Testad produkt: Bitdefender Total Security
Prisexempel: 399 kr (1 år, 5 enheter).

Bitdefender har i flera år levererat några av våra favoriter bland säkerhetspaket, med förstklassigt skydd mot skadlig kod, låg systempåverkan och en bra uppsättning extra verktyg. De var vår testvinnare förra året, men konkurrensen har hårdnat och flera leverantörer har skärpt till sig.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Bitdefender lyckas hålla undan från konkurrensen, och kniper en topplats tack vare bibehållen funktionsrikedom, högklassigt virusskydd och flera smarta förbättringar av hantering och gränssnitt.

Positivt

  • Utmärkt virusskydd.
  • Stort knippe smarta funktioner.
  • Förbättrat gränssnitt.

Negativt

  • Begränsade inställningsmöjligheter.
PC för Alla Bäst i test

Samtidigt har Bitdefender tappat en poäng i AV-tests omdöme, då de under höstens tester lyckades utlösa fler falsklarm med programmet än tidigare. Det är dock marginellt, och virusskyddet är fortfarande utmärkt säkert, men om det kvarstår kan det leda till enstaka irritationsmoment.

AV Comparatives håller inte med och utser Bitdefender till ett av de bästa programmen även på den punkten. Så det kan bero helt på tillfälligheter.

Du får Total Security för samma pris i år som förra året, ett rejält rabatterat introduktionspris om du är ny kund, och sedan 799 kronor för att skydda fem enheter per år. Har du fler prylar kostar det bara en hundralapp till för att gå upp till en tio enheters licens.

För det får du ett behändigt paket funktioner, från mångsidig mjukvarubrandvägg som lätt kan detaljstyras och komplett e-postskydd med extra antispam-funktioner för till exempel kinesisk och kyrillisk text, till effektiv analys av sökresultat på webben, blockering av spårningskakor och proaktivt skydd som försöker återställa filer krypterade av utpressningsprogram direkt när attacker sker. Då vi inte har en infekterad dator att testa det kan vi dock inte säga om det fungerar.

Bitdefender Total Security

Surfa extra säkert vid behov

Bitdefender har en separat extra säker webbläsare kallad Safepay, för känsliga operationer som bankärenden och onlineshopping. Vanligen får du starta den manuellt, men du kan också spara bokmärken och få din vanliga webbläsare att öppna Safepay när den försöker nå de adresserna.

Utöver detta finns ett knippe mindre verktyg som hjälper till med olika typer av datorsäkerhet. Du får en djupraderare av filer, åtkomstkontroll av både webbkamera och mikrofon, ett snabbt systemoptimeringsverktyg som rensar onödiga filer och registerposter, och en kompetent och efter lite initial inlärningströskel fult användbar lösenordshanterare.

Total Security har också en enkel vpn-tjänst för anonymisering med 200 MB surfkvot per dag. Vill du uppgradera den till full funktion så uppgraderar du till Premium-paketet. Men det är, såvitt vi kan se, den enda skillnaden mellan dem. Eftersom det kostar betydligt mer, så vill det till att du verkligen har användning för det.

Du har en del men inte särskilt detaljerade möjligheter att detaljstyra programmets funktioner inklusive själva virusskyddet, utan du som användare får förlita dig på att Bitdefender vet vad de gör. Och det verkar de i och för sig veta. Avsaknaden av avancerade inställningar gör dock att gränssnittet blir enkelt och redigt. Vi gillar framför allt att vi kan välja ut funktioner själva och placera på startskärmen för snabbare åtkomst.

Bitdefender Total Security

Extra bra fjärrkontroll

Slutligen har Bitdefender två funktioner som hanteras från ett webbgränssnitt efter att du registrerat ett konto och knutit din licens till det. För det första en riktigt bra och komplett föräldrakontrollfunktion som både ger dig god övervakning av sådant som dina barns aktiva skärmtid, onlineaktivitet och du får möjlighet till fysisk lokalisering och kategoribaserat webbfilter.

För det andra finns ett stöldskydd som fungerar både för datorer och mobiler. Du kan lokalisera en försvunnen enhet och även låsa eller radera en dator på distans. Utöver det kan du även göra en virussökning, säkerhetsanalys eller systemoptimering på distans.

Med ett uppdaterat gränssnitt och ännu mer fokus på trimning av funktioner som ökar livskvaliteten är Bitdefender fortsatt ett av de absolut bästa skydden du kan ha i en dator. En ny funktion är en profilhanterare, som gör att du kan spara undan olika inställningar för spelande, media, jobb och så vidare. Det kan vi inte minnas att vi sett i säkerhetsprogram tidigare. Vi saknar möjligen en viss detaljkontroll, men det är något som väldigt många användare inte kommer att märka av.

Specifikationer

Produktnamn: Bitdefender Total Security
Kontakt: Bitdefender
Brandvägg: Ja
E-postskydd: Ja
Föräldrakontroll: Ja
Separat bankskydd: Ja
Svenskt gränssnitt: Ja
Övrigt: Lösenordshanterare, säkerhetsanalys, stöldskydd, nätverkskontroll, spelläge, räddningsdisk, systemrensning, vpn med mera
Systemkrav, Windows: Windows 7 (sp1) eller nyare, 2 GB ram, 2,5 GB ledig lagring
Multiplattform: Windows, Mac, Android, IOS
Prisexempel: 399 kr (1 år, 5 enheter).

Betyg: 5 av 5