Testad produkt: HP Envy Pro 6420
Pris: Från 995 kronor hos Prisjakt.

I normala fall brukar en enklare färgskrivare för foton och sporadiska utskrifter räcka ganska bra för de flesta, men så här i Corona-tider med allt vad det innebär av hemmajobbande kan en mer avancerad och funktionsrik skrivare vara praktisk. En sådan skrivare är HP Envy Pro 6420.

Betyg 4 av 5

Omdöme

HP Envy Pro 6420 är en billig och funktionsrik bläckstråleskrivare som fungerar bra för hemmakontoret. Den är både lättplacerad och lättanvänd och skriver ut snabbt med bra kvalitet. Kopieringen/skanningen är tyvärr inte lika snabb samtidigt som driftskostnaden är hög med en snittkostnad på 2,24 kronor för färgutskrifter i A4.

Positivt

  • Billig.
  • Snygg och smidig.
  • Bra utskriftskvalitet.
  • Snabba utskrifter.

Negativt

  • Hög utskriftskostnad.
  • Cyan, gul och magenta i samma bläckpatron.
  • Långsam kopiering/skanning.
Förutom att kunna skriva ut i olika format klarar den även av att skanna, kopiera och faxa mobilt. Detta kan göras direkt på skrivaren, från en dator eller valfri mobil enhet.

HP Envy Pro 6420 är, trots sin funktionsrikedom och att den är utrustad med en dokumentmatare (för automatisk kopiering/skanning av upp till 35 sidor i ett svep) relativt liten och smidig, vilket gör den mer lättplacerad i hemmet. Den är också diskret och snyggt designad, allt för att smälta in så bra som möjligt i hemmakontorsmiljön.

Plats för 100 ark A4-papper

Dokumentmataren (som är placerad ovanpå skrivaren) har alltså plats för 35 sidor. Pappersinmatningen är placerad under skrivaren och det facket har plats för upp till 100 ark A4-papper. Utmatningen sker framtill, där en stadig, utfällbar arm hjälper till att fånga upp sidorna.

Intill pappersutmatningen finns också touchknappar med vilka du kan styra skrivaren. HP Envy Pro 6420 är dock inte utrustad med någon lcd-skärm, så information om bläcknivåer med mera får du via gränssnittet i datorn eller mobilen.

HP Envy Pro 6420
Gränssnittet är tydligt och lätt att använda.

Lättanvänd skrivare

Installationen av HP Envy Pro 6420 går snabbt och smidigt och appen (som är på svenska) är pedagogisk och lättanvänd. Att sätta in bläckpatronerna är också lätt gjort, men tyvärr har HP valt att samla färgerna cyan, gul och magenta i en enda färgpatron. Det gör visserligen ett byte enklare, men är oekonomiskt då hela patronen måste bytas ut när endast en färg tagit slut.

Programvaran för HP Envy Pro 6420 är enkel, tydlig och lätt att använda, såväl kopiering som skanning fungerar bra. Tyvärr går det inte särskilt snabbt, HP Envy Pro 6420 är långsammare än många andra multifunktionsskrivare vi tidigare har testat.

Dessbättre gäller inte detta för utskriftshastigheterna. Att skriva ut en tung pdf på 14 sidor tar 12 sekunder per sida. Att skriva ut ett färgfoto på 10 x 15 centimeter tar 32 sekunder, vilket placerar HP Envy Pro 6420 i toppskiktet jämfört med andra bläckstråleskrivare vi har testat tidigare.

Bildkvaliteten är också bra, både när det gäller vanliga A4-utskrifter och foton på fotopapper. Utskrivna bilder har skärpa, klara färger och en bra svärta.

Även om HP Envy Pro 6420 är billig att köpa med sitt cirkapris på 1 100 kronor, så är utskriftskostnaden desto högre. En snittkostnad på 2,24 kronor per färgutskrift i A4 gör att HP Envy Pro 6420 har en högre driftskostnad än många andra skrivare vi testat och är något som drar ned betyget.

Specifikationer

Testad: Januari 2021.
Tillverkare/kontakt: HP, www.hp.se.
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med Android eller IOS.
Antal bläckpatroner: 2 (1 pigmentsvart, 1 färgpatron med cyan, magenta och gul).
Kostnad nytt bläck för 500 sidor (Nordicink.se, originalbläck, största förpackningen): 1 120 kronor.
Kostnad per sida A4 (ISO24711): 2,24 kronor.
Upplösning skrivare: 4 800 x 1 200 dpi.
Upplösning skanner: 1 200 dpi.
Kapacitet inmatningsfack A4: 100 ark.
Dokumentmatare: Ja, 35 ark.
Lagring: -
Lcd-skärm: Nej.
Anslutningar: Wifi, usb, bluetooth.
Fax: Mobilt fax.
App på svenska: Ja.
Snitt utskriftshastighet A4 färg per sida: 12 sekunder.
Utskriftshastighet enskilt färgfoto 10 x 15 centimeter: 32 sekunder.
Kopiering A4 färg snitt: 36 sekunder.
Skanning A4 färg 300 dpi snitt: 20 sekunder.
Skanning A4 färg 600 dpi snitt: 55 sekunder.
Mått: 43,2 x 36,1 x 17,4 centimeter.
Vikt: 6,2 kilo.
Cirkapris: 1 100 kronor.
Pris: Från 995 kronor hos Prisjakt.

Betyg: 4 av 5