Testad tjänst: Fastest VPN
Pris månadsabonnemang: 71 kronor per månad
Pris helårsabonnemang: 21 kronor per månad

Vpn-tjänsten Fastest VPN, belägen på Caymanöarna, bjuder på en ojämn upplevelse. Riktigt positiva egenskaper, som låga priser och höga hastigheter, blandas med teknikstrul som drar ned betyget.

Betyg 2 av 5

Omdöme

Fastest VPN är billigt och snabbt när det fungerar, men uppkopplingsproblem drar ned betyget. Antalet servrar och länder imponerar inte heller och vi saknar åtkomst till många streamingtjänster.

Positivt

  • Billigt.
  • Snabbt.

Negativt

  • Få servrar och länder.
  • Ej åtkomst till många streamingtjänster.
  • Uppkopplingsproblem.
Till en början är det bara positivt. Abonnemangskostnaderna för Fastest VPN är bland de lägsta av alla vpn-tjänster vi har testat. Visserligen ligger kostnaden för ett månadsabonnemang på 103 kronor (10 dollar), men det är å andra sidan ungefär vad de flesta andra vpn-tjänster tar för ett månadsabonnemang. Att de vill binda upp abonnenterna på lägre tid är väldigt uppenbart.

Och för ett årsabonnemang blir månadskostnaden för Fastest vpn låga 26 kronor (2,49 dollar). Ännu billigare blir det om du tecknar ett treårsabonnemang. Då blir månadskostnaden bara 7 kronor (0,7 dollar), den lägsta kostnaden hittills bland de tjänster vi testat.

Någon gratisvariant av Fastest VPN finns tyvärr inte, ej heller någon gratis testperiod. Man erbjuder dock som de flesta andra en ”pengarna tillbaka-garanti”, men bara 15 dagar (standard brukar vara 30 dagar).

Däremot är antalet samtidiga användare rejält tilltaget med 10 stycken.

Instabila uppkopplingar

Antalet servrar och länder är tyvärr inte lika imponerande som priserna. Fastest VPN har bara drygt 350 servrar i 39 länder. Det visar sig också att det är här det stora problemet med Fastest VPN finns.

Ty uppkopplingarna visar sig vara väldigt instabila och krånglande. Ofta lyckas vi inte koppla upp oss alls mot en server, men även när det går kan vi inte surfa som önskat. Istället möts vi ideligen av felmeddelanden om att ” Webbplatsen kan inte nås”. Inte hela tiden, men tillräckligt ofta för att det ska vara irriterande och störande.

Det är synd, för när det väl fungerar är Fastest VPN riktigt snabbt.

Mot svensk server når vi 106 Mbit/s, mot brittiska får vi 91 Mbit/s och mot amerikanska 87 Mbit/s, vilket är klart godkänt för alla tre.

Detta på en 250 Mbit/s-uppkoppling, vilket gör att Fastest VPN når 42 procent för svenska servrar, 36 för brittiska och 35 procent för amerikanska.

När det gäller åtkomst till vanliga strömningstjänster får vi också ett blandat resultat. Vi når SVT Play och amerikanska Netflix, men inte brittiska BBC Iplayer, TV4 Play, svenska Disney Plus eller HBO Max (varken svensk eller amerikansk).

Specifikationer
Tjänst: Fastest VPN
Testad: Januari 2023.
Verksamhetsland: Caymanöarna.
Kontakt: fastestvpn.com
Antal servrar: 350+ servrar i 39 länder.
Sajt på svenska: Nej.
Program på svenska: Nej.
Program till pc: Ja.
Program till mac: Ja.
Kill switch: Ja.
Antal samtidiga enheter: 10.
Snitthastighet svensk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 106 Mbit/s (42%).
Snitthastighet brittisk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 91 Mbit/s (36%).
Snitthastighet amerikansk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 87 Mbit/s (35%).
Åtkomst till SVT play: Ja.*
Åtkomst till TV4 Play: Nej.*
Åtkomst till svenska Disney+: Nej*
Åtkomst till svenska HBO Max: Nej*
Åtkomst till BBC Iplayer: Nej.*
Åtkomst till amerikanska Netflix: Ja.*
Åtkomst till amerikanska HBO Max: Nej*
Pris månadsabonnemang: 71 kronor per månad
Pris helårsabonnemang: 21 kronor per månad

* Netflix och andra streaming-tjänster jobbar aktivt med att blockera tillgång via vpn-tjänster. Att en viss streaming-tjänst fungerade vid testtillfället är ingen garanti för att den fungerar idag.

Betyg: 2 av 5