Kraftfullare kartor

Google-ägda Waze är en tjänst som har specialiserat sig på just bilister. Den visar hur du smidigast tar dig från punkt a till punkt b, precis som i exempelvis Google Maps. I Waze delar dock bilisterna i större utsträckning med sig av information om olika problem i trafiken, vilken gör tjänsten kraftfullare för dig som kör bil.

Bil

Trafikregler i hela unionen

Ska du ta bilen utomlands på semestern? I EU-appen Going Abroad samlas trafikregler i alla europeiska länder. Tryck bara på det land du ska köra i så får du exempelvis veta mer om hastighetsgränser, krav på säkerhetsbälte och vad trafikljusen betyder. 
Bil


Mer än bra vägkrogar

För att hitta bra vägkrogar kan du använda Viamichelin. Bakom tjänsten ligger Michelin, alltså den däcktillverkare (!) som driver restaurangguiden Guide Michelin. I Viamichelin hittar du förstås restaurangerna, men även hotell, parkeringsplatser och bensinmackar.
 
Bil

Hitta laddare till elbilen

För den som kör elbil är det en utmaning att hitta laddstationer. Här kan Plugshare komma till hjälp. Det är en app som visar var laddningsstationerna ligger – i Sverige och resten av världen.

Bil


Bensin till lågpris

Kör du en bensin- eller dieselbil är den stora utmaningen att pressa kostnader, och här kan Bränsleappen hjälpa till. I den kan användare tipsa om var bensinen säljs till lågpris. Denna norska app (Drivstoffappen i Norge) finns numera även i Sverige, men i skrivande stund finns det dåligt med svenska priser.


Prispress på verkstan

Det är dyrt att vara bilägare, och en kostnad som kan skjuta i höjden är verkstadsnotan.
Ett bra tips är att jämföra priset i förväg, och hos Autobutler kan du begära in offerter från över 200 verkstäder runt om i landet. Fyll bara i vilket arbete som ska utföras så får du reda på vad det skulle kosta.
Bil

Surfa till www.autobutler.se


... och försäkringen

En annan hög kostnad är försäkringen. För att se vad försäkringsbolagen har att erbjuda kan du gå in på den här jämförelsetjänsten. Den drivs av Konsumenternas Försäkringsbyrå, som är en oberoende stiftelse med Konsumentverket och Finansinspektionen i ryggen.

Bil


Betala parkering i hela Europa

Parkeringsautomaterna är på väg ut, och istället ska man betala i en app. Många kommuner har egna appar, men det finns även sådana som är universella. Easypark hjälper dig exempelvis att hitta och betala parkering i över 1 500 städer i Sverige och övriga Europa.

Bil


Smarta tips för bilköpet

Du som ska köpa eller sälja bil kan ha nytta av Konsumentverkets sajt Hallå konsument. Här samlas information om exempelvis om vilka regler som gäller när du ska köpa bil – oavsett om du gör det av en privatperson eller ett företag.
Du hittar också en sammanställning av de tio mest bränsleeffektiva bilmodellerna.


Kolla bilägaren med appen

Du som vill veta mer om din egen eller andras bilar kan använda Transportstyrelsens app Mina fordon. Här får du teknisk information om bilen, och du kan även hantera exempelvis ägarbyten och avställning.
Bil