Testad produkt: Omen Laptop 15-en0027no
Pris: 14 990 kronor hos HP

HP:s Omen-serie av gaming-inriktade datorer har genom åren bjudit på stor variation i design. Nya laptopen Omen 15 är en av deras utseendemässigt mest diskreta modeller. Det är endast de stora måtten som ger en antydan om att det här inte är en vanlig kontorslaptop. Med dryga två centimeter tjockt chassi i stadig aluminium, extra stora gummifötter och en bastant konstruktion har den en vikt på nästan två och ett halvt kilo. 

Betyg 4 av 5

Omdöme

För dig som letar efter något prisvärt och kraftfullt men inte bryr dig om vikt eller batteritid, då är en gaming-laptop ofta en bra lösning, vare sig du är en inbiten gamer eller inte. Omen 15 levererar det mesta du kan tänkas behöva i ett ovanligt snyggt paket till ett bra pris. En mer mångsidig skärm hade dock inte varit fel, men den hade troligen trissat upp priset.

Positivt

  • Hög prestanda.
  • Diskret och elegant design.
  • Utmärkt ergonomi för hemmabruk.
  • Bra pris.

Negativt

  • Kantig och tung.
  • Kan bli högljudd.
  • Måttlig batteritid.
PC för Alla rekommenderar

Nästan halva undersidan är ett stort galler för luftintag vilket du kan se två stora fläktar bakom, en för processorn och en för grafikkortet. Hela baksidan är ett fläktutblås. En blåskimrande Omen-logga i skärmlocket är det enda som sticker ut färgmässigt, i övrigt möts vi av rena linjer, räta vinklar och mattgråa ytor som mer känns hemma i HP:s Envy-serie.

Datorn har ett utmärkt väldisponerat och bekvämt tangentbord samt en musplatta med bra precision. Den har inte en sifferknappsats på sidan, istället har den fått extra utrymme för huvudtangenterna och extra navigationsknappar. Strömbrytare sitter som en knapp infälld intill funktionstangenterna. Vi brukar irritera oss på det, men HP har löst det så att ett snabbt tryck av misstag inte resulterar i direkt avstängning.

På sidorna hittar vi en varierad uppsättning anslutningar, allt från usb-c till hdmi och nätverksport. Här sitter också lite överraskande en mini displayport, något vi trodde var ett mer eller mindre pensionerat format. Med displayportstöd på usb c-porten hade det kanske varit bättre med till exempel en extra thunderbolt 3-anslutning istället.

HP Omen 15
Många anslutningsalternativ.

Bra allround-egenskaper

Med skärmytan upphöjd dryga tre centimeter från tangentbordsnivå och sköna ytor att vila handlederna på blir det här en dator som vi kan sitta och jobba vid länge. Med smart kylning kan vi både pressa på med tunga arbetsuppgifter eller köra enklare surf, Office-jobb och mediauppspelning med helt passiv eller minimal och tyst kylning.

Ovanför skärmen sitter en helt okej webbkamera med bra ljus- och färghantering. Den levererar dock brusig bild. Samma sak kan sägas om inbyggda mikrofonen, bra grundkvalitet och dynamik, men ovanligt mycket bakgrundsbrus. Det går dock att filtrera bort i datorns ljudkontroll, men inte utan att slutresultatet istället låter burkigt.

Det finns en equalizer-kontroll till datorns kraftfulla inbyggda högtalare, som alltid i HP-datorer signerad Bang & Olufsen. De levererar rejäl uteffekt och med tryck i mellanregistret, men saknar den där riktiga tyngden i basen.

Allt detta gör Omen 15 till en laptop som passar bra i alla typer av situationer för vardagligt arbete och perfekt för ett kompaktare hem, där du inte vill ha en stor stationär pc som tar upp plats, men inte heller vill kompromissa med funktioner och upplevelse. Den diskreta designen gör det också lätt att glömma att den i grund och botten är en riktigt kraftfull gaming-maskin.

HP Omen 15
Designen är stram, rätvinklig och lite kantig, men riktigt stilig. 

Färgglatt, om du vill

När vi slår på datorn lyser tangentbordet upp i glada färger. Det har full rgb-kontroll och du kan manuellt ställa in valfri färg på tre zoner, samt en separat för wasd-knapparna. Givetvis kan du välja ett vitt ljus om du hellre föredrar det. Allt sköts från programmet Omen Command Center, där du även kan ha koll på kylning och prestanda, välja ut enskilda program och spel som ska få prioriterad nätverksåtkomst.

Här finns också en handfull andra funktioner. Du kan strömma ditt spelande till en annan dator eller en Android-enhet i hemmet, men det kanske är mer intressant för en stationär dator än en bärbar. Det finns en funktion som håller koll på hur mycket du spelar, och du får tillgång till en AI-baserad spelcoach som ska kunna hjälpa dig bli bättre på vissa typer av spel.

Dessa funktioner kräver att du skapar ett konto hos HP. Spelströmningen fungerar problemfritt så länge du har snabbt wifi. De övriga två funktionernas kvalitet låter vi vara osagda, då de kräver en viss tid av användande innan de har tillräckligt med data om dig och ditt spelande för att på allvar aktiveras.

HP Omen 15
Det är full rgb-palett på tangentbordet i standardläge, men det är lätt att anpassa efter egen smak.

Kraft till det mesta

Skärmen är en snygg, matt 15 tums ips-panel med 1080p-upplösning, breda betraktningsvinklar utan kontrastskiftningar, skarp grundkontrast med ett färgomfång som inte riktigt kommer upp i srgb-nivå, men tillräckligt nära att det inte spelar någon roll för vanlig mediekonsumtion eller spelande.

För den som vill jobba professionellt med sådant som video- och fotoredigering räcker den dock inte till, färgerna avviker för mycket från neutral jämn återgivning. Här får du istället låga svarstider och högre bildfrekvens på 144 Hz. Det uppskattar vi i spel, men faktiskt också i vanlig dokument- och försterhantering som känns jämnare och rappare än på en 60 Hz-skärm.

Datorn finns i ett gäng olika konfigurationer, den vi testat har en åttakärnig Ryzen 7-processor av H-typ och Geforce RTX 2060-grafikkort. Den ger massor av datorkraft för alla typer av jobb och rätt prestanda för spel, med en lockande prislapp på precis under 15 000 kronor.

Liten uppgradering kan kosta

Såvitt vi kan se så säljs denna modell endast på HP.se, och där har den till och från varit slut. Det finns också en modell som är identisk, förutom en större ssd på 1 terabyte istället för 512 gigabyte som säljs hos Inet. Men för det får du betala två tusen kronor extra. Om extra lagring är värt pengarna kan det vara ett alternativ.

HP Omen 15
Vi uppskattar utrymmet för navigeringstangenter på sidan, även om HP valt att inte trycka in ett helt siffertangentbord.

Denna typ av högpresterande hårdvara och höga skärmfrekvens drar mycket ström. Stora laptops, som är mer släpbara än bärbara, brukar ha ett batteri som är tillräckligt för en kort transport mellan elurtagen eller kanske ett par timmars användande på balkongen.

Vi kan köra med full prestanda upp till två timmar. Drar vi ned på skärmljusstyrka och ägnar oss åt enklare saker som att kolla mejl och använda Word, får vi ut nästan en hel arbetsdag ur den. Men bara nästan, så ha strömadaptern nära till hands.

Specifikationer

Produktnamn: Omen Laptop 15-en0027no
Testad: Januari 2021
Tillverkare: HP
Processor: AMD Ryzen 7 4800H, 2,9 GHz octa core
Grafik: GeForce RTX 2060, 6 GB
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd, plats för sd-kort
Bildskärm: 15,6 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter, 144 Hz
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Thunderbolt 3, 3st usb 3 typ a, lan, hdmi, mini displayport, headset 
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: RGB-tangentbord
Ljudnivå: 0-44 dBa
Batteritid: 2h (hög belastning), 7h 10min (låg belastning)
Storlek: 35,8 x 24 x 2,25 cm
Vikt: 2,47 kg
Rek. pris: 14 990 kr
Aktuellt pris: 14 990 kr hos HP

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 10 795 poäng, 1 239 poäng single core
Geekbench 5, cpu: 7 933 poäng, 1 203 single core
Geekbench 5, grafik: 77 981 poäng
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 15 034 poäng
3dmark Time Spy (DirectX 12): 6 302 poäng
3dmark Port Royal (Strålspårning): 3 376 poäng
Disk, läsning: 1 702,4 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

Betyg: 4 av 5