Är du trött på att din personliga information dyker upp i sökresultaten på Google? Det finns mängder av sajter vars enda syfte är att dela med sig av information om personer och företag på nätet.

Vi har försökt ta bort oss själva från alla sajter som haft vår personliga information och upptäckte att det var lättare sagt än gjort. Inte nog med att det är stundtals krångligt, flera sajter erbjuder inte ens alternativet.

Varför får de göra så här?

Det kan tyckas underligt att sajter får basunera ut personliga uppgifter på det här sättet, särskilt efter att relativt nya, europeiska lagstiftningar, såsom gdpr, införts just för att värna om vår integritet och rätt till anonymitet på nätet.

I Sverige är dock den svenska grundlagen och yttrandefriheten fortfarande otroligt kraftfull, vilket gör det lagligt för alla utgivare med ett utgivningsbevis att dela med sig av information som finns att hämta i Folkbokföringen. Sajterna listade under som vägrar ta bort personuppgifter har därför sett till att förskansa sig ett utgivningsbevis och hänvisar till detta.

Om du tycker det här låter konstigt, är du inte den enda. I skrivande stund pågår juridiska processer för att se om det här egentligen är en rimlig tolkning av lagstiftningen.

Hur tar jag bort mig själv från folkbokföringen?

Du kommer snart märka att på grund av tryckfriheten är det omöjligt att bli helt och hållet borttagen från vissa sajter, men du kan bli raderad ur deras publika sök.

Om du av någon anledning är orolig för din egen säkerhet kan du förstås ansöka om att få skyddad identitet och därmed plockas bort helt från Folkbokföringen. Då försvinner du också från sajterna som är listade nedan.

Det finns olika typer av skyddad identitet, läs mer på Polisens hemsida om olika typer av sekretessbeläggning och skyddade personuppgifter. Hos Skatteverket kan du läsa mer om hur du går till väga för att ansöka om att få skyddade uppgifter.

Hitta.se

Hitta.se är bland de smidigaste sajterna att radera dig själv ifrån, allt du behöver är Bank ID. Klicka på Kontakta oss, Jag är privatperson, Ta bort uppgifter och Jag vill inte synas på hitta.se. Sök upp dig själv och klicka på Ta bort. Logga sedan in på Bank ID för att bekräfta. Klart!

Eniro

Precis som med Hitta.se är Eniro en av sajterna som helt och hållet låter dig ta bort dina uppgifter. Klicka på Uppdatera personuppgifter, Sök upp dig själv och logga in med Bank ID för att ändra eller radera personuppgifterna.

Mr Koll

Mr Koll är något mer kontroversiell än de andra sajterna listade i artikeln då de även visar upp om personer har varit delaktiga i någon typ av brottsmål. Här finns heller inget sätt att dölja din identitet under en längre tid ens i deras publika sök.

Mrkoll
Mrkoll listar inte bara upp privatpersoners namn, adress och telefonnummer, utan även information såsom om de varit med brottsmål, när personen flyttade till adressen och vilka hen bor med.

Du kan välja att dölja din fullständiga adress tillfälligt och telefonnummer tills vidare. Det gör du genom att klicka på Om tjänsten, Kundservice, Det gäller något som är publicerat och logga in med hjälp av Bank ID. Din postadress kommer dock fortfarande vara synlig och din fullständiga adress kommer att dyka upp igen efter några veckor.

Ratsit

Ratsit är en av de krångligare sajterna att få sig själv borttagen från. Här kan vi inte radera oss själva helt och hållet, men vi kan bli borttagna från deras publika sök och Googles sökresultat. Det här görs genom att kontakta Ratsits kundservice. De svarar sedan genom att skicka en blankett. Den här ska skrivas ut, fyllas i och skickas tillsammans med en kopia på ett giltigt ID till Ratsit. Nu syns du enbart för inloggade medlemmar!

Birthday.se

Precis som hos Ratsit kan du tyvärr inte radera dig själv helt och hållet från Birthday.se, utan bara dölja dig själv från de publika sökresultaten. För att göra det behöver du kontakta Birthday.se och be att de tar bort din information. Det finns ett kontaktformulär på deras sajt. Efter att du skickat förfrågan döljs informationen relativt omgående.