Testad produkt: Razer Book 13
Pris: 20 490 kr hos CDON

De senaste åren har vi sett hur MSI och Gigabyte, två tillverkare som tidigare var fokuserade på gaming-produkter, satsat på datorer för bredare användning som media, kontorsjobb och skapande. Nu går Razer samma väg och breddar sitt utbud med Razer Book 13, en kompakt lyxigt bärbar dator tänkt för seriöst arbete.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Razer visar att de kan mer än att bygga snygga speldatorer. Denna lyxiga notebook med Intel Evo-märkning håller toppklass och bjuder på ett mångsidigt och programmerbart tangentbord. En medioker webbkamera, en liten ssd för sin prisklass samt en design som gör den mindre mobil än konkurrenterna är de enda nackdelarna. 

Positivt

  • Bra prestanda
  • Utmärkt byggkvalitet
  • Gott om anslutningar
  • Bra bild och ljud
  • Kul med rgb-tangentbord

Negativt

  • Kantig och relativt tung
  • Halvdan webbkamera
  • Snålt med lagring
PC för Alla rekommenderar

Den är byggd på Intels Evo-plattform, vilket innebär att den har senaste generationens mobil Intel Core i7-processor samt Intels klart förbättrade Iris Xe-grafik. Razer har stoppat in 16 GB snabbt internminnen och en riktigt snabb ssd, som dock bara är på 256 GB, vilket känns i underkant. Det finns en modell med 512 GB ssd, men den kostar tre tusen kronor till, samt har en 4k-skärm istället för full hd, som vår testade modell.

Det här är prestandamässigt i samma division som till exempel en ny Dell XPS 13 eller Acer Swift 5 som vi nyligen testat. Plattformen håller mer eller mindre jämna steg med Apple M1 och AMD Ryzen 7-datorer. Konkurrensen i toppen är hårdare än någonsin, men en bra Intel-laptop är fortfarande ett tryggt val.

Det här är inte en superslimmad laptop. Razer Book 13 är tillverkad i ljus, matt aluminium med räta vinklar, relativt vassa kanter och väger in på 1,4 kilo. Det är precis över där vi drar gränsen för vad vi kallar för ultralätt. Tankarna går osökt till 13 tums Macbook Pro, som också prioriterar extra stabilitet över tunn design.

Razer Book 13
Strama linjer och byggkvalitet i topp, men Razer Book 13 hör till de tyngre 13-tummarna.

 
Fördelen med en tjockare design är att Razer inte behöver kompromissa bort externa portar. Här finns plats för dubbla thunderbolt 4-portar, en traditionell usb 3 av typ a, fullstor hdmi-port och micro-sd-kortläsare.

Hög klass för media och jobb

Vi fäller lätt upp det stadiga skärmlocket och möts av en 13,4-tums skärm, vilket i praktiken innebär en 13,3-tummare, fast med några extra millimeter och drygt hundra pixlar extra på höjden. Det är en utmärkt allroundskärm med hög ljusstyrka, bra kontrast, utmärkta betraktningsvinklar och jämna färger med hög precision.

Men det är inte en skärm för till exempel professionella fotografer. Den har också långa svarstider, även om Intel Iris Xe-grafiken räcker för enklare spel är det absolut inte en speldator, utan snarare en för kontorsarbete, enklare mediearbete eller mediekonsumtion.

De inbyggda högtalarna är alldeles utmärkta. Ljudförbättringssystemet från THX ger dig ett fylligt och detaljerat ljud för musik och livfullt simulerad surround om du väljer det. 

Fortfarande färgglatt

Skärmen är blank, men har en utmärkt ytbehandling som reducerar reflexer. Skärmen har pekkontroll med snabb respons och bekväm yta. Den går också att beställa med helmatt skärm utan pekkontroll från tillverkaren. 

Razer Book 13 hopfälld
En stiliserad Razer-logga i skärmlocket. Annars är det inte mycket som sticker ut.

Föredrar du vanlig muskontroll håller musplattan utmärkt klass. Likaså tangentbordet, som har tydlig slaghöjd och välbalanserad mekanik i knapparna. Det är dock aningen trångt, då den stora musplattan och högtalare på vardera sida tar upp plats. I en modern 13-tummare med tunna skärmkanter som denna, ser vi helst att hela datorns bredd utnyttjas för tangentbord.

Razer har inte helt släppt gaming-profileringen, Razer Book 13 har fortfarande rgb-bakbelysning i tangentbordet, precis som tillverkarens speldatorer. Du har full kontroll över varje individuell knapp och kan programmera alla mjöliga sorters avancerade effekter. Det finns lyckligtvis också ett enklare gränssnitt för att välja enklare färgprofiler och till exempel få neutralt statisk vit bakbelysning.

Allt styrs från programmet Razer Synapse, där du också kan göra enklare funktions- och prestandainställningar, programmera tangentbordsmakron eller synkronisera rgb-effekter med andra kompatibla produkter. Det mesta av detta tilltalar kanske bara en viss typ av användare och då detta inte är en speldator borde Razer ha minskat på effekterna.

Webbkameran svagaste komponenten

Ovanför skärmen sitter två minimala kameror. Dels en 720p-webbkamera som kanske är datorns svagaste punkt, med seg bilduppdatering och dessutom burkig mikrofon för videosamtal, dels en ir-kamera för biometrisk inloggning med Windows Hello, som fungerar felfritt i våra tester.

Razer Book 13 tangentbord
Tangentbordet kan lysa i alla regnbågens färger, om du skulle vilja sätta lite flärd på arbetsdagen.

Den ljusstarka skärmen till trots är batteritiden i datorn riktigt bra. Vi får ut flera timmar av intensivt arbete, och snålar vi med skärmljusstyrkan och håller oss till sporadiskt skrivande klarar den upp emot 20 timmar. Razer Book klarar aktivt användande av surfande och Office under en dryg arbetsdag, så känner du dig modig kan du skippa att ta med strömadaptern. Den som medföljer är dock trevligt kompakt.

Vi förväntar oss alltid hög kvalitet i Razers påkostade datorer – och Razer Book lever upp till förväntningarna. Ljud, bild, byggkvalitet och prestanda håller rätt nivå. Funktionsmässigt får vi både snabb uppkoppling och generöst med anslutningar. Det är dock en aningen för bastant konstruktion för den som vill ha maximal portabilitet.

Specifikationer

Produktnamn: Razer Book 13 RZ09-03571NM1-R3N1
Testad: Januari 2021
Tillverkare: Razer
Processor: Intel Core i7 1165G7, 2,8 GHz quad core
Grafik: Intel Iris Xe Graphics G7
Minne: 16 GB ddr4x
Lagring: 256 GB ssd, plats för micro-sd
Bildskärm: 13,4 tum blank ips, 1920 x 1200 bildpunkter
Webbkamera: 720p, ir för Windows Hello
Anslutningar: 2 st thunderbolt 4, usb 3 typ a, hdmi, headset 
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.1
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Rgb-tangentbord, ansiktsinloggning, TPM 2.0
Ljudnivå: 0–39 dBa
Batteritid: 4h 30min (hög belastning), 20h (låg belastning)
Storlek: 29,6 x 19,9 x 1,5 cm
Vikt: 1,4 kg
Rek. pris: 20 490 kr
Aktuellt pris: 20 490 kr hos CDON

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 4 648 poäng, 1 513 poäng single core
Geekbench 5, cpu: 5 454 poäng, 1 565 single core
Geekbench 5, grafik: 18 622 poäng
Disk, läsning: Upp till 3 465 MB/s*
Disk, skrivning: Upp till 820 MB/s*

*Vi byter härmed mätmetod för lagringstester och anger snabbaste uppmätta sekventiella läs- och skrivhastigheter mätt med CrystalDiskmark. Det ger en mer relevant bild av lagringsprestanda för en modern ssd än vår tidigare mätmetod. Dessa siffror är inte jämförbara med mätresultaten i tidigare datortest.

Betyg: 4 av 5