Ligger sajten nere? Det här är en vanlig fråga när vi har problem med att komma in på en speciell webbsida. Svaret kan du få från tjänsten Downdetector.

Downdetector kan användas på två sätt. För det första kan du få realtidsinformation. Ange bara sajtens namn så ser du om den har problem och vad det är som krånglar.

En kul detalj är att du kan klicka på Levande karta för att se var i världen sajten har flest problem. Det finns också en tidslinje som visar hur det har sett ut det senaste dygnet.

Downdetector

För det andra finns en funktion för kommentarer och diskussioner. Du som har upprepade problem kan med andra ord se om du är ensam eller om andra har varit med om samma sak – och kanske hittat en lösning.

Uppgifterna om vilka tjänster som ligger nere kommer från användarna, som kan anmäla sina problem med ett enkelt klick. Downdetector hämtar även information från andra källor – exempelvis Twitter. Man kontrollerar också om problemen verkligen är bekräftade.

Du kan tyvärr inte få information om alla sajter – Downdetector övervakar bara de största och viktigaste.

Ett intressant alternativ kan därför vara Sitechecker. Surfa bara hit och skriv in webbadressen till den sajt du undrar över. Sitechecker testar att besöka samma sajt, och meddelar dig om de lyckas.