Testad produkt: Avast Premium Security
Prisexempel: 499 kr (1 år, 10 enheter).

Till skillnad från de flesta antivirusleverantörer som har ett knippe olika paket med olika prisnivå och funktionalitet, har Avast numera bara två, utöver ett gratis antivirus som heter just Free Antivirus.

De två betalpaketen heter Avast Premium Security och Avast Ultimate. Men då det är ett av de mer prisvärda erbjudandena på marknaden, tycker vi inte att företaget behöver fler.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Med pressat pris, starkt och problemfritt virusskydd och ett smidigt gränssnitt kommer Avast långt. Funktionsutbudet är inte komplett, men det programmet kan göra gör det riktigt bra.

Positivt

  • Säkert virusskydd.
  • Gott om användbara funktioner.
  • Bra pris.

Negativt

  • Ingen föräldrakontroll.
  • Inget billigt alternativ för färre användare.
PC för Alla rekommenderar

Du får en pc skyddad för 399 kronor första årets och 599 kronor löpande med Premium Security. Är din huvuddator en Mac är det aningen billigare. Eller så betalar du 499 kr och sedan 799 kr per år för att skydda upp till tio enheter med Windows, Mac OS, Android eller IOS.

Det finns faktiskt ett par låsta funktioner i klienten som du kan betala extra för. Dels ett systemrensningsprogram som heter Cleanup Premium och en vpn-tjänst som heter Secureline VPN. Dessa betalar du extra för en och en om de är av intresse. Du kan också uppgradera till Ultimate och får dessa på köpet med viss rabatt. Då är det helt plötsligt inte lika ekonomiskt längre. Vpn-delen är lättanvänd och överlag kompetent, men rensningsverktyget ser inte ut att göra något som andra gratisprogram kan.

Så vi nöjer oss med Premium Security i detta test. Det är även det ett kompetent och innehållsrikt paket, byggt runt ett riktigt bra virusskydd. Säkerheten får högsta betyg både av AV-test och AV Comparatives. Programmet skannar e-posttrafik på protokollnivå och bifogade filer i Outlook.

Avast Premium Security

Aktivt eller diskret

Programmet kan vara lite tungrott på en alltför svag eller gammal dator, men på en modern pc lär du inte märka av det. Det har också en tendens att bombardera användaren med popup-rutor om status och händelser som vi i nio fall av tio hade klarat oss utan. Det går dock att permanent aktivera ett tyst läge som tar bort dem. Då får du hålla lite extra uppmärksamhet på kritiska varningar, så du inte missar dem.

Programmet installeras lätt och kräver ingen registrering, men skapar du ett konto hos Avast kan du logga in och administrera dina olika installationer om du har fler än en. Har du bara licens för en dator finns det ingen orsak att göra det. All funktion finns i klienten förutom en, en stödskyddsfunktion som bara fungerar för mobiler. Programmets alla funktioner är lätt tillgängliga i en tydlig meny, och alla funktioner är tydligt beskrivna.

Här finns en lätthanterlig mjukvarubrandvägg som kontrollerar programs åtkomst till nätverket och kan skydda mot otillbörliga fjärranslutningar, trojanskydd som låser tillgången till utvalda mappar för obehöriga program, dns-skydd mot falska webbplatser. Avast kan också söka igenom dokument i andra mappar och se om de har information som ser ut som personuppgifter, som den då föreslår att du flyttar till skyddad mapp.

Smart säker miljö

Du får en så kallad virtualiserad sandlåda, där du kan köra ett okänt program så att det inte skadar andra delar av systemet. Det finns också webbläsartillägg för säkrare surf med molnbaserad säkerhetsrapport på sajter du besöker, liksom ett verktyg som kontrollerar säkerheten i ditt wifi. Ett extra säkert bankläge öppnar en separat webbläsare i ett eget visualiserat skrivbord.

Avast Premium Security

Utöver det finns en rad funktioner som hjälper dig som aktivt vill vara lite extra trygg. Till exempel en enkel webbkamerakontroll och ett djupraderingsverktyg för filer. Slutligen en kompetent om än lite omständlig lösenordshanterare. Den kan krypterat spara inloggningar, kreditkortsinformation och manuella anteckningar. Överblicken över vad som är sparat är dock inte den bästa och den verkar komma i konflikt med Googles autoifyllning av formulär i vissa situationer.

Avast har inte ett helt komplett funktionsutbud, någon föräldrakontroll finns till exempel inte, och inget stöldskydd för datorer. Men du får en hel del verktyg som passar för uppkopplade moderna säkerhetshot, i ett mestadels snyggt och lätthanterligt paket till ett bra pris.

Specifikationer

Produktnamn: Avast Premium Security
Kontakt: www.avast.com
Brandvägg: Ja
E-postskydd: Ja
Föräldrakontroll: Nej
Separat bankskydd: Ja
Svenskt gränssnitt: Ja
Övrigt: Lösenordshanterare, mappskydd, nätverkskontroll, tyst läge, fjärråtkomstskydd, djupradering, webbkamerakontroll med mera
Systemkrav, Windows: Windows 7 (sp2) eller nyare, 1 GB ram, 2 GB ledig lagring
Multiplattform: Windows, Mac, Android, IOS
Prisexempel: 499 kr (1 år, 10 enheter).

Betyg: 4 av 5