Testad produkt: Lenovo Yoga Slim 7-14
Pris: 11 995 kronor hos Elgiganten

Det är bara ett drygt halvår sedan vi testade en dator med AMD:s energisnåla Ryzen-processorer från 4000-serien. Då var de unikt kraftfulla för att kunna sitta i riktigt kompakta laptops. Sedan dess har nya generationen från Intel kommit ikapp och på vissa punkter gått om. Men AMD, med sina äkta åtta processorkärnor, står sig fortfarande bra och kan leverera prisvärd prestanda, vilket de gör i denna 14-tummare från Lenovo.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Lenovo levererar här det mesta vi vill se i en kompakt laptop. Rätt prestanda, många anslutningsmöjligheter, bra kvalitet på såväl skärm som ljud och få saker att irritera sig på. Allt detta paketerat i ett snyggt och välbyggt chassi. Vore det inte för en underpresterande ssd samt avsaknaden av thunderbolt hade det blivit full pott. Men med tanke på priset är detta en dator vi kan rekommendera.

Positivt

  • Bra prestanda.
  • Hög byggkvalitet.
  • Kraftfullt ljud.
  • Möjlighet till lång batteritid.

Negativt

  • Inte så slimmad som namnet antyder.
  • Bitvis högljudd kylning.
  • Inte bästa webbkameran.
PC för Alla rekommenderar

Yoga Slim är en ny serie tunna laptops för konsumenter. Vi har tidigare testat Yoga Slim 9i, den lyxigaste, tunnaste och lättaste av dem. Här tittar vi närmare på Yoga Slim 7, som är betydligt mer alldaglig och inte lika tunn och lätt. Men så kostar den runt 10 000 kronor istället för nästan det dubbla.

Datorn finns i ett gäng konfigurationer, både med Intel- och AMD-processor, och med olika mycket minne och lagring. Det finns också en 13-tummare med samma namn, men den är snäppet dyrare.

Yoga Slim 7 14 är utmärkt för både krävande multitasking och grundläggande mediaredigering.

Enklare spelgrafik

Inbyggda Vega 7-grafiken slår fortfarande Intels Iris Xe-grafik när det gäller spelprestanda. Därför har Yoga Slim 7-datorer som kör Intel-processor fortfarande Geforce MX-kort inbyggt för att ge enklare gaming en extra skjuts.

Det är ingen skillnad på pris för en Yoga Slim 7 14 om du väljer Intel eller AMD. Men skillnaden i prestanda gör att vi tycker att AMD-modellen är mer intressant. Med 16 gigabites minne och en terrabyte ssd får du mycket för knappt 12 000 kronor.

Lenovo Yoga Slim 7 14
Yoga Slim 7 har en ljusstark skärm med bra kontrast som klarar det mesta, förutom proffsfärger för kreativt arbete.

Ssd:n är tyvärr inte av det snabbare slaget, men med tanke på priset tänker vi inte klaga. Om du kan nöja dig med en mindre ssd kan du enkelt gå ned i pris. Ibland är även mindre ssd-diskar snäppet piggare, men inget vi har kunnat testa med just den här modellen.

AMD-versionen av datorn har dock en nackdel: Den stödjer inte Thunderbolt 3, istället får vi en vanlig usb-port istället. Men de två typ c-portarna har bägge 10 gigabits hastighet och displayportstöd, så det enda som saknas är pci express-funktion. Utöver dessa två portar får du två usb 3 av typ a, hdmi-port, headsetuttag och en läsare för mikro sd-kort.

Högljudd kylning

Vi har inte testat Intel-modellen, så vi kan inte säga något om skillnaden på batteritid eller kylningsbehov. Här håller sig kylningen passiv, men bara om du verkligen inte gör något med datorn. Vid enkel surf drar ett milt susande igång som kan växa till ett påtagligt väsande om vi till exempel försöker redigera video eller något annat krävande.

Det är också stor variation i batteritid. Den kan slukas under två timmar eller räcka i nästan ett dygn, beroende på hur du använder datorn. Kan du tygla dina ambitioner klarar du en arbetsdag utan att behöva ladda, men räkna inte med det utan ta med dig laddaren.

Det går inte att klaga på byggkvaliteten. Chassit är i stadig aluminium och känns stabilt och har en enkel, men elegant stil. Daton sorterar inte in i vad vi skulle kalla ultrabook-klassen. Den hamnar strax över 1,3-kilosstrecket och, namnet till trots, är inte heller den mest slimmade i klassen.

Lenovo Yoga Slim 7 14
Det var länge sedan Lenovos Yoga-datorer var flippbara laptops. Yoga Slim 7 går att fälla upp 180 grader, men inte 360.

Plus och minus till webbkameran

Datorn har tunna skärmkanter vilket gör den kompakt som en klassisk 13-tummare, men den sticker ut mer på höjden. Upptill sticker webbkamera och en ljussensor ut i en millimeterhög flik, som gör skärmlocket enklare att greppa oh fälla upp. Webbkameran levererar snygg, brusfri bild, men den dras istället med irriterande släpighet och överexponerat ljus.

Väl uppfälld får vi ett väl disponerat men aningen trångt tangentbord, som flankas av högtalare på vardera sidan och en högst ordinär, men fullt godkänd musplatta nedanför. Tangentbordet har bra kvalitetskänsla om än med aningen kort slaghöjd samt rejäl bakbelysning.

Skärmen är en matt ips-panel med den traditionella upplösningen 1 920 x 1 080 bildpunkter. Den levererar jämn bild oavsett betraktningsvinkel samt hög kontrast med djup svärta. Färgomfånget är bra för kontorsjobb och det mesta i mediaväg, men kommer inte riktigt upp i full srgb-klass. Hdr-stöd får du klara dig utan. 

Överraskande tungt ljud

Högtalarna vid sidan av tangentbordet levererar kraftfullt ljud med överraskande tyngd i basen. Datorn har Dolby Atmos-stöd som ger smart automatik för ljudoptimering.

Lenovo Yoga Slim 7 14 tangentbord
Kraftfull bakbelyning och dito högtalare.

Det finns en förinstallerad Dolby Atmos-app, men försöker vi starta den händer inget. Det visar sig att kontrollerna för ljudinställningar har flyttat in i appen Vantage, Lenovos universalapp för extra hårdvaruinställningar, datorinformation och supportfunktioner.

Utöver det får vi en prova på-version av McAfee Livesafe förinstallerat, men annars är det fritt från bloatware. Istället får vi förslag på extra program att ladda hem och installera när datorn startar första gången. Det är ett mer användarvänligt sätt att göra det på och något vi uppskattar.

Även om det inte är en fulländad dator är det svårt att klaga på Yoga Slim 7. Behöver du inte en terrabyte lagringsutrymme finns ett par modeller med samma hårdvara till ett ännu lägre pris.

Specifikationer

Produktnamn: Lenovo Yoga Slim Yoga Slim 7-14 82A20057MX
Testad: Januari 2021
Tillverkare: Lenovo
Processor: AMD Ryzen 7 4700U, 2 GHz octa core
Grafik: Radeon RX Vega 7
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd, plats för mikro-sd
Bildskärm: 14 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2st usb 3 typ c, 2st usb 3 tup a, hdmi, headset 
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Bakbelyst tangentbord
Ljudnivå: 0-41 dBa
Batteritid: 1h 45min (hög belastning), ca 22h (låg belastning)
Storlek: 32,06 x 20,1 x 1,5 cm
Vikt: 1,33 kg
Rek. pris: 11 995 kr
Aktuellt pris: 11 995 kr hos Elgiganten

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 7 210 poäng, 1 219 poäng single core
Geekbench 5, cpu: 5 984 poäng, 1 141 single core
Geekbench 5, grafik: 15 278 poäng
Disk, läsning: 764,3 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms

Betyg: 4 av 5