Testad produkt: Bullguard Premium Protection
Pris: 499 kr (1 år, 10 enheter).

Bullguard, som efter många år av tveksamma omdömen gjorde bra ifrån sig i förra årets test, ändrar inte på så mycket med 2021 års upplaga. De bygger vidare på samma programpaket, med ett par, tre trimmade funktioner.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Trots finslipning och uppgradering av ett par funktioner börjar Bullguard återigen halka efter konkurrenterna i funktionalitet och användarvänlighet. De har en funktion de gör bättre än de flesta, men det räcker inte för att riktigt övertyga. Mer bredd och ett gränssnitt som andas 2020-tal, tack!

Positivt

  • God grundsäkerhet.
  • Utökat identitetsskydd.
  • Funktionsrik föräldrakontroll.

Negativt

  • Trångt och rörigt gränssnitt.
  • Saknar en del bonusfunktioner.
  • Inget alternativ för färre användare.

Det positiva med det är att programmet presterar lika bra i AV-tests omdöme och får full pott i deras tre testmoment, virusdetektering, prestandapåverkan och användbarhet, vilket motsvarar hur många falsklarm virusdetekteringen genererar.

Det negativa är att det inte skett så mycket med programmet när det gäller gränssnitt och funktioner. En del vässning av programmet ska ha skett under huven, med maskininlärningsrutiner som ska göra detekteringen av misstänkta processer snabbare, och programmet ska ha optimerats och blivit snabbare.

Likaså har ett par funktioner fått enstaka extra komponenter. Identitetsskydd som håller koll på riskabla sajter och tjänster på nätet ska hålla koll på fler typer av identifierande handlingar. Du registrerar allt från kreditkort och e-postadresser till pass och körkort, och får sedan varning om de skulle dyka upp på fel platser. Det vi saknar här är möjlighet att lägga till sådant som inloggningar för sociala medier och andra onlinekonton.

Bullguard Premium Protection

Håller datorn snabb
Spelläget Game Booster har däremot fått en uppgradering som vi kan bekräfta existerar och fungerar. Programmet kan nu jobba med populära antifusk-motorer för onlinespel. Utöver det har det kvar samma knippe av bra, men ganska få bonusfunktioner som tidigare. Bullguard har till exempel inget e-postskydd om du kör lokal mejlklient och ingen funktion för att hantera och hålla reda på lösenord.

Det Bullguard Premium Protection i gengäld har är ett par lite mer sällsynta funktioner. Framförallt säkerhetskopiering, något vi konstant är förvånade över att inte fler säkerhetspaket erbjuder. Det andra är ett läge kallat Tuneup, som är på i bakgrunden som standard och löpande gör systemunderhållning, rensar temp-kataloger, defragmenterar registret, och håller rent från andra temporära filer.

På plussidan är också Bullguards funktionsrika föräldrakontroll som ger dig både webbfilter per kategori och manuell url-lista, möjlighet att sätta surftider och surfkvot, samt tillåta eller blockera specifika program från internetåtkomst. Du kan även blockera att specifika textsnuttar, som ett visst telefonnummer, kreditkortsnummer eller e-postadress skickas från en viss användares konto.

Bullguard Premium Protection

Kompakt gränssnitt irriterar

Ska du göra något extra känsligt på webben, till exempel bankärenden eller onlineshopping, så har Bullguard en egen extra säker webbläsare som inte kan kommunicera med andra appar och processer. Den måste dock startas manuellt för detta ändamål.

Gränssnittet är tyvärr samma som i förra årets upplaga. Det är en liten ruta med ett rätt så ointuitivt upplägg. Det har massor av små rullgardinsmenyer som döljer inställningar och ytterligare funktioner. Där blir det snabbt trångt om saligheten, och vi hade gärna sett att tillverkaren utnyttjade lite mer skärmyta. Nu blir det till och med så att enstaka textbitar i menyer är för långa så att de inte går att läsa.

För 999 kronor får du licens för 10 användare. Bullguard ger inte som många andra leverantörer introduktionsrabatt. Tyvärr finns inte heller billigare alternativ för färre datorer. Det gör Premium Protection till ett paket som passar vissa hushåll bättre än andra.

Specifikationer

Produktnamn: Bullguard Premium Protection
Testad: Februari 2021
Kontakt: Bullguard
Brandvägg: Ja
E-postskydd: Nej
Föräldrakontroll: Ja
Separat bankskydd: Ja
Svenskt gränssnitt: Ja
Övrigt: Identitetsskydd, sårbarhetsanalys, säkerhetskopiering, systemoptimering, spelläge, nätverksanalys, vpn
Systemkrav, Windows: Windows 7 (sp2) eller nyare, 1 GB ram, 850 MB ledig lagring
Multiplattform: Windows, Mac OS, Android
Prisexempel: 499 kr (1 år, 10 enheter).

Betyg: 3 av 5