FRÅGA. Jag använder Microsoft Word och jag trivs med det programmet. Ett problem jag har är att programmet öppnar sig i ett väldigt stort fönster. Det fyller hela skärmen, och varje gång jag ska använda det måste jag göra det mindre för att jag ska kunna se skrivbordet och mina mappar. Finns det någon lösning på mitt problem?
Kim

SVAR. När du öppnar ett program från Aktivitetshanteraren i Windows kan du själv välja hur stort fönstret ska vara. Det här är en funktion som har funnits länge, och som även finns kvar i Windows 10.
För att ändra gör du så här:

Storlek

1. Högerklicka på ikonen i Aktivitetsfältet, i ditt fall Word. I den meny som öppnas ser du nu programmets ikon, precis ovanför Ta bort från aktivitetsfältet. Högerklicka på programikonen (Word) så dyker en ny meny upp. Välj Egenskaper.

Storlek

2. Nu öppnas ett nytt fönster av traditionellt Windows-snitt. Under fliken Genväg går du ned till Kör i och klickar på pilen till höger. Du kan nu välja tre alternativ. Maximerat betyder att Word fyller hela skärmen, alltså det läge som du verkar ha. Minimerat betyder att programmet bara lägger sig i Aktivitetsfältet utan att visas på skärmen. Normalt fönster är det du vill ha för att själv kunna välja storlek. Bekräfta med OK när du har gjort ditt val.

Som regel öppnas Word nu i samma fönsterstorlek som du hade när du stängde det. Det har dock varit en del rapporter på nätet om att det här krånglar, och det finns då ett smart knep: Öppna Word som vanligt och ställ in fönstrets storlek. Håll sedan ned knappen Ctrl och stäng Word med krysset högst upp till höger. Nu ska storleken ”tvångssparas”.