Testad produkt: Chromebook X360 14c
Pris: 6 990 kr hos HP

Under 2020 växte Chromebook. En ny typ av dyrare, kraftfullare och lyxigare version av datorn blev ett extra intressant tillskott i utbudet. Det har tidigare funnits enstaka sådana, men nu har varenda tillverkare en eller flera Chromebooks i som ligger i samma klass som en medeldyr bärbar Windows-dator.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Ett snyggt och stabilt bygge med grundläggande prestanda och ett tilltalande pris. Men Chromebook X360 14c har svårt att hävda sig i konkurrensen mot alternativ som är lättare, snäppet snabbare och har bättre skärmar, utan att kosta särskilt mycket mer. Du kan tryggt köpa en och lär inte bli besviken, men vi skulle rekommendera att du tittar på alternativen.

Positivt

  • Hög byggkvalitet.
  • Rätta notebookprestandan.
  • Bra ergonomi.
  • Bra ljud.

Negativt

  • Relativt tung.
  • Långsam lagring.
  • Blek och ljussvsag skärm.
  • Steget efter i batteritid.

Nya HP Chromebook X360 är en snygg och välbyggd 14-tummare med ett stabilt metallchassi, slimmad design och en skärm som går att flippa 360 grader. Det innebär att det givetvis också är en pekskärm, vilket gör den extra lyckad att köra Android-appar på.

Chromebook X360 14c drivs av en Intel Core i5-processor, åtta gigabyte ramminne och 128 gigabyte lagring, vilket ger den gott om prestanda för tunga webbsidor, Android-appar och till och med Linux-program, om du är äventyrlig av dig och slår på beta-funktionen som möjliggör detta.

HP Chromebook X360 14 flippad
ChomeOS blev riktigt pekvänligt 2020 och en flippbar Chromebook som den här utnyttjar det bäst. Men någon handhållen tablet är det här verkligen inte.

Prispressad på flera sätt

Du får även en skärm bra pekkontroll och full hd-upplösning, samt kraftfullt välljudande högtalare. Datorn har en väl godkänd uppsättning externa anslutningar, med dubbla usb c-portar, som har displayportstöd för extern skärm, en traditionell usb 3 typ a-port samt en mikro sd-kortläsare.

Chromebook X360 14c kostar dock bara lite drygt hälften så mycket som HP:s Elite c1030 Chromebook. Den här blir din för strax under 9 000 kronor. På pappret har de mycket gemensamt, men vad är då skillnaden?

För det första är det en konsumentdator, vilket betyder att den inte har den utökade garanti och servicenivå som business-Chromebooks har. Det innebär inte att villkoren är dåliga för datorn, utan du får normala ett års inlämningsgaranti som vilken annan konsumentprodukt som helst.

För det andra är det ett enklare och inte lika slimmat bygge. Det här är en 14-tummare med aningen tjockare skärmkanter, en vikt på över ett och ett halvt kilo och en del detaljer i designen är inte lika eleganta som Elite-modellen. Just skärmlocket är extra bastant och bidrar både till en stor del av tjockleken och vikten.

HP Chromebook X360 14c
Stora usb-porten får knappt plats, den har nu hamnat bakom en utfällbar lucka.

Kvalitet i konstruktionen

Överlag är datorn dock välbyggd för en laptop den här prisklassen, med hög kvalitet på tangentbord och musplatta. Den är utrustad med en överraskande bra webbkamera som levererar rapp bild med bra ljushantering. Mikrofonen gör din röst tydlig och du får extra säkerhet i form av inbyggd fingeravtrycksläsare.

På ett par punkter märks det lägre priset av, som det faktum att det är långsammare emmc-lagring istället för sata- eller m.2-ssd, vilket göt att den del saker, som att hantera stora filer eller ladda tyngre appar, tar längre tid. För allt som är molnbaserat går det dock undan, då hastigheterna på både wifi 5 och wifi 6 håller toppklass.

Skärmen håller heller inte toppkvalitet, den ligger efter en del konkurrenter i ljusstyrka och blek kontrast. Det är inte heller någon riktig stuns i färgerna, foton, film och grafik får en småtrist känsla, även om färgbalansen är övertygande neutral.

HP Chromebook X360 14c
Förutom på-knapp och volymkontroller på sidan har datorn en fysisk switch för att stänga av webbkameran.

Det finns en handfull liknande Chomebooks i samma prisklass och HP lyckas inte riktigt leverera något specifikt som gör att Chromebook X360 14c blir ett solklart val bland dessa. Datorns starkaste egenskaper är det solida bygget, ett bekvämt tangentbord och bra ljud. Men långsam emmc-lagring och en inte särskilt imponerande skärm ligger den i fatet. Den verkar också ha snäppet kortare batteritid än alternativen, även om den faktiskt slår den dyrare HP Elite c1030 .

 

Specifikationer

Produktnamn: HP Chromebook X360 14c-ca0024no
Testad: Februari 2021
Tillverkare: HP
Processor: Intel Core i5-10210U, 1,6–4,2 GHz quad core
Grafik: Intel UHD Graphics 620
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 128 GB emmc, plats för mikro-sd
Bildskärm: 14 tum blank ips, 1920x1080 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2st usb 3 typ c med displayport, usb 3 typ a, headset 
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Chrome OS
Övrigt: Bakbelyst tangentbord, fingeravtrycksläsare
Ljudnivå: 0-38 dBa
Batteritid: 10h 10min (onlinevideo, hög ljusstyrka), ca 13h (blandad användning, låg ljusstyrka)
Storlek: 32,15 x 20,6 x 1,8 cm
Vikt: 1,65 kg
Rek. pris: 8 990 kr
Pris: 6 990 kr hos HP

Prestanda

Speedometer 2.0: 113,7 poäng
Geekbench 5, cpu: 2 621 poäng, 978 poäng single core
GFX Bench Manhattan: 3 429 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 4 158 poäng
Disk, läsning: 196 MB/s
Disk, skrivning: 132,3 MB/s

Betyg: 3 av 5