Pdf-filer utformades för att vara ett universellt, lättläst dokumentformat, och de tjänar sitt syftet bra. Det är numera väldigt enkelt att konvertera valfritt dokument till pdf-format – det är bara att välja att spara dem som pdf i exempelvis Microsoft Office eller att skriva ut dem med den inbyggda skrivaren Microsoft Print to PDF i alla andra program.

Men säg till exempel att du har en samling bilder – säg dokument som du har skannat till din dator som jpg-filer – och vill kombinera dem till ett enda pdf-dokument för enkel delning eller läsning, hur gör du då? Det är inga problem med ett svindyrt program som Acrobat Pro och det går också att åstadkomma med diverse gratisprogram av varierande kvalitet som inte alltid gör precis vad du vill.

Men faktum är att även detta går att göra med bara vad som redan finns i Windows. Windows 10 innehåller nu ett alternativ för att skriva ut till en pdf-fil som är inbyggt i Utforskaren. Du kan helt enkelt välja en massa bildfiler och skriva ut dem till en pdf-fil direkt.

Pdf

1. Sortera

För att kombinera en grupp bilder till en pdf-fil måste du först se till att dina filer listas i Utforskaren i den ordning du vill att de ska visas i pdf-filen. Du kan behöva byta namn på dem så att de sorteras som du vill.


Pdf

2. Skriv ut

När du har dina bilder i rätt ordning markerar du dem allihop och högerklickar på dem. Välj sedan Skriv ut från den vanliga högerklicksmenyn.


Pdf

3. Skrivare

Välj Microsoft Print to PDF från rullgardinsmenyn Skrivare. Du kan också välja pappersformat A4 om det inte är förvalt. Behöver du ha dokumentet i liggande format, klicka på Alternativ.


Pdf

4. Skapa

Klicka sedan på Skrivaregenskaper för att välja. Klicka därefter på Skriv ut och välj var du vill spara din fil. Ibland blir sidordningen konstig, trots sorteringen. Då kan du behöva prova med andra filnamn.