Testad produkt: Asus Zeneye
Pris: 3 999 kr hos Kjell & Company.

Asus Zeneye är ett övervakningssystem i samma still som exempelvis Arlo Pro 3 och Arlo Ultra. Till skillnad mot dessa är inköpskostnaden för Asus Zeneye mycket lägre och det behövs inget abonnemang för att kunna övervaka hemmet. Det senare är dock en sanning med viss modifikation.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Asus Zeneye är ett lättanvänt och relativt billigt övervakningssystem med en smart lösning för lokal lagring av videoklippen. Något abonnemangskrav finns inte, men vill du ha molnlagring kostar det extra. Tyvärr saknas några önskvärda funktioner och bildkvaliteten får inte mer än godkänt.

Positivt

  • Lättanvänt med pedagogisk app
  • Smidig lokal lagring
  • Relativt billigt
  • Abonnemang ej nödvändigt

Negativt

  • Abonnemang krävs för molnlagring
  • Endast 1080p upplösning och 120 graders bildvinkel
  • Ej löstagbara batterier
Grundpaketet för Asus Zeneye består av en hubb och två kameror. Hubben kopplas till din router och kamerorna ansluts sedan trådlöst till denna. I hubben finns 8 GB inbyggt lagringsutrymme för inspelade videoklipp, vilket kan utökas med externa lagringsenheter via två usb-portar. Både den inbyggda lagringen och usb-portarna är ett välkommet alternativ till de micro-sd-kort som annars är vanligt förekommande för den lokala lagringen. I hubben finns även en inbyggd siren som tjuter med 110 dB när larmet aktiveras.

Asus gör en stor sak av att det inte behövs ett abonnemang för att använda Zeneye, vilket i och för sig är sant. Men då måste du nöja dig med enbart lokal lagring. Vill du kunna lagra dina inspelade videoklipp i molnet krävs ett abonnemang som kostar från 52 kronor i månaden för ett årsabonnemang. Och vill du ha fler än en kamera (vilket du oftast vill om du ska övervaka ditt hem) kostar det än mer, 154 kronor i månaden för upp till 16 kameror.

Det finns dock inga dolda funktioner som kräver abonnemang, vilket Arlos system bitvis har. Samtidigt lämnar funktionerna hos Asus Zeneye en del övrigt att önska (mer om det nedan).

Lätt att installera och använda

Att installera Asus Zeneye är snabbt och enkelt. I princip behöver du bara ladda ned appen, ansluta hubben till din router och sedan med ett par knapptryck lägga till dina kameror. Kamerorna är också väldigt lättplacerade tack vare sina magnetfästen, en funktion de delar med Arlos kameror. De är också vädertåliga (IP65) och fungerar lika bra inomhus som utomhus.

Batteritiden är upp till ett år, men det beror ju förstås på hur mycket som spelas in och hur ofta du väljer att strömma video live. Tyvärr saknar kamerorna löstagbara batterier, när de måste laddas blir du utan övervakning under laddtiden.

Appen är mycket lättanvänd och helt på svenska. Den har ett tydligt och enkelt gränssnitt där det går snabbt att bläddra mellan anslutna kameror, se inspelningar eller göra inställningar av olika slag.

Funktionsmässigt är Asus Zeneye också ett välutrustat system, där du kan styra allt från sensorernas känslighet till när, hur och var de ska spela in samt hur du ska meddelas då rörelse upptäcks.

Tyvärr saknas, trots funktionsrikedomen, några önskvärda inställningar och funktioner hos Asus Zeneye. Exempelvis finns ingen smart identifiering av personer, husdjur med mera, vilket ökar risken för falsklarm.

Asus Zeneye
Inomhus i lampljus.
Asus Zeneye
Inomhus i mörker.
Asus Zeneye
Inomhus i dagsljus.

Okej bildkvalitet

Den maximala upplösningen för Asus Zeneye är 1080p (1920 x 1080 bildpunkter) med 24 bilder per sekund. Jämfört med Arlos kameror är detta mycket lägre upplösning och bildkvaliteten är heller inte alls i samma klass. Särskilt är det bildkvaliteten när det är mörkt som inte riktigt lever upp till förväntningarna. Någon inbyggd belysning i kameran för att förbättra mörkerseendet finns inte heller. Bildvinkeln på 120 grader är också i lägsta laget.

Men även om den inte når upp i Arlo-klass är bildkvaliteten hos Asus Zeneye okej, särskilt med tanke på prislappen.

Kamerorna är dock hyfsat snabba i responsen, med bara ett par sekunders fördröjning både vid livestreaming och larm vid rörelsedetektering.

Specifikationer

Produkt: Asus Zeneye
Testad: Februari 2021
Tillverkare/kontakt: Asus, asus.se
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med Android eller IOS
App på svenska: Ja
Webbåtkomst: Nej
Upplösning: 1080p (1920 x 1080 bildpunkter)
Bildvinkel: 120 grader diagonalt
Ljud: Mikrofon, högtalare, siren
Rörelsesensor: Ja, med zoner
Ljudsensor: Ja
Smart rörelseigenkänning: Nej
Nätverk: Wifi
Batteritid: Upp till ett år
Vädertålighet: IP65
Lagring: 8 GB inbyggd lokal lagring, extern lagring via två usb-portar, molnlagring med abonnemang
Abonnemangskostnad: Från 52 kronor per månad för molnlagring
Färg: Vit/grå
Övrigt: Inbyggd siren i hubben (110 dB) Röststyrning med Amazon Alexa
Cirkapris: 4 000 kronor (basstation och två kameror)
Pris: 3 999 kr hos Kjell & Company.

Betyg: 3 av 5