Testad produkt: Lenovo Yoga Slim 9i
Pris: 16 899 kronor hos Lenovo

Vill du ha en dator som sticker ut och drar blickarna till sig nästa gång du har ett jobbmöte i verkligheten eller sitter och surfar utomhus framåt våren? Då ska du titta närmre på Yoga Slim 9i, en ny bärbar från Lenovo som sätter egensinnig design i första rummet.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Yoga Slim 9i är en väldigt snygg dator som levererar bra på vissa punkter, men som faller på eget grepp på andra. Designen är mer snygg än genomtänkt, en del detaljer brister i kvalitet och varken batteritid eller prestanda lever upp till förväntningarna. Den är inte dålig, men vi förväntade oss mer.

Positivt

  • Läcker, egensinnig design.
  • Hög lyxfaktor.
  • Bra bild och ljud.
  • Tyst kylning.

Negativt

  • Hårdvaran underpresterar.
  • Måttlig batteritid.
  • Undermålig webbkamera.
  • Osmart byggd musplatta.

Med ett lock täckt av äkta skinn, slipade lättmetallkanter och blanka glasytor är det här en dator som inte liknar någon annan.

Yoga Slim 9i ska inte förväxlas med datorn som bara heter Yoga 9i. Den har liknande stil, men är tjockare och tyngre och har 360 graders flippbar skärm. Chassit i den här modellen är tunnare och det enda som får plats på sidorna är tre typ c-portar. På sidan hittar vi också datorns på-knapp och en manuell switch för att slå av eller på webbkameran.

Lenovo har alltid haft bra tangentbord i sina datorer och detta är inget undantag, det har bra mekanik och välbalaserad bakbelysning. Det hade dock vunnit på lite mer slaghöjd samt är onödigt kompakt. På sidorna sitter uppåtriktade högtalare. De låter riktigt bra, mycket tack vare Dolby Atmos-stöd och det medföljande ljudförbättringsprogram.

4k och fina färger

Datorn finns i 1 080p- eller 4k-skärm, det är den högupplösta modellen som säljs i Sverige. Skärmen har hög ljusstyrka, upp till 500 cd/m2, hdr-stöd i form av vesa400 och Dolby Vision.

Yoga Slim 9i 14ITL5

Skärmen har neutral färgåtergivning och stort färgomfång, dock inte full dci-p3klass. Vi störs av en del reflexer i den blanka skärmytan, men det kan kompenseras med extra ljusstyrka.

Kameran övertygar tyvärr inte. Den levererar en utfrätt bild med konstiga flammiga artefakter och påtagligt släp i rörelser. I gengäld är datorns inbyggda mikrofon utmärkt. Även om du inte ser bra ut i ett videosamtal låter du desto bättre.

Ogenomtänkt lösning

Det finns fler minus. Ett av dessa är musplattan, som fallit offer för datorns överambitiösa design. Den är en del av en obruten glasyta som täcker hela datorns bredd nedanför tangentbordet.

Ytan är mönstrad där du vilar handlederna och plan där det är tänkt att du ska styra musen. Istället för fysisk klickfunktion i plattan har den en haptisk motor som genererar ett betryggande klick. Men det är omöjligt att se var musplattan börjar och slutar under vissa ljusförhållanden. Den är inte heller lätt att lokalisera med fingertopparna.

Den största besvikelsen med datorn är dess prestanda. Trots ny kraftfull Core i7-processor ligger den långt efter andra datorer med samma hårdvara. De nya processorerna verkar vara mer dynamiska i topp-prestanda än tidigare, vilket ställer större krav på effektiv snabb värmeavledning.

Yoga Slim 9i 14ITL5

Når inte rätt nivå

Effekten av detta blir att den presterar ungefär som en dator utrustad med en processor från generationen innan. Det är också möjligt att det handlar om en bios- eller systemkonfiguration, då fläktarna inte verkar gå upp i varv för kylning mer än måttligt.

Det gör å andra sidan att den är relativt tyst. Men med tanke på den beskedliga prestandan känns det som om Lenovo hellre hade kunnat satsat på äkta strömsnål hårdvara, byggt datorn fläktlös och ökat batteritiden. Kanske också en 1 440p-skärm istället för 4k för att spara ytterligare batteri. Vi kommer som bäst upp i ungefär tolv timmars driftstid, men då är ljusstyrkan rejält dämpad.

Datorn kommer med en prova på-version av McAfees säkerhetsprogram, Office samt det behändiga inställnings- och serviceprogrammet Vantage installerat. För övrigt är det en ren Windows-installation.

I skrivande stund går datorn bara att köpa från Lenovos webbshop.

Specifikationer

Produktnamn: Lenovo Yoga Slim 9i 14ITL5
Testad: December 2020
Tillverkare: Lenovo
Processor: Intel Core i7-1165G7, 2,8-4,7 GHz quad core
Grafik: Intel Iris Xe
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 1 TB ssd
Bildskärm: 14 tum blank ips, 3840×2160 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 720p, ir för Windows Hello
Anslutningar: 2st thunderbolt 3, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Ljudnivå: 0-35 dBa
Batteritid: 2h (hög belastning), ca 12h (låg belastning)
Storlek: 31,8 x 20,1 x 1,46 cm
Vikt: 1,3 kg
Rek. pris: 16 899 kr
Aktuellt pris: 16 899 kr hos Lenovo

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 2 556 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 052 poäng
Geekbench 5, cpu: 3 882 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 341 poäng
Geekbench 5, grafik: 17 999 poäng
Disk, läsning: 1 492,3 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

Betyg: 3 av 5