Testad produkt: Samsung Smart Monitor M7
Pris: 4 290 kronor på Elgiganten

Vi är lite osäkra vilken produktkategori vi ska placera Samsung Smart Monitor i. En sak är säker: Det är uppenbarligen en bildskärm, med dubbla hdmi-ingångar på baksidan, där du kan plugga in en dator, konsol eller annan bildkälla. 

Betyg 4 av 5

Omdöme

Som enbart bildskärm är Smart Monitor M7 fullt godkänd för att få 4k på skrivbordet och bara aningen dyrare än likvärdiga konkurrenter. Att den sedan kombinerar detta med en smart tv-plattform är riktigt kul. Sedan blir den dock överambitiös och försöker sig på hemmakontorsfunktioner som den inte gör lika bra. Tar vi dessa med en nypa salt är det fortfarande en intressant skärm som inte ens är särskilt dyr.

Positivt

  • Bra som skrivbordsskärm.
  • Inbyggt smart-system med rätta mediaapparna.
  • Ett helt gäng bonusfunktioner.
  • Lätt att ansluta tillbehör

Negativt

  • Inte optimal bild för media
  • Seg webbläsare
  • Vissa extrafunktioner lider av prestandaproblem
 
Som en skärm för skrivbordet är det en bra skärm i ett enkelt, men diskret designat, plastchassi och en lättmonterad fot som har tiltfunktion, men går inte att justera på andra sätt. Skärmen är en 32-tums va-panel med matt yta som har 4k-upplösning. Den har inga direkt märkvärdiga egenskaper men gör inte bort sig som mediaskärm. Den har bra ljusstyrka för inomhusbruk, skarp kontrast och breda betraktningsvinklar med jämna, neutrala färger. Och även om den på pappret har hdr10-stöd skulle den behöva mer tryck i ljusstyrkan för att ge hdr-film rättvisa.

Det som gör Smart Monitor smart är att den också är en smart-tv. Eller nästan. Den saknar tv-mottagare, men har precis allt annat för att kvalificera sig som detta. Den har inbyggda högtalare av hög kvalitet för att sitta i en datorskärm, även om de har problem med att återge bastoner. En sak som däremot saknas är ett hörlursuttag.

Smart Monitor M7 gränssnitt
Smart Monitor M7

Det finns dock en lösning, Smart Monitor har nämnligen en inbyggd systemkrets med en liten flash-lagring, wifi och bluetooth-uppkoppling samt usb-kontakter. Du kan parkoppla bluetooth-hörlurar eller extern högtalare trådlöst om du inte är nöjd med ljudet.

Rätta apparna för tv-känslan

Skärmen har samma operativsystem som Samsungs övriga tv-sortiment, Tizen OS. Det ger Smart Monitor tillgång till funktioner som mediespelare för lagringsenheter anslutna via usb, systemets webbläsare, samt dess appbutik. Du får dock inte samma funktionalitet som i en ny Samsung-tv. Här saknas till exempel Samsungs Smartthings-app och bildgalleri. Men det mesta i medieappsväg finns tillgängligt.

Du kan köra Netflix, Disney Plus, Prime Video, HBO, SVT Play och alla andra populära smart tv-appar, precis som en vanlig Samsung-tv. Användare har dessutom möjlighet att skärmdela och strömma media till den, från mobilen, datorn eller surfplattan. Den har dessutom stöd för Samsung Smart View och Apple Airplay.

Skärmen stödjer Tap View för Samsung-mobiler. Det är en funktion som gör att räcker med att lägga telefonen mot sidan av skärmen för att ansluta. När vi testade det med en Galaxy Note 20 fungerade det väldigt sporadiskt. Ena stunden lyckas vi ansluta, men när vi gör samma sak ett par minuter senare händer ingenting.

Du kan även aktivera röststyrda assistenten Bixby för att styra tv:n eller diktera text. Dock bara om du ställer om systemspråket till Engelska. Allting, inklusive röststyrning, styrs med en medföljande fjärrkontroll av samma typ Samsungs tv-apparater använder. 

Extra funktioner av varierande kvalitet

Utöver detta kan du också förkonfigurera uppkoppling till en Samsung-mobil som kör skrivbordsgränssnittet Dex. Det funkar sisådär när vi testar att ansluta trådlöst, fördröjningen mellan mobil och skärm blir frustrerande hög. Med hdmi-anslutning fungerar det dock klockrent.

Smart Monitor M7 Office 365
Office-funktionen är inget annat än Micosofts webbaserade Office i Tizens webbläsare. Funktionsmässigt klarar den det mesta, men hanteringen är seg.

Det finns även en funktion för att använda skärmen som klient för fjärrskrivbord, om du har en virtuell pc på en server. Den har stöd för protokollen rdp för Windows och vnc för Mac. Du kan spara flera profiler för att snabbt kunna ansluta till dem. Detta fungerar betydligt bättre och upplevelsen är lika rapp här som att köra fjärrskrivbord via Windows-dator. Troligen ställer Smasung mycket högre krav på stabil uppkoppling för just trådlös Dex.

Slutligen ska Smart Monitor ha stöd för Office 365. Det innebär inte att den har en Office-app, utan kort och gott att det finns en färdiginställd genväg till Microsoft webbaserade Office. Här behöver du ett Microsoft-konto och en Office-prenumeration. Med mus och tangentbord får du en fullt fungerande kontorssvit. Men gränssnittet är segt och gör det till en tålamodsprövande upplevelse.

Du kan även lägga till bokmärken till webbaserade molntjänster, men då vi testade med Gmail och Google Dokument var resultatet inte särskilt lyckat. Webbläsaren visste helt enkelt inte hur den skulle hantera sajterna.

Sitter på många stolar

Med all denna funktionalitet – nedladdningsbara appar, fjärråtkomstfunktioner, webbläsare och anslutna tillbehör ställer vi oss frågan, är det här i själva verket en allt-i-ett-dator? Det är ju ingenting som säger att en sådan måste köra Windows – och Tizen är ett operativsystem. Bara för att det är mer fokuserat på media-appar och har ett mer slutet system än ett "vanlig” operativsystem gör den i stort samma saker.

Om du inte har för stora förväntningar på några av de mer avancerade funktionerna, som trådlös skärmspegling, webbläsaren och Office-funktionen, är det här en riktigt positiv upplevelse. Du får en bra 4k-skärm för skrivbordet som håller hög kontorsskärmskvalitet.

Smart Monitor M7 baksida
På baksidan sitter tre usb-portar, men bara två som du kan plugga in tillbehör i. Den tredje är en port för servicefunktioner.

Den kanske inte är rätta valet för kreativa proffs eller krävande gamers, men funkar bra för allt annat skrivbords jobb, gör inte bort sig under medievisning och kostar inte orimligt mycket. Kanske hade vi hoppats på mer dynamik i ljuset och kanske en qled-panel så att den kunnat göra skäl för hdr10-stödet, men med tanke på priset är det svårt att klaga.

Då blir den smidiga fjärrkontrollen, det gedigna utbudet av appar samt möjligheten att smidigt ansluta bluetoothljud bara en bonus. Som ersättare till en ”riktig” dator håller den inte måttet, enstaka funktioner är näst intill oanvändbara, men det finns tillräckligt mycket extra här för att göra den riktigt intressant.

Specifikationer

Produktnamn: Samsung Smart Monitor M7 S32AM700UU
Testad: Januari 2021
Produkttyp: Smart-skärm / allt-i-ett-dator
Tillverkare: Samsung
Panel: 32 tum matt va, 3840x2160 bildpunkter
Bakbelysning: Kantbelyst led, ingen lokal dimning
Ljusstyrka: Ca 250 cd/m2
Kontrast: 3 000:1 (typisk)
Hdr: HDR10
Uppdateringsfrekvens: 60 Hz
Svarstid (GtG): 8 ms
Anslutningar: 2st hdmi 2.0 (en med arc), 2st usb 2.0 typ a, usb 2 typ c in.
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth 4.2
Operativsystem: Tizen OS
Övrigt: Stereohögtalare, fjärrkontroll
Storlek: 71,6 x 19,4 x 51,7 cm
Vikt inkl fot: 6,5 kg
Effektförbrukning: ca 50 W
Rek. pris: 4 300 kr
Aktuellt pris: 4 290 på Elgiganten

Betyg: 4 av 5