Netgear utlovar enorma hastigheter med sin nya router Nighthawk RAXE500. Den är nämligen först i världen med stöd för 6 GHz-frekvensbandet som radiomyndigheter runt om i världen är i färd med att öppna för privat bruk. Wifi-standarden kallas Wifi 6E.

Wifi har i många år fungerat med antingen 2,4- eller 5 GHz-banden, som i de flesta länder är mer eller mindre öppna för kommersiell användning. 2,4 GHz-bandet har sedan starten haft problem med brus eftersom så många trådlösa tekniker använder det, och även 5 GHz-bandet börjar bli fullt nu, så mer utrymme kommer kunna göra stor nytta för de som behöver snabba överföringar.

Förutom störningsfri kommunikation på de nästan oanvända frekvenserna innebär 6 GHz-stödet att Nighthawk RAXE500 kan skicka trafik på ytterligare kanaler samtidigt – totalt klarar den fyra strömmar per frekvensband.

6 GHz-bandet har redan öppnats i USA och EU förväntas godkänna öppnandet nu under våren. Netgear har inte gått ut med pris och exakt tillgänglighet ännu, och vi räknar med att företaget väntar tills frekvenserna är godkända.