Att ha olika lösenord överallt är viktigt, vilket dock gör det lite knepigare att hålla reda på dem. Det finns gott om program som kan hjälpa dig med detta, men så gott som alla kräver att du på något sätt lämnar över kontrollen till andra. Du måste låta en server någonstans lagra dina känsliga data.

För nu ganska länge sedan drog vi en lans för det förträffliga lösenordsprogrammet Keepass i den här artikeln. Just det programmet är fortfarande lika bra om du vill behålla kontrollen själv, över flera plattformar. Det senare är viktigt – du vill ju kunna komma åt alla dina lösenord, pinkoder till kort och vad det nu kan vara från alla enheter.

Du behöver tillgång till någon form av molnlagring för att kunna synkronisera mellan olika enheter. Google Drive, Microsoft Onedrive, Dropbox eller något annat duger bra. Du krypterar din information säkert själv i din lokala enhet, så ingen serverägare kan någonsin komma åt dina data.

Du hittar Keepass för Windows, Linux, Android, Iphone och en massa andra plattformar på www.keepass.info/download.html.

Keepass

1. Windows

Med Keepass igång i Windows, välj att spara din lösenordsdatabas i den mapp som synkroniseras från datorn till din molnlagring. På bilden är det Google Drive, men det kan lika väl vara till exempel Onedrive.


Keepass

2. Mobilt

Starta Keepass på den mobila enheten. Klicka på de tre prickarna och välj Öppna en annan databas. Välj den molnlagring du använde i förra steget.


Keepass

3. Logga in

Ange de inloggningsuppgifter som behövs. Med Android och Google Drive blir det extra enkelt, eftersom telefonen redan är inloggad.


Keepass

4. Databas

Välj den Keepass-databasfil som du sparade i molnet. Nu kan du använda appen som vanligt. Ändringar sparas i molnet på ett tryggt sätt, eftersom du själv har koll på krypteringen, och du når dina lösenord från valfri enhet.