekant med Mac OS känner igen sin i nya versionen Big Sur. Gränssnittet har fått ett avrundat Ipad-liknande formspråk, men strukturen och upplägget är sig likt. En del smarta funktioner från mobilsidan har också letat sig in i gränssnittet, som en lättillgänglig kontrollpanel för snabbinställningar. 

Det mest intressanta är kanske att det nya systemet i kombination med nya processorn har gjort Ipad och Iphone-appar kompatibla med MacOS. Använder du Windows idag och har en Iphone i fickan, då kan det här vara rätta tillfället att helt gå över till Apple. Då får du mycket på köpet. Tyvärr innebär dock M1-processorn att Apple förlorar en funktion som kan vara viktig för vissa – möjligheten till dual boot och en Windows-installation på datorn. Windows är helt enkelt inte kompatibelt med M1.

Specifikationer

Produktnamn: Apple Macbook Air M1 OC 8C MGN73KS/A
Testad: December 2020
Tillverkare: Apple
Processor: Apple M1 8C 3,2 GHz octa core
Grafik: Apple M1 graphics 8 kärnor
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd
Bildskärm: 13,3 tum blank ips, 2560x1600 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2 st thunderbolt 3, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5
Operativsystem: Mac OS Big Sur
Övrigt: Fingeravtrycksläsare
Ljudnivå: Ljudlös
Batteritid: 4h (hög belastning), 24h 30min (låg belastning)
Storlek: 30,4 x 21,3 x 1,6 cm
Vikt: 1,29 kg
Rek. pris: 15 495 kr
Aktuellt pris: 13 790 kronor hos Amazon Sverige

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 6 843 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 494 poäng
Geekbench 5, cpu: 6 921 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 720 poäng
Geekbench 5, grafik: 20 120 poäng
Disk, läsning: 1 680 MB/s
Disk, sökning: Ej mätt

Betyg: 5 av 5