Det är många som har mer tid hemma i dessa besvärliga dagar. Kanske det blir lite över för att göra de där sakerna du skjutit upp. Du kan till exempel sköta om din dator – den behöver det säkert. Här kommer några enkla tips.

1. Ordna dina filer. Samla dina dokument på ett ställe, sortera, organisera och ta bort dubbletter. Kanske du vill passa på att städa Windowsskrivbordet också?

2. Skapa en strategi för den där säkerhetskopieringen som aldrig blivit av. Sätt upp en säkerhetskopiering med hjälp av lämplig mjukvara (Windows egen Filhistorik går bra) som automatiskt och regelbundet kopierar viktiga filer till molnet, en extern hårddisk eller en nas.

3. Byt dina lösenord. Använd olika överallt och skaffa dig en lösenordshanterare.

Karantänfix

4. Rengör datorn. Detta är särskilt viktigt för stationära datorer, som snabbt kan damma igen. Torka av utvändigt och beväpna dig sedan med en burk tryckluft. Öppna datorn och gör rent från damm.

5. Rengör tillbehören. Avsluta med en noggrann städning av de stora bakteriesamlarna – musen och tangentbordet. Skaka ur smuts och damm och rengör med en trasa och mycket lite av något rengöringsmedel. Särskilda rengöringsservetter är ännu bättre.