Har du fått årsbeskedet från din bank ännu? Hur mycket ränta fick du på dina spar- och lönekonton? Om du är kund hos någon av storbankerna är svaret förmodligen ”noll kronor”.

En koll på jämförelsesajten Compricer visar att Nordea, Swedbank, SEB och Handelsbanken inte ger någon som helst ränta på sina vanliga sparkonton.

I coronakrisens spår påverkar den obefintliga räntan på våra sparkonton allt fler. Oron på världens börser gör att det säkra sparkontot för många känns mer lockande än att placera pengar i aktier och fonder – där man som bekant kan bli av med sina pengar.

Lyckligtvis är sparkonton utan ränta inget måste. Det finns många digitala uppstickare som tänker annorlunda. I skrivande stund kan du få runt en procent på konton som saknar bindningstid – och du som kan binda pengarna i några år får dubbelt så mycket.

Nej, jag tänker faktiskt inte på nischbankerna. Att vi får bättre villkor hos Skandiabanken och Ikano Bank än hos Nordea och SEB är något vi är vana vid. Det spännande som vi ser nu är istället hur även nischbankerna utmanas av aktörer som är okända för de flesta av oss.

Tittar vi på Compricers topplista ser vi att det är företag som Klarna, Nordax och Marginalen som ger oss högst ränta.

Det här är aktörer som har hela sin bankverksamhet online – men som ändå är lika säkra som de gamla bankjättarna. Förklaringen är enkel – inloggningen sker med hjälp av Bank-ID och den statliga insättningsgarantin gör att pengarna är skyddade till och med vid en konkurs.

Så länge storbankerna erbjöd oss småsparare fysiska kontor dit vi kunde gå med våra kontanter fanns det en anledning att öppna sparkonton där. Men numera har som bekant även Nordea, Swedbank, SEB och Handelsbanken förvandlats till internetbanker. Skillnaden mellan att ha sina sparpengar hos storbanken eller hos Sevenday, Aros och Marginalen är med andra ord marginell.

Själv testade jag nyligen att öppna konton hos några av uppstickarna och flytta över lite pengar från mitt nollräntekonto hos en av storbankerna. Det var slående hur smidigt det var. Det enda som krävdes för att öppna ett konto var en enkel inloggning via Bank-ID. Jag fick sedan fylla i ett formulär med ytterligare några uppgifter, och när jag till sist signerat ansökan med Bank-ID var allt klart. Det tog max fem minuter!

Att hantera sitt konto visade sig vara ännu enklare. Det var lika smidigt att sätta in pengar på kontot som att betala en räkning, och för att ta ut pengarna krävdes det bara några musklick och någon dags väntan – sedan hade jag pengarna på ett valfritt konto.

Att inte fler säger ”hejdå” till storbanken förvånar mig, men jag tror att de kan räkna med allt hårdare konkurrens i takt med att fler av oss inser hur lätt det numera är att byta.

Själv ser jag fram emot att om ett år få ett årsbesked där räntan faktiskt blir mer än noll procent.