Att ha en bil är många gånger en dålig affär – i alla fall för plånboken. Det finns dock en rad sajter och appar som kan hjälpa dig att pressa kostnaderna. Här är några av de bästa.

Prispress på verkstan

Bil

Det är dyrt att vara bilägare, och en kostnad som kan skjuta i höjden är verkstadsnotan.
Ett bra tips är att jämföra priset i förväg, och hos Autobutler kan du begära in offerter från över 200 verkstäder runt om i landet. Fyll bara i vilket arbete som ska utföras så får du reda på vad det skulle kosta.
Surfa till www.autobutler.se


... och försäkringen


Bil

En annan hög kostnad är försäkringen. För att se vad försäkringsbolagen har att erbjuda kan du gå in på den här jämförelsetjänsten. Den drivs av Konsumenternas Försäkringsbyrå, som är en oberoende stiftelse med Konsumentverket och Finansinspektionen i ryggen.


Betala parkering i hela Europa

Bil

Parkeringsautomaterna är på väg ut, och istället ska man betala i en app. Många kommuner har egna appar, men det finns även sådana som är universella. Easypark hjälper dig exempelvis att hitta och betala parkering i över 1 500 städer i Sverige och övriga Europa.


Smarta tips för bilköpet

Bil

Du som ska köpa eller sälja bil kan ha nytta av Konsumentverkets sajt Bilsvar. Här samlas information om exempelvis bränsleförbrukning, värdeminskning och månadskostnad för alla bilmodeller. Ange bara vad du är intresserad av så får du snabbt svar.


Kolla bilägaren med appen

Bil

Du som vill veta mer om din egen eller andras bilar kan använda Transportstyrelsens app Mina fordon. Här får du teknisk information om bilen, och du kan även hantera exempelvis ägarbyten och avställning.